Κόσμος

Το «όπλο» της Γερμανίας για να γλυτώσει από μαζικές απολύσεις – Πώς λειτουργεί

Πρόκειται για το γνωστό εργαλείο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης «Kurzarbeit», που έχει αποδειχθεί ότι λειτουργεί, από την προηγούμενη κρίση

Σχεδόν μισό εκατομμύριο εταιρείες στη Γερμανία έχουν θέσει το προσωπικό τους σε καθεστώς μειωμένου χρόνου εργασίας, προκειμένου η κατάσταση που επικρατεί λόγω του ιού να μην οδηγήσει επιχειρήσεις σε μαζικές απολύσεις εργαζομένων. Πρόκειται για το γνωστό εργαλείο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης «Kurzarbeit» – για να μειώσουν τα κόστη μισθοδοσίας με άμεση επίδραση.

Ποτέ πριν, ούτε καν στη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 δεν είχαν αυξηθεί τόσο πολύ οι αιτήσεις για μειωμένο χρόνο εργασίας, όσο τώρα.

Το καθεστώς αυτό λειτουργούσε καλά ως εργαλείο προκειμένου να αποτραπούν οι μαζικές απολύσεις κατά τη διάρκεια της τελευταίας κρίσης.

Σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι μένουν στο σπίτι τους ή μειώνουν δραστικά τις ώρες εργασίας τους, αλλά διατηρούν τις θέσεις τους λαμβάνοντας ως κρατική ενίσχυση περί τα δύο τρίτα του μισθού τους.

Ουσιαστικά, ακόμα και αυτοί που σταματούν εντελώς να δουλεύουν λαμβάνουν τα 2/3 του μισθού τους κι έτσι ηεπιχείρηση δεν βαρύνεται με το εργατικό κόστος σε περιόδους μεγάλης οικονομικής πίεσης.

Όπως αναφέρει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank, Stefan Schneider, «το “Kurzarbeit” είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο και για τους εργοδότες και για τους εργαζόμενους, καθώς δίνει στους πρώτους ασφάλεια ώστε να κάνουν τα σχέδιά τους για το επόμενο διάστημα όταν θα συρρικνωθεί πραγματικά η οικονομία και τους δεύτερους την ασφάλεια ότι δεν θα χάσουν το εισόδημά τους».

Εχει αποδειχθεί ότι λειτουργεί, από την προηγούμενη κρίση. Οταν η το γερμανικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 5% το 2009, σχεδόν 1,1 εκατομμύριο εργαζόμενοι επλήγησαν εκείνη τη χρονιά, γεγονός που κόστισε στο Βερολίνο περί τα 10 δισ. ευρώ. Στα τέλη όμως εκείνης της χρονιάς, η ανεργία ανήλθε στο 7,6% – χαμηλότερα δηλαδή από το 2008.

Αυτή τη φορά, η γερμανική κυβέρνηση περιμένει ότι περίπου 2,35 εκατ. άνθρωποι θα λάβουν το λεγόμενο “Kurzarbeitergeld” – βραχυπρόθεσμη άδεια ή αναστολή σύμβασης – που μπορεί να κοστίσει στο υπ. Εργασίας πάνω από 10 δισ. ευρώ.

Η Γερμανία πάντως, που είναι παραδοσιακά «σφιχτή» με τα οικονομικά της, είναι καλά προετοιμασμένη ώστε να αποδεσμεύσει αυτά τα κεφάλαια αφού τα αποταμίευε κατά τη διάρκεια των «παχέων αγελάδων».

Το ίδιο το υπ. Εργασίας έχει «χτίσει» ταμειακά αποθέματα ύψους 26 δισ. ευρώ, που τώρα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων.

Μερικές εκ των γνωστότερων εταιρειών που έχουν καταφύγει στο “Kurzarbeit” είναι η Lufthansa, η BMW, η Volkswagen και η  Daimler.

Αυτή τη φορά πάντως χρήση του εργαλείου έχουν κάνει και μικρές επιχειρήσεις, από εστιατόρια έως εταιρείες συμβούλων.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button