Τοπικά Νέα

Τρία γραφικά παραθαλάσσια χωριά της Μεσσηνίας για τις τελευταίες καλοκαιρινές εξορμήσεις [εικόνες]

Για ήρεμες αποδράσεις το Σεπτέμβρη

Τρία παραθαλάσσια ψαροχώρια της Μεσσηνίας γίνονται οι απόλυτοι προορισμοί για διακοπές ηρεμίας και χαλάρωσης μακριά από όλους και απ’ όλα.

Κιτριές

Σε απόσταση 12 χιλιομέτρων από την Καλαμάτα στα ανατολικά του Μεσσηνιακού κόλπου βρίσκεται το γραφικό ψαροχώρι και η παραλία Κιτριές. Πρόκειται για μια μικρή παραλία με καταπράσινα νερά, στρωμένη με βότσαλο και διάσπαρτα βραχάκια. Η βλάστηση, πλούσια στην περιοχή, φτάνει μέχρι την θάλασσα.

Η παραλία στις Κιτριές είναι κατάλληλη για οικογένειες που προτιμούν την ησυχία. Διαθέτει λίγες ξαπλώστρες και ομπρέλες και όπως είναι φυσικό, περιτριγυρίζεται από ψαροταβέρνες που προσφέρουν φρέσκο ψάρι πάνω στο κύμα.

Η διαδρομή από την κοσμική παραλία της Σάντοβας μέχρι τις Κιτριές είναι πολύ γραφική. Περνά από μικρούς οικισμούς, αγγίζει τη θάλασσα και βλέπει τους λιλιπούτιους ορμίσκους, ενώ πού και πού αφήνει τα παραθαλάσσια και εισβάλει με στροφές στην ενδοχώρα, μέσα από ελιές και περιβόλια. Ο δρόμος μπαίνει μέσα στον μικρό οικισμό των Κιτριών και φτάνει μέχρι τη θάλασσα και την παραλία στις Κιτριές.

Η παραλία στις Κιτριές αν και μικρή, συγκεντρώνει το καλοκαίρι πλήθος επισκεπτών κυρίως λόγω του φυσικού τοπίου που περιβάλλει τον μικρό αυτό ορμίσκο.

Μαραθόπολη

Η Μαραθόπολη ή Μάραθος είναι παραλιακός οικισμός κοντά στους Γαργαλιάνους με θέα στο Ιόνιο Πέλαγος. Το χωριό φημίζεται για τις ψαροταβέρνες του και το καλοκαίρι παρατηρείται έντονη τουριστική κίνηση. Διαθέτει πολλά ενοικιαζόμενα δωμάτια, ξενώνες και κάμπινγκ ενώ κατά μήκος της παραλίας θα βρείτε πολλά καφέ και εστιατόρια.

Απέναντι από την Μαραθόπολη και σε κοντινή απόσταση από την ακτή βρίσκεται η καταπράσινη νησίδα Πρώτη με το Μοναστήρι της Κοίμησης Θεοτόκου Γοργοπηγής. Από τη Μαραθόπολη πραγματοποιούνται το καλοκαίρι ημερήσιες κρουαζιέρες προς το νησί.

Κοντά στη Μαραθόπολη βρίσκονται μερικές από τις ωραιότερες αμμώδεις παραλίες της περιοχής, ο Λαγκούβαρδος, το Βρωμονέρι και η κοσμική παραλία Μάτι.

Η Μαραθόπολη μπορεί να αποτελέσει βάση για διάφορες εξορμήσεις στα σημαντικότερα αξιοθέατα της περιοχής. Απέχει 15 χλμ. από το Ανάκτορο του Νέστορα, 15 χλμ. από την γραφική Πύλο, 25 χλμ. από τη Μεθώνη και 30 χλμ. από την Κυπαρισσία.

Τραχήλα

 

Η άγρια ομορφιά και το επιβλητικό της τοπίο από τα χαρακτηριστικά στοιχεία της Μάνης που την καθιστούν έναν μοναδικό προορισμό.

Οι περισσότεροι έχουν συνδέσει την παραπάνω περιγραφή με γραφικά χωριά και παραθαλάσσιους οικισμούς της Λακωνικής Μάνης. Ωστόσο και η δυτική Μάνη, που εντοπίζεται στη Μεσσηνία, διαθέτει εξίσου εντυπωσιακά και πανέμορφα χωριά που αξίζει κανείς να ανακαλύψει. Ανάμεσα σε αυτά και η Τραχήλα, το πέτρινο ψαροχώρι που συναντάται 55 χλμ. νοτιοανατολικά της Καλαμάτας, χτισμένο στον ομώνυμο μικρό όρμο. Άγνωστο στους περισσότερους, το μικρό ψαροχώρι με το ιδιαίτερο χρώμα, τα πέτρινα κτίρια, το μικρό λιμανάκι με τις παραδοσιακές βάρκες και το εντυωπωσιακό μανιάτικο τοπίο ολόγυρά του αποτελεί ιδανική επιλογή για μια ήρεμη και γαλήνια απόδραση.

Στα όσα κεντρίζουν το ενδιαφέρον κατά την διάρκεια της βόλτας εδώ το ιστορικό διατηρητέο κτίριο του Κ. Μελέα, καθώς και το κτίριο του παλαιού δημοτικού σχολείου -και τα δύο εξαιρετικά δείγματα της λαϊκής αρχιτεκτονικής του 19ου αιώνα. Κοντά στον οικισμό συναντάται το περίφημο σπήλαιο Καταφύγι, με σπουδαία σπηλαιολογική πανίδα. Τους προηγούμενους αιώνες, μάλιστα, λειτουργούσε ως καταφύγιο για τους κατοίκους της περιοχής σε περιόδους επιδρομών.

Στην ευρύτερη περιοχή θα βρει κανείς αγνές και ανέγγιχτες, ακόμη, παραλίες από τον μαζικό τουρισμό, κυρίως με βράχια και κρυστάλλινα νερά που εντυπωσιάζουν. Από τις πιο διάσημες, η ακτή Καταφύγι με τα χαρακτηριστικά επίπεδα βράχια που λειτουργούν ως φυσικές εξέδρες για τους λουόμενους.

greece.terrabook.com

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button