Ελλάδα

Το πανάρχαιο έθιμο το μαγιάτικου στεφανιού

Η άνοιξη είναι η αναγέννηση της φύσης, ίσως το πιο όμορφο στάδιο στον ετήσιο κύκλο που κάνει η φύση. Ο Μάιος είναι ο τελευταίος της μήνας και ο κόσμος τον αγαπά διπλά. Και γιατί είναι το επιστέγασμα της άνοιξης, αλλά και γιατί είναι κάτι σαν «γέφυρα» για το καλοκαίρι.

Η πρωτομαγιά εκτός από εργατική εορτή έχει και έθιμα. Ένα από αυτά, το μαγιάτικο στεφάνι είναι πανάρχαιο και οι ρίζες του βρίσκονται στην ιερή πομπή των Ανθεστηρίων , όταν οι αρχαίοι Αθηναίοι βάδιζαν προς τον Παρθενώνα κρατώντας λουλούδια.

AdTech Ad

Στα Θαργήλια πάλι, που πήραν το όνομα τους από τον μήνα Θαργηλίωνα, τον αντίστοιχο Μάη δηλαδή, γιορταζόταν η επιστροφή της Περσεφόνης από τον Άδη, με τον κόσμο να κρατά κλαδιά με καρπούς, πάνω στο οπόίο και βασίζεται περισσότερο το σημερινό έθιμο.

Με τους αιώνες να περνούν, κάθε περιοχή πρόσθετε και κάτι δικό της στο έθιμο. Στην Μικρά Ασία για παράδειγμα, το στεφάνι δεν είχε μόνο λουλούδια αλλά και σκόρδο για το «κακό μάτι» καθώς και ένα στάχυ για την καλή σοδειά. Αν θέλετε να τηρήσετε κατά γράμμα το έθιμο, το σωστό είναι να φτιάξετε μόνοι σας το στεφάνι. Κι αυτό γιατί χρειάζεται η επαφή με την φύση. Η άνοιξη τελειώνει και είναι η καλύτερη ευκαιρία να βρεθείτε δίπλα της.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button