Τοπικά Νέα

“Το ουσιαστικό νόημα της ημέρας” του Νίκου Νικολακόπουλου

ΤΟ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ ΝΟΗΜΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Σήμερα, συμπληρώνονται 78 ολόκληρα χρόνια από την έναρξη του ηρωικού έπους του 40΄. Τότε  που μνήμη και η ιστορία συνάντησαν την άσβεστη ελληνική ψυχή και το πάθος της φυλής μας για ελευθερία και αυτοδιάθεση. Τότε που γράφτηκε, ίσως, η πιο λαμπρή σελίδα στη σύγχρονη ιστορία της Ευρώπης και των λαών. Γιορτάζει η Ελλάδα την έναρξη ενός αμυντικού πολέμου κατά της Ιταλίας και του Άξονα. Τιμούμε, ως γνήσιοι απόγονοι τους, εκείνα τα παλικάρια που έτρεξαν με πάθος, με αυταπάρνηση αλλά και με χαρά στα βόρεια σύνορα της χώρας μας για να στείλουν τους κατακτητές «σπίτι τους».

Αυτά τα αδιαμφισβήτητα ιστορικά δεδομένα, όλα τα χρόνια που πέρασαν, έως σήμερα, από τη μεταπολίτευση έως την κρίση, επιχειρήθηκε από κάποιους να παραποιηθούν, να μεταποιηθούν και να «ξεθωριάσουν» ως αναχρονιστικά, δήθεν εθνικιστικά και μη πατριωτικά. Κορωνίδα αυτής της άθλιας και προπαγανδιστικής προσπάθειας ισοπέδωσης και απομυθοποίησης του έπους του 40΄ υπήρξε η αμφισβήτηση της πανελλήνιας και ομόψυχης αντίστασης του ΟΛΟΥ ελληνικού λαού και η επιχείρηση καπήλευσης αυτού του αγώνα από πολιτικές παρατάξεις, κόμματα, ακραίες ομάδες και συμφέροντα.

Όμως, όσο και αν επιχειρήθηκε αυτή η άθλια προβοκάτσια, η αλήθεια είναι, ότι  το «ΟΧΙ» ειπώθηκε και απηχούσε το ομόθυμο θέλημα σύσσωμου του ελληνικού λαού. Ακριβώς, αυτό είναι και το μήνυμα της ημέρας. Το ομόψυχο νόημα αυτής της λέξης.  Τα τρία αυτά γράμματα έδωσαν πνοή, θάρρος, και πείσμα στον Ελληνικό λαό. Είναι το «ΟΧΙ» που παρέμεινε «ΟΧΙ» μέχρι τέλους.  Είναι το «ΟΧΙ» στον ξένο κατακτητή, ο οποίος επιβουλεύθηκε το φιλέτο της Μεσογείου. Είναι το «ΟΧΙ» στους εκβιασμούς και στα τελεσίγραφα. Είναι το «ΟΧΙ» του Δαυίδ στο Γολιάθ. Είναι το «ΟΧΙ» που οδήγησε όλη την οικουμένη σε διεθνή υπόκλιση στο μεγαλείο της ελληνικής ψυχής. Είναι το «ΟΧΙ» της δικαίωσης της ιστορικότητας της χώρας μας ανά τους αιώνες. Είναι το ομόθυμο «ΟΧΙ» ΟΛΩΝ των Ελλήνων, άχρωμο, ακομμάτιστο, πανεθνικό και ιστορικό.

Αυτά τα μηνύματα φαντάζουν σήμερα, τόσο επίκαιρα, όσο τα ξημερώματα της 28ης του Οκτώβρη 1940. Σήμερα, απέναντι στα Δήθεν «ΟΧΙ» που γίνονται «ΝΑΙ σε όλα», απέναντι στις διεθνείς προκλήσεις, στην επεκτατική προπαγάνδα γειτόνων, στην αμφισβήτηση της εδαφικής ακεραιότητας, και στην προσπάθεια οικονομικής εξαθλίωσης των Ελλήνων, αξίζει και επιβάλλεται να μνημονεύουμε και να γιορτάζουμε παντί τρόπω εκείνο το εθνικό και ομόψυχο «ΟΧΙ» του Έθνους απέναντι στον οποιονδήποτε, μεγάλο ή μικρό.

Αυτή είναι η ιστορίας μας, η περήφανη και ζώσα ιστορία του περιούσιου λαού των Ελλήνων. Μελετώντας την και αναλογιζόμενοι το χρέος μας απέναντι σε εκείνους τους ήρωες που έχυσαν το αίμα τους για να υπάρχουμε εμείς σήμερα, οφείλουμε να γιορτάσουμε την επέτειο του «ΟΧΙ».

Χρόνια πολλά.

Νίκος Νικολακόπουλος

 

Σχετικά Άρθρα

9 Σχόλια

  1. ΕΝΑ ΗΧΗΡΟ ΟΧΙ ΠΟΥ ΕΙΠΩΘΗΚΕ ΣΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ 2015 ΜΕΤΑΤΡΑΠΗΚΕ ΣΕ ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ!!! ΞΑΦΝΙΚΑ ΒΑΦΤΙΣΤΗΚΕ ΜΗ ΔΕΣΜΕΥΤΙΚΟ, ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΜΠΟΥΡΔΕΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΠΟΤΙΣΑΝ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΤΟΥ ΔΗΘΕΝ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΥ ΤΟΞΟΥ!!! ΟΥΣΤ ΣΤΑ ΔΙΕΦΘΑΡΜΕΝΑ ΨΟΦΙΜΙΑ ΠΟΥ ΨΗΦΙΣΑΝ ΤΟ ΤΡΙΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ (ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ)! ΕΙΝΑΙ ΙΕΡΟΣΥΛΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΟΥΝ ΣΤΕΦΑΝΙΑ ΣΤΟΥΣ ΠΕΣΟΝΤΕΣ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΑΣΠΑΖΟΝΤΑΙ ΤΟ ΡΑΓΙΑΔΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟ ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ.

    1. Απλό είναι αλλά δεν θες να το παραδεχθείς για τους δικούς σου λόγους. Δικαίωμά σου, για άλλη όμως μια φορά θα σου πω ότι ήταν ένα σαφές ερώτημα που έγινε ΄΄γύρος απ΄όλα΄΄ μέσα στο μπερδεμένο κρανίο σου.

      1. ΚΑΙ ΕΛΕΓΑ ΔΕ ΘΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΑΓΑΠΗΤΕ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕ ΕΚΠΡΟΣΩΠΕ!! ΣΕ ΠΕΘΥΜΗΣΑ, ΕΛΕΓΑ ΜΗΝ ΕΠΑΘΕΣ ΤΙΠΟΤΑ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΜΠΕΡΔΕΜΕΝΟ ΤΟ ΚΡΑΝΙΟ ΜΟΥ ΟΠΩΣ ΜΟΥ ΚΑΤΑΛΟΓΙΖΕΙΣ. ΤΕΛΟΣ ΠΑΝΤΩΝ ΣΟΥ ΕΥΧΟΜΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΜΑΣ ΕΠΕΤΕΙΟ (ΑΝ ΠΙΣΤΕΥΕΙΣ ΟΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΤΙ ΝΑ ΓΙΟΡΤΑΣΟΥΜΕ).

        1. να σαι καλά σύντροφε.(γιορτάζουμε, δεν γιορτάζουμε; το ΄΄ξέπλυμα΄΄ της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας μας, με παρελάσεις…)

  2. Είναι τραγική ειρωνεία παιδιά των κομματικών γραμμών όπως ο εν λόγω κύριος να ψευτοδιδασκουν ήθος μέσα από τα σάιτ. Ας μας πει ευθέως που αποσκοπεί και αε αφήσει τα άρθρα που κατά καιρούς μας βομβαρδίζει άσκοπα.

  3. ΑΓΑΠΗΤΕ ΦΙΛΕ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ Η ΚΙΝΑΛ Η ΚΙΔΗΣΟ Η ΟΠΩΣ ΚΕΡΑΤΑ ΘΕΣ ΝΑ ΛΕΓΕΣΑΙ ΔΕ ΣΟΥ ΑΦΑΙΡΩ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΠΡΟΤΥΠΑ ΟΠΩΣ Ο ΑΚΗΣ, ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ, ΣΗΜΙΤΗ,ΤΖΕΦΡΥ,ΒΕΝΙΖΕΛΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥΣ ΑΕΡΓΟΥΣ ΠΟΥ ΟΤΑΝ ΗΡΘΑΝ ΣΤΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΙΧΑΝ ΤΡΥΠΙΑ ΠΑΝΤΕΛΟΝΙΑ ΚΑΙ ΕΦΥΓΑΝ ΒΑΘΥΠΛΟΥΤΟΙ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΜΑΣ ΝΑ ΜΑΣ ΚΟΥΝΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΔΑΚΤΥΛΟ!! ΑΠΟΣΚΟΠΩ ΣΤΗ ΜΟΝΟΜΕΡΗ ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΠΑΡΑΝΟΜΟΥ ΧΡΕΟΥΣ, ΕΘΝΙΚΟ ΚΡΑΤΙΚΟ ΝΟΜΙΣΜΑ, ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ, ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΕΝΟΧΩΝ, ΝΕΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ! ΤΟΣΟ ΑΠΛΟ! ΤΩΡΑ ΑΝ ΣΟΥ ΑΡΕΣΕΙ Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΧΑΡΙΣΜΑ ΣΟΥ.

  4. Για 3η συνεχόμενη χρονιά (ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου) διαβάζω το ίδιο ακριβώς άρθρο του συμπατριώτη μας κ. Νικολακόπουλου.
    Προσπαθώ να καταλάβω “τι εννοεί ο ποιητής” σε ορισμένα σημεία του άρθρου και ομολογώ ότι έχω κάποια αδυναμία.
    Αν μιλούσε λιγάκι πιο συγκεκριμένα, με ονόματα θα με βοηθούσε να καταλάβω καλύτερα.
    π.χ διαβάζω:
    “η αμφισβήτηση της πανελλήνιας και ομόψυχης αντίστασης του ΟΛΟΥ ελληνικού λαού”
    Ερωτώ:
    Ποιο είναι το όνομα αυτών των “αμφισβητούντων”;
    Μήπως είχε όνομα η “πανελλήνια και ομόψυχη αντίσταση του ΟΛΟΥ ελληνικού λαού”;
    Με αυτά τα δυο ονόματα θα καταλάβω επιτέλους “τι εννοεί ο ποιητής”.
    Με όλο το σεβασμό
    Φώτης Παναγιωτακόπουλος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button