ΚυπαρισσίαΤοπικά Νέα

Το υπουργείο Πολιτισμού απέσυρε την αίτηση ένταξης για χρηματοδότηση του Κάστρου Κυπαρισσίας

Πριν τις εθνικές εκλογές, η Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών & Μεταβυζαντινών Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού αιτήθηκε την απόσυρση της ένταξης της Πράξης με τίτλο «Στερέωση βραχωδών πρανών και θεμελίωσης των τειχών του Κάστρου Κυπαρισσίας στο Νομό Μεσσηνίας» που υποβλήθηκε στις 11-12-2018 με αριθμό Δελτίου 54322 στην Πρόσκληση με κωδικό ΠΕΛ55 της Περιφέρειας Πελοποννήσου και μετά  (σ.σ. δε μπορούσε να γίνει  αλλιώς) ελήφθη απόφαση για την απόρριψη της αίτησης χρηματοδότησης του έργου. Είπε, τότε, μήπως κανένας κάτι σχετικό; Άκουσε κανείς να ψελλίσουν οι τότε απερχόμενοι κυβερνητικοί υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ το παραμικρό; Μήπως, στις περιοδείες που έκαναν στην Τριφυλία και δη στην Κυπαρισσία, ενημέρωσαν κανέναν για την απόσυρση της αίτησης χρηματοδότησης του έργου στο Κάστρο Κυπαρισσίας; Μήπως, απεναντίας, στα πολλά που έλεγαν στον κόσμο για την υφαρπαγή της ψήφου του ανέφεραν και το Κάστρο και ότι έχει υποβληθεί αίτηση χρηματοδότησης που προχωράει; Σημασία έχει ότι ενώ από το Δεκέμβριο όλοι στην Κυπαρισσία και την Τριφυλία αναμέναμε την πολυπόθητη ένταξη του έργου στο Κάστρο Κυπαρισσίας στο ΕΣΠΑ, αφού επιτέλους κατατέθηκε τότε η αίτηση χρηματοδότησης, και όλοι οι υποψήφιοι στις αυτοδιοικητικές εκλογές μιλούσαν για το Κάστρο, κάτι που προφανέστατα θα έκαναν και οι υποψήφιοι των εθνικών εκλογών, η αρμόδια Διεύθυνση του υπουργείου πολιτισμού και αθλητισμού, που είναι και δικαιούχος του έργου που «θα» γινόταν, αιτήθηκε (σ.σ. ζήτησε δηλαδή και η αίτησή της είναι δεσμευτική ως προς το αποτέλεσμα της αξιολόγησης) την απόσυρση της Πράξης «“Στερέωση βραχωδών πρανών και θεμελίωσης των τειχών του Κάστρου Κυπαρισσίας στο Νομό Μεσσηνίας” με κωδικό ΟΠΣ 5034780 και συνολική δημόσια δαπάνη 1.725.000,00 ευρώ, η οποία υποβλήθηκε στο πλαίσιο της με αρ. πρωτ 3337 28/11/2018 Πρόσκλησης “ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΕΛΚΥΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ (ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ ΚΑΙ ΜΝΗΜΕΙΑ)”». Το Τεχνικό Δελτίο της Πράξης “Στερέωση βραχωδών πρανών και θεμελίωσης των τειχών του Κάστρου Κυπαρισσίας στο Νομό Μεσσηνίας” υποβλήθηκε από τον Δικαιούχο που είναι η Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού στις 11 Δεκεμβρίου 2018 (http://www.eydpelop.gr/2014-2020/wp-content/uploads/2019/06/%CE%A4%CE%94…).
H Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού αιτήθηκε την απόσυρση της πρότασης ένταξης του έργου στο Κάστρο στην Πρόσκληση με κωδικό ΠΕΛ55 της Περιφέρειας με τίτλο «ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΕΛΚΥΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ (ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ ΚΑΙ ΜΝΗΜΕΙΑ)» και συγχρηματοδοτούμενη δημόσια δαπάνη 6.000.000,00 € για να υποβάλει εκ νέου την Πράξη για χρηματοδότηση στην Πρόσκληση με κωδικό ΠΕΛ68 με τίτλο «ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ / ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗ ∆ΙΑΒΡΩΣΗ ΤΩΝ ΚΥΡΙΟΤΕΡΩΝ ΑΚΤΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ, ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΩΝ Ε∆ΑΦΩΝ ΠΟΥ ΠΛΗΤΤΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ∆ΙΑΒΡΩΣΗ / ΚΑΤΟΛΙΣΘΗΣΕΙΣ» και συγχρηματοδοτούμενη δημόσια δαπάνη 3.500.000,00 €. Μάλιστα. Μετά το αίτημα για απόσυρση, ελήφθη στην Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Ε.Π «Πελοπόννησος» απόφαση του Περιφερειάρχη, Πέτρου Τατούλη, για απόρριψη της Πράξης «Στερέωση βραχωδών πρανών και θεμελίωσης των τειχών του Κάστρου Κυπαρισσίας στο Νομό Μεσσηνίας» με Κωδικό ΟΠΣ 5034780 στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Πελοπόννησος 2014-2020» στην οποία αναφέρεται ότι «ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ Την απόρριψη της αίτησης χρηματοδότησης της πράξης «Στερέωση βραχωδών πρανών και θεμελίωσης των τειχών του Κάστρου Κυπαρισσίας στο Νομό Μεσσηνίας» με κωδικό ΟΠΣ 5034780 και συνολική δημόσια δαπάνη 1.725.000,00 ευρώ, η οποία υποβλήθηκε στο πλαίσιο της με αρ. πρωτ 3337 28/11/2018 Πρόσκλησης “ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΕΛΚΥΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ (ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ ΚΑΙ ΜΝΗΜΕΙΑ)” για τους κάτωθι λόγους: Η πρόταση αξιολογήθηκε αρνητικά στο στάδιο Β’: Αξιολόγηση των προτάσεων ανά κριτήριο / ομάδα κριτηρίων για τους ακόλουθους λόγους: Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) Κωδικός ΟΠΣ: 5034780 (Κωδ. Απόφασης:7433).
Σύμφωνα με το υπ’αριθμόν έγγραφο ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΜΤΕ/ΔΑΒΜΜ/326028/33790/2674/18.06.2019, ο Δικαιούχος, Δ/νση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού, αιτήθηκε την απόσυρση της πράξης “Στερέωση βραχωδών πρανών και θεμελίωσης των τειχών του Κάστρου Κυπαρισσίας στο Νομό Μεσσηνίας”, προκειμένου να υποβληθεί εκ νέου στην πρόσκληση με κωδικό ΠΕΛ68»  (http://www.eydpelop.gr/2014-2020/wp-content/uploads/2019/06/%CE%91%CE%A0…).

Του Ηλία Γιαννόπουλου στο Θάρρος

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button