Οικονομία

Το φθινόπωρο «13η σύνταξη» σε 113.017 δικαιούχους

Μέχρι τον Οκτώβριο θα δοθεί η «13η σύνταξη» σε άλλους 113.017 δικαιούχους που, λόγω αδυναμίας του μηχανογραφικού συστήματος, δεν έλαβαν τη συγκεκριμένη παροχή τον προηγούμενο χρόνο. Οι εκπρόσωποι των συνταξιούχων του ενιαίου δικτύου (ΕΝΔΙΣΥ), που ανέδειξαν το πρόβλημα, συναντήθηκαν με τον διοικητή του e-ΕΦΚΑ Χρήστο Χάλαρη και τον υποδιοικητή Κωνσταντίνο Τσαγκαρόπουλο, όπου και διαπιστώθηκε ότι, πλέον, έχει βρεθεί λύση στο πρόβλημα. Ειδικότερα, σύμφωνα με το ΕΝΔΙΣΥ, τη «13η σύνταξη» δεν την είχαν πάρει 113.017 συνταξιούχοι, παρότι πληρούσαν τις προϋποθέσεις. Υπενθυμίζεται ότι δικαιούχοι της «13ης σύνταξης» ήταν όσοι συνταξιούχοι είχαν υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης μέχρι την 1η Μαΐου 2019, ακόμα και αν δεν είχαν λάβει οριστικές ή προσωρινές αποφάσεις συνταξιοδότησης, αλλά πληρούσαν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης.

Ο κ. Χάλαρης, σύμφωνα με τους εκπροσώπους των συνταξιούχων, δήλωσε ότι γνωρίζει το πρόβλημα, αλλά τόνισε ότι, λόγω έλλειψης του απαραίτητου λογισμικού, ήταν πάρα πολύ δύσκολο να βρεθούν οι τελικοί δικαιούχοι. Πλέον, έχει ολοκληρωθεί η σχετική επεξεργασία και ο διοικητής του e-ΕΦΚΑ δήλωσε ότι το σύστημα θα είναι έτοιμο τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο και τότε θα δοθούν και τα χρήματα στους δικαιούχους.

Τα υπόλοιπα θέματα που συζητήθηκαν ήταν τα εξής:

•Οι εκκρεμείς συντάξεις, κύριες και επικουρικές. Το ΕΝΔΙΣΥ επισήμανε ότι η έναρξη της διαδικασίας καταβολής της ψηφιακής σύνταξης δεν πρέπει να αφήσει εκκρεμότητες που αφορούν παλαιότερες αιτήσεις.

• Προσαύξηση λόγω παράλληλης σύνταξης. Πρόκειται για διάταξη που τέθηκε σε εφαρμογή μετά την έναρξη ισχύος του νόμου Κατρούγκαλου. Ο κ. Χάλαρης γνωστοποίησε ότι ολοκληρώθηκε το σχετικό λογισμικό και θα γίνουν οι σχετικές προσαυξήσεις από το φθινόπωρο και μετά.

• Εφορία: το ΕΝΔΙΣΥ ζήτησε να παρέμβει η διοίκηση του e-ΕΦΚΑ ώστε οι βεβαιώσεις για τα αναδρομικά των συνταξιούχων για τα έτη 2011-2013 να αναρτηθούν από τα Ταμεία με κατανομή ανά έτος, ώστε ο συνταξιούχος να έχει εύκολη πρόσβαση.

Πηγή: kathimerini.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button