Lifestyle

Το μυστικό του 10% για να μαζέψεις λεφτά

Οι τρόποι για να κάνεις πιο εύκολα αποταμίευση

Το να μαζέψεις χρήματα στην άκρη δεν είναι η πιο εύκολη υπόθεση αλλά σίγουρα δεν είναι πάντα ακατόρθωτο. Το θέμα είναι να βάζεις προτεραιότητες και να μπορείς να τηρείς τα όσα έχεις σχεδιάσει. Για παράδειγμα υπάρχει ένα «μυστικό» για να μπορέσεις να μαζέψεις λεφτά στην άκρη. Και βασίζεται στην τακτική του 10%.

«Είναι πρακτικό. Αυτό που ξέρει ο ένας μπορούν να το μάθουν και οι άλλοι», αναφέρει ο George S. Clayson στο κλασικό έργο του The Richest Man In Babylon. Πρόκειται για μια συλλογή από παραβολές του Clason, βασισμένη στην αρχαία πόλη της Βαβυλώνας. Το βιβλίο ξεκινά με την ιστορία του Arkad, γιου ενός ταπεινού εμπόρου, που καταφέρνει να γίνει ο πλουσιότερος άνθρωπος στη Βαβυλώνα, χάρη στη σοφία που απέκτησε από τον πλούσιο Algamish.

Ο ίδιος υποστηρίζει ότι υπάρχουν «επτά θεραπείες για ένα αδύνατο πορτοφόλι».

Και αυτές οι επτά «θεραπείες», όπως τις καταγράφει σε άρθρο του το Business Insider, είναι οι εξής με πρώτη το μυστικό του 10%:

1. «Άρχισε να παχαίνεις το πορτοφόλι σου»

Ο Arkad συμβουλεύει τους «μαθητές» του να κρατούν στην άκρη τουλάχιστον το 10% των εισοδημάτων τους. «Για κάθε δέκα νομίσματα που τοποθετείς στο πορτοφόλι σου, βγάλε και χρησιμοποίησε μόνο εννέα. Το πορτοφόλι σου θα αρχίσει να παχαίνει αμέσως και το αυξανόμενο βάρος του θα έχει όμορφη αίσθηση στο χέρι σου και θα φέρει ικανοποίηση στην ψυχή σου», αναφέρει.

2. «Να ελέγχεις τα έξοδά σου»

Σαν δεύτερο βήμα τώρα θα πρέπει να ξοδεύεις λιγότερα από αυτά που βγάζεις. Αυτό βέβαια είναι πιο δύσκολο απ’ όσο ακούγεται, καθώς στην υπερκαταναλωτική μας κοινωνία είναι απίστευτα εύκολο να ξεφύγει κανείς στα έξοδά του, ενώ ακόμα και όταν αυξάνονται τα εισοδήματα, οι άνθρωποι τείνουν να αυξάνουν και τις σπατάλες τους.

3. «Πολλαπλασίασε τον χρυσό σου»

«Ο χρυσός που μπορούμε να κρατήσουμε από τα εισοδήματά μας είναι μόνο η αρχή», λέει ο Arkad. «Τα έσοδα που αυτός θα φέρει θα χτίσουν τις περιουσίες μας… Μάθε να κάνεις τον θησαυρό σου να δουλεύει για σένα. Κάνε τον σκλάβο σου. Κάνε τα παιδιά του και τα παιδιά των παιδιών του να δουλεύουν για σένα». Πώς κάνει κανείς «σκλάβο» σήμερα τα χρήματά του; Τοποθετώντας τα σε κάποιο συνταξιοδοτικό πρόγραμμα, όπου με τα χρόνια μπορούν να αυξηθούν σημαντικά – το κόλπο είναι να βάζει κανείς λεφτά στην άκρη τακτικά και να αρχίσει όσο το δυνατόν νωρίτερα.

4. «Εξασφάλισε ένα μελλοντικό εισόδημα»

«Η ζωή του κάθε ανθρώπου εκτείνεται από την παιδική του ηλικία μέχρι τα γεράματά του», λέει ο Arkad. «Επομένως, λέω ότι είναι χρέος ενός ανθρώπου να προετοιμαστεί για ένα εισόδημα στις μέρες που θα έρθουν, όταν δεν θα είναι πια νέος, και να φροντίσει για την οικογένειά του, όταν δεν θα είναι πια μαζί της για να την υποστηρίξει».

5. «Αύξησε τη δυνατότητά σου να εισπράττεις»

«Όσο περισσότερη σοφία διαθέτουμε, τόσο περισσότερα μπορούμε να αποκομίσουμε», αναφέρει ο Arkad. «Ο άνθρωπος που αναζητά να μάθει περισσότερα για την τέχνη του θα ανταμειφθεί πλουσιοπάροχα». Οι πλούσιοι άνθρωποι επιλέγουν να μαθαίνουν και να εξελίσσονται διαρκώς – προτιμούν να εκπαιδευθούν παρά να διασκεδάσουν, ακόμα και αφού κατορθώσουν απίστευτα επιτεύγματα. Πάρτε για παράδειγμα τον Warren Buffett, που υπολογίζει ότι το 80% της ημέρας του είναι αφιερωμένο στο διάβασμα.

6. «Προστάτευσε τους θησαυρούς σου από την απώλεια»

Πάντα υπάρχει κάποιο ρίσκο όταν κανείς επενδύει οπουδήποτε, και γι’ αυτό είναι σημαντικό να είμαστε έξυπνοι όταν επιλέγουμε πού θα επενδύσουμε τα χρήματά μας. «Η πρώτη λογική αρχή της επένδυσης είναι η ασφάλεια του αρχικού κεφαλαίου σου», λέει ο Arkad.

7. «Κάνε το σπίτι σου μία προσοδοφόρα επένδυση»

«Συνιστώ στον καθένα να είναι ιδιοκτήτης της στέγης που τον προστατεύει, λέει επίσης στους μαθητές του ο Arkad. «Δεν είναι πέρα από τις δυνατότητες κάθε καλοπροαίρετου ανθρώπου να είναι ιδιοκτήτης του σπιτιού του». Σήμερα εκφράζονται πολλές διαφορετικές απόψεις για το θέμα αυτό και δεν υπάρχει μία καθολικά αποδεκτή απάντηση για το αν είναι καλύτερο να έχει κανείς το δικό του σπίτι ή να το νοικιάζει – ωστόσο, το επιχείρημα του Arkad είναι ότι «το να είναι κανείς ιδιοκτήτης του ίδιου του σπιτιού του και να το έχει σαν ένα μέρος που είναι περήφανος να φροντίζει, προσθέτει αυτοπεποίθηση στην καρδιά του και μεγαλύτερη προσπάθεια σε όλα τα εγχειρήματά του».

Ο δρόμος προς την αποταμίευση δεν είναι εύκολος αλλά αξίζει τον κόπο…

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button