Οικονομία

Το σχέδιο εξόφλησης των χρεών που δημιούργησε ο κορωνοϊός

Στο υπουργείο Οικονομικών, πάντως, απορρίπτουν το αίτημα για κούρεμα των οφειλών

Με την αγορά να ζητάει κούρεμα και 120 δόσεις για τα χρέη προς την Εφορία που γεννήθηκαν από τον περασμένο Μάρτιο όταν ξέσπασε η πανδημία του κορωνοϊού, το οικονομικό επιτελείο μετρά τις αντοχές των κρατικών ταμείων και σχεδιάζει να βάλει στο τραπέζι με τους θεσμούς ένα νέο βελτιωμένο σχέδιο ρύθμισης για την εξόφληση των κορωνοχρεών σε πολλές και μικρές δόσεις, οι οποίες, υπό προϋποθέσεις, θα μπορούσαν να φθάσουν και τις 120.

Στο υπουργείο Οικονομικών απορρίπτουν το αίτημα για κούρεμα των οφειλών και δεν βιάζονται να λάβουν τις οριστικές αποφάσεις καθώς τα χρέη της καραντίνας έχουν παγώσει έως το τέλος Απριλίου, ενώ παράλληλα έχει ανασταλεί η πληρωμή των δόσεων ρυθμίσεων. Δόσεις ρυθμίσεων που έμειναν απλήρωτες έχουν προστεθεί στο τέλος των προγραμμάτων ως υπεράριθμες. Ωστόσο στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζεται ένα σενάριο το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, προβλέπει εξατομικευμένους διακανονισμούς για χρέη στην Εφορία που έχουν συσσωρευτεί από τον Μάρτιο του 2020.

Με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα να δηλώνει ότι «τον Απρίλιο πρέπει να επαναξιολογηθεί η δυνατότητα μιας επιχείρησης να καταβάλει τις 12 ή τις 24 δόσεις», στο υπουργείο Οικονομικών επανεξετάζουν την ειδική ρύθμιση για τα κορωνοχρέη, η οποία με τον αρχικό σχεδιασμό έχει προγραμματιστεί να τρέξει από τον Μάιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο σενάριο που βρίσκεται στο τραπέζι προβλέπει:

1. Επέκταση της αναστολής εξόφλησης των οφειλών που λήγουν τέλη Απριλίου έως το τέλος Ιουνίου.

2. Εξόφληση οφειλών σε 12 άτοκες δόσεις.

3.Εξόφληση οφειλών σε 24 έντοκες δόσεις με επιτόκιο 2,5%.

4. Περισσότερες δόσεις (πάνω από 24) θα κερδίζουν μόνο όσοι αποδειχθεί ότι τις χρειάζονται πραγματικά. Δηλαδή όσοι έχουν χτυπηθεί περισσότερο από την κρίση της πανδημίας. Οι περισσότερες και μικρότερες δόσεις θα δίνονται με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, ενώ θα λαμβάνεται υπόψη η μείωση του τζίρου ή η ζημιά που έχει εμφανίσει η επιχείρηση ή οι επαγγελματίες. Οσο μεγαλύτερες οι απώλειες που έχει υποστεί ο οφειλέτης τόσο μεγαλύτερος θα είναι ο αριθμός των δόσεων που θα έχει τη δυνατότητα να εξοφλήσει τα χρέη του.

5. Για τις δόσεις που υπερβαίνουν τις 24 το επιτόκιο θα είναι μεγαλύτερο.

Νέο εργαλείο

Με τα κορωνοχρέη να κινούνται πάνω από τα 3 δισ. ευρώ και τους φόρους που έχουν μείνει απλήρωτοι από τις αρχές του 2020 να υπερβαίνουν τα 5 δισ. ευρώ, το οικονομικό επιτελείο θα μπορεί το επόμενο διάστημα να χρησιμοποιήσει ένα νέο εργαλείο που προωθείται από την ΕΕ και δίνει το περιθώριο αναστολών, ρυθμίσεων και άλλων διευκολύνσεων πληρωμής οφειλών με ορίζοντα έως το τέλος του 2022 για τα χρέη που θα δημιουργηθούν έως και τον Ιούνιο του 2021.

 Σε έως 120 δόσεις μπορούν να ρυθμιστούν με την υποβολή αίτησης έως τις 30 Απριλίου οφειλές που προέρχονται από δάνεια με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου. Πρόκειται για βεβαιωμένες οφειλές στις ΔΟΥ και στα ελεγκτικά κέντρα που προέρχονται από επιχειρηματικά δάνεια και δάνεια φυσικών προσώπων, με εκδοθείσες έως και το έτος 2012 υπουργικές αποφάσεις παροχής της εγγύησης του ελληνικού Δημοσίου ή παροχής της εγγύησης της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας ή του Ταμείου Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων, τα οποία είχαν καταστεί ληξιπρόθεσμα στα πιστωτικά ιδρύματα έως τις 7-10-2019.

Με κριτήρια το επίδομα στους επιστήμονες

Με εισοδηματικά κριτήρια θα δοθεί το έκτακτο επίδομα 400 ευρώ σε αυτοαπασχολούμενους γιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς, οικονομολόγους, γεωτεχνικούς, όπως προανήγγειλε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης στους επικεφαλής των επιστημονικών φορέων. Παράλληλα, προϋπόθεση θα είναι και η μείωση των εσόδων των δικαιούχων για την περίοδο Απριλίου – Δεκεμβρίου 2020. Οι υπουργικές αποφάσεις θα εκδοθούν την επόμενη εβδομάδα ώστε να ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων.
Επίσης, την παράταση του μέτρου των κουρεμένων κατά 100% ενοικίων και για τον μήνα Μάρτιο εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να εφαρμοστεί μόνο για τις επιχειρήσεις που θα παραμείνουν με κατεβασμένα ρολά και τον Φεβρουάριο.

Φωτογραφία: Pixabay

Πηγή: in.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button