ΑφιερώματαΤοπικά Νέα

Το παλαιότερο εν λειτουργία γεφύρι στην Ευρώπη βρίσκεται στη Μεσσηνία

Γέφυρα Μαυροζούμαινας

Το παλαιότερο εν λειτουργία γεφύρι στην Ευρώπη είναι η γέφυρα της Μαυροζούμαινας έξω από το χωριό Νεοχώρι  στο δρόμο προς Μελιγαλά, καθώς χτίστηκε το 369 π.Χ. και με ανακατασκευές στο πέρασμα των αιώνων χρησιμοποιείται μέχρι τις ημέρες μας. Τμήματα του αρχαίου γεφυριού, όπως τα θεμέλιά του και το κατώτατο μέρος του είναι ορατά  μέχρι και σήμερα.

Η γέφυρα της Μαυροζούμαινας είναι μοναδικής αρχιτεκτονικής Μυκηναϊκό έργο, καθώς πρόκειται για ένα τριπλό γεφύρι με καμάρες που σχηματίζει το γράμμα Υ και ενώνει τρεις δρόμους. Από κάτω του ενώνονταν δύο αρχαίοι ποταμοί ο Άμφιτος και η Λευκασία οι οποίοι συνέχιζαν την πορεία τους στον ποταμό Πάμισο. Η γέφυρα της Μαυροζούμαινας βρισκόταν πάνω στην αρχαία οδό που οδηγούσε στην αρχαία Μεσσήνη  από τα ανατολικά και απέχει  περίπου 1,5 χιλιόμετρο από την Αρκαδική Πύλη .

Η ονομασία της, Γέφυρα της Μαυροζούμαινας, οφείλεται στην ανακατασκευή που έκανε τον 12ο ή 13ο αιώνα η σύζυγος κάποιου στρατηγού Μαυροζούμη. Μια δεύτερη ανακατασκευή πραγματοποιήθηκε κατά την Τουρκοκρατία, όπως μαρτυρά η επιγραφή σε μια πέτρα της: «Εκενεόθη το διωφιρι της Μαυροζουμενα δι εξοδον εμού Σιναν Σουμπασιου Καριτενου» (Επισκευάστηκε το γεφύρι της Μαυροζούμαινας για την έξοδο από τα χωριά της Καρύταινας).

Η Γέφυρα της Μαυροζούμαινας, που έχει χαρακτηριστεί μνημείο, είναι από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της περιοχής, τόσο για την παλαιότητά της, όσο και για την αρχιτεκτονική της.

Το ιστορικό γεφύρι της Μαυροζούμαινας στο μεταίχμιο του 19ου με τον 20ό αιώνα.

[Φωτό από το προφίλ στο Facebook “ΜΕΣΣΗΝΙΑ: ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ]

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button