Ελλάδα

Το «προφίλ» του σημερινού άστεγου: Ελληνας, 18-44 ετών

Το υπουργείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, επιχείρησε να χαρτογραφήσει το προφίλ του «άστεγου» στην χώρα μας, σε μία έρευνα σε συνεργασία με το Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Στην έρευνα συμμετείχαν οι δήμοι: Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Πειραιά, Ηρακλείου, Νέας Ιωνίας, Τρικάλων και Ιωαννίνων.

Η έρευνα κατέγραψε συνολικά 1645, αστέγους εκ των οποίων οι 691 βρίσκονται στον δρόμο, ενώ οι 954 σε δομές.

Οι περισσότεροι άστεγοι, όπως καταγράφηκε από την έρευνα, είναι ελληνικής καταγωγής και άντρες, ενώ σημειώνεται ότι όταν στο παρελθόν, και ειδικότερα πριν την υπογραφή του Μνημονίου, οι περισσότεροι άστεγοι ήταν μετανάστες.

Όσον αφορά στην ηλικία των αστέγων, πρώτα στη λίστα είναι άτομα ηλικίας 18-44 ετών, ενώ ένα μικρό ποσοστό είναι συνταξιούχοι.

Μεγάλο ποσοστό του άστεγου πληθυσμού καταγράφηκε -όπως ήταν φυσικό- στην Αθήνα (793 άτομα, εκ των οποίων οι 353 βρίσκονται στο δρόμο).  Στη Θεσσαλονίκη, ο πληθυσμός αυτός αντιστοιχεί σε 380 άτομα με τους 100 να ζουν στον δρόμο και 126 σε κοινωνικές δομές. Στο Ηράκλειο Κρήτης ο αριθμός των αστέγων φτάνει τους 119, στα Ιωάννινα τους 30, στα Τρίκαλα τους 35 και στη Νέα Ιωνία τους 23.

Οι περισσότεροι απάντησαν, ότι ο βασικός λόγος που τους οδήγησε στον δρόμο ήταν οι σοβαρές οικονομικές δυσκολίες και η ανεργία.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button