ΑφιερώματαΤοπικά Νέα

Το Ρωσικό μνημείο που τιμάται εδώ και 200 χρόνια στην Μεσσηνία [βίντεο]

Πετάμε πάνω από έναν τόπο ιστορικής μνήμης και σεβασμού, στον οποίο “σφραγίστηκε” η απελευθέρωση της Ελλάδας από τον τουρκικό ζυγό, στο Ναυαρίνο Μεσσηνίας.

Βρισκόμαστε στο Ναυαρίνο Μεσσηνίας, εκεί που στέκει ένα Σιβηρικού τύπου Ρωσικό Εκκλησάκι, πλάι στο μνημείο των Ρώσων Πεσόντων.

Το Μνημείο Ρώσων Πεσόντων βρίσκεται στο μικρό νησί Σφακτηρία, στα ανοικτά της Πύλου, στη Μεσσηνία. Τοποθετήθηκε εκεί το 1872, στην 45η επέτειο της ναυμαχίας του Ναυαρίνου και χρηματοδοτήθηκε από το Ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό.

Στο κέντρο του Μνημείου Ρώσων Πεσόντων υπάρχει μια μαρμάρινη πλάκα στην οποία αναγράφεται:

“Στη μνήμη των απολεσθέντων στη ναυμαχία του Ναυαρίνου στις 8 (20) Οκτώβρη 1827 και ενταφιασμένων εδώ κοντά”.

Γύρω από την πλάκα υπάρχουν ως σήμερα τα κυπαρίσσια που φύτεψαν το 1889 οι Ρώσοι ναύτες, που απαίτησαν τιμή στους συμπατριώτες τους.

Το Σιβηρικό Ρωσικό μνημείο που τιμάται εδώ και 200 χρόνια στην Ελλάδα
Το Σιβηρικό Ρωσικό μνημείο που τιμάται εδώ και 200 χρόνια στην Ελλάδα HAANITY

Το μνημείο των Ρώσων πεσόντων επισκέπτονται ακόμα και σήμερα τα πληρώματα των ρωσικών πολεμικών πλοίων κατά τη διάρκεια των ταξιδιών τους στην Ελλάδα αποδίδοντας τιμές.

Κοντά στο Μνημείο Ρώσων Πεσόντων βρίσκεται και η εκκλησία της Αναστάσεως του Κυρίου, όπου γίνονται λειτουργίες και μνημονεύονται οι πεσόντες. Το 1960 κοντά στη μαρμάρινη πλάκα τοποθετήθηκε στήλη, στην οποία απεικονίζεται η άγκυρα και το εθνόσημο της Σοβιετικής Ένωσης. Η επιγραφή πάνω στη στήλη γράφει ότι αυτή τοποθετήθηκε “…προς τιμή των Ρώσων ναυτών που έπεσαν ηρωικά στη ναυμαχία του Ναυαρίνου”.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button