Πελοπόννησος

Το χωριό της Αρκαδίας με ένα από τα μικρότερα αστεροσκοπεία στον κόσμο!

Η Πελοπόννησος έχει όμορφες γωνιές γεμάτες φυσική ομορφιά και ιστορία. Μικρά χωριά που έχουν κάτι ξεχωριστό. Ένα από αυτά είναι και η Ασέα στην Αρκαδία. Ένα χωριό που μπορεί να μην είναι πολύ γνωστό αλλά είναι ξεχωριστό. Αξίζει σίγουρα μια εκδρομή στην ευρύτερη περιοχή και μια βόλτα σε αυτό το χωριό.

Η Ασέα και η ιστορία της

Η Ασέα έχει πλούσια ιστορία η οποία αποτυπώνεται σήμερα στα ερείπια του αρχαίου τείχους της. Επιπλέον, οι αρχαιολογικοί της θησαυροί σώζονται σήμερα στα μουσεία της Αθήνας, του Ναυπλίου και της Τρίπολης. Η Ασέα απέχει περίπου 20 χιλιόμετρα από την πόλη της Τρίπολης. Σύμφωνα με τον Στράβωνα η αρχαία Ασέα απείχε 545 στάδια από την Άραξο και ήταν κώμη της Μεγαλόπολης.

Τι θα δεις σήμερα

Με δυο λόγια, ένα χωριό κόσμημα από τα λίγα που δεν έχουν γίνει γνωστά. Οι κάτοικοι φροντίζουν πολύ σε αυτό κάνοντάς το να ξεχωρίζει. Ένας άνθρωπος που φρόντισε πολύ για το συγκεκριμένο χωριό είναι ο ευεργέτης του Γεώργιος Παπαηλιού. Ο ίδιος κληροδότησε στην Ασέα ένα νεοκλασικό κτίριο το οποίο βρίσκεται στο Κολωνάκι.

Το χωριό καρτ ποστάλ συμπληρώνεται από το αισθητικό δάσος του που είναι γεμάτο πεύκα και καστανιές. Θεωρείται επιπλέον το χωριό των γραμμάτων και των τεχνών καθώς εκεί γεννήθηκε ο μεγάλος Έλληνας ποιητής Νίκος Γκάτσος.

 

 

Ένα από τα μικρότερα αστεροσκοπεία στον κόσμο

Το πιθανότερο είναι ότι έχεις πάει σε κάποιο αστεροσκοπείο μια φορά στη ζωή σου. Τι θα έλεγες όμως αν ήξερες ότι στην Ελλάδα μπορείς να βρεις το μικρότερο στον κόσμο. Δημιουργήθηκε από τον σύλλογο Αστροφυσικής Ασέας το 2013. Βρίσκεται στο δημοτικό σχολείο στην κοινότητα Ασέας Αρκαδίας. Ο σύλλογος απαρατίζεται από μέλη που είναι επιστήμονες φυσικομαθηματικών και πολυτεχνικών σχολών. Διοργανώνουν πολλές συναντήσεις και εκδηλώσεις με τέτοια θέματα και καταφέρνουν να κάνουν το χωριό τους γνωστό στα πέρατα της γης.

Το αστεροσκοπείο Ασέας βρίσκεται στο Σπετσεροπούλειο Άλσος. Θα το αναγνωρίσεις αμέσως μόλις φτάσεις στο χωριό μιας και ξεχωρίζει από τον θόλο αλουμινίου που διαθέτει.

newsit.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button