Πελοπόννησος

Το χωριό φάντασμα της Πελοποννήσου

Αν σας έλεγε κάποιος ότι υπάρχει ελληνικό χωριό που δεν έχει ούτε έναν κάτοικο θα το πιστεύατε; Κι όμως, δυστυχώς, υπάρχει στην Αχαία ένα χωριό-φάντασμα μόλις 15 χιλιόμετρα από την Πάτρα.  Πρόκειται για το χωριό Πηγή (Ζουμπάτα) Αχαΐας το οποίο βρίσκεται σε υψόμετρο 915 μέτρων στο Παναχαϊκό όρος της Πάτρας κι ανήκει στο δήμο Πατρέων.

Από το 1700 που είχε μόλις 388 κατοίκους μέχρι σήμερα μεσολάβησαν αρκετά για αυτό και τώρα δεν υπάρχει καθόλου ζωή. Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η Πηγή κατά τη βενετική απογραφή του 1700 είχε 388 κατοίκους και στην πρώτη ελληνική απογραφή του 1828 είχε 51 οικογένειες. Ο πληθυσμός έμεινε σταθερός για τα επόμενα χρόνια, ωστόσο στη απογραφή του 1889 αποδείχτηκε πως πλέον είχαν μείνει περίπου 88 μόνιμοι κάτοικοι στο χωριό. Ερχόμενοι στον 21ο αιώνα, το χωριό πλέον έχει ερημώσει καθώς τόσο από την απογραφή του 2001 όσο και αυτή του 2011 δεν καταγράφηκε κανένας μόνιμος κάτοικος.

O Kολοκοτρώνης πέρασε το 1829

Η «Πηγή» ήταν η πατρίδα του προδότη της Επανάστασης 1821 Νενέκουτου οπλαρχηγού Σαγιά και του μητροπολίτη Δέρκων Γρηγορίου. Από το χωριό είχε περάσει μάλιστα το 1829 και ο  Θεόδωρος Κολοκοτρώνης για να καταδιώξει το φαινόμενο της ληστείας στην περιοχή.

Ζουμπάτα και Ζουμπατοχώρια

Από το όνομα «Ζουμπάτα» έχουν ονομαστεί όλα τα γειτονικά χωριά ως Ζουμπατοχώρια, δηλ. οικισμοί με αρβανίτικους πληθυσμούς οι οποίοι ασχολούνταν ως επί το πλείστον με τη κτηνοτροφία.

Στα Ζουμπατοχώρια θεωρούνται το δυτικό τμήμα της περιοχής της Ρακίτας, το Άνω Μαζαράκι, τα Άνω Θωμαίικα, ο Οβρυόκαμπος, η Γκούρα, το (Άνω) Γολέμι, τα Βεταίικα, τα Κουναβαίικα, το παλιό Γκέρμπεσι, η Σάπια Βρύση, ενώ ο γεωγραφικός όρος «Ζουμπάτα» εκτείνεται πέρα από τα «Ζουμπατοχώρια» και σε περιοχές όπως το Δέντρο Γιαννιά, οι Πουρνάρες και όλα τα γύρω βουνά του Παναχαϊκού π.χ. το βουνό Βίδοβα, το βουνό Καυκαριά κ.λπ.

Πληθυσμοί από τα Ζουμπατοχώρια στα μέσα του 19ου αι. μετανάστευσαν στα πεδινά της δυτικής Αχαΐας και έφτιαξαν νέους μόνιμους οικισμούς, χωριά όπως η Λακκόπετρα, το Λιμνοχώρι, η Παραλίμνη κ.λπ.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button