Πολιτική

Τριήμερο εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ και τα 50 της ΚΝΕ στην Καλαμάτα

100 χρόνια συμπληρώνει φέτος το Κουμμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος, καθώς και 50 η Νεολαία του, και στο πλαίσιο αυτό ολοκληρώνονται οι δράσεις του προγράμματος επετειακών εκδηλώσεων που έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετό καιρό.
Όπως σχολίασαν τα μέλη του ΚΚΕ σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου, θεωρούν τη συγκεκριμένη χρονιά ξεχωριστή, αλλά και ιδιαίτερη για την εργατική τάξη, το λαό, τη νεολαία, το κίνημα. Κι αυτό, γιατί κάθε εργαζόμενος, κάθε προοδευτικός άνθρωπος, κάθε νέος που προβληματίζεται για το παρόν και το μέλλον, έχει πολλά να μάθει από τη συναρπαστική Ιστορία του ΚΚΕ, την Ιστορία του επαναστατικού κόμματος, της εργατικής τάξης, που γεννήθηκε στον Πειραιά το Νοέμβρη του ‘18.

Οι εκδηλώσεις
Σήμερα Παρασκευή, στις 8.00 το βράδυ, θα πραγματοποιηθεί στο χώρο «Μικρόβιου» εκδήλωση που είναι αφιερωμένη στα 50 χρόνια από την ίδρυση της ΚΝΕ το 1968.  Όπως είπαν τα στελέχη της Νεολαίας, στόχος είναι μέσα από ένα καλλιτεχνικό πρόγραμμα, την ομιλία, αλλά τις προσωπικές μαρτυρίες που θα ακουστούν απόψε, να παρουσιαστούν και να φωτιστούν τα πρώτα χρόνια της οργάνωσης.
Η δεύτερη εκδήλωση έχει να κάνει με ένα θεατρικό και θα παρουσιαστεί στις 7.00 το απόγευμα της Κυριακής στο Εργατικό Κέντρο. Πρόκειται για το έργο «Το φως που καίει» του Κώστα Βάρναλη, το πρώτο έργο της επαναστατικής λογοτεχνίας στην Ελλάδα.
Μέσα από τους ήρωες και τους συμβολισμούς που δημιουργεί, ο Βάρναλης παρουσιάζει την πανάρχαια κοινωνία της εκμετάλλευσης, της καταπίεσης και της αδικίας και την πανάρχαια λαχτάρα της ανθρωπότητας για την κοινωνική απελευθέρωση.
Μέσα από το πρόσωπο του Μώμου, ο μαρξιστής ποιητής  κρίνει τον παλιό κόσμο, ξεσκεπάζει, σαρκάζει τις υποκρισίες και τις χρεοκοπημένες αξίες του, και οραματίζεται μια καινούργια κοινωνία, αληθινά ανθρώπινη, όπου θα βασιλεύουν η ειρήνη, η ελευθερία, η κοινωνική δικαιοσύνη. Δείχνει πώς η εργατική τάξη μεταμορφώνεται κάτω από την επίδραση της κομμουνιστικής ιδεολογίας. Κι  αφού η ιστορική στιγμή της ανατροπής του σάπιου εκμεταλλευτικού συστήματος έχει φτάσει, πώς η πρωτοπορία της εργατικής τάξης, το ΚΚ, φτάνει στον ίδιο το λαό. Τον καθοδηγεί, τον ξεσηκώνει και επαναστατικά γκρεμίζει την καπιταλιστική κοινωνία, ώστε να οικοδομήσει το «Βασίλειο» της πανανθρώπινης φιλίας.
Τέλος, έγινε γνωστό ότι το ΚΚΕ θα πραγματοποιήσει πορεία αύριο Σάββατο στις 7.00 το απόγευμα για την επέτειο του Πολυτεχνείου. Σημείο συγκέντρωσης έχει οριστεί η πλατεία 23ης Μαρτίου, ενώ θα συμμετάσχουν ακόμη η Επιτροπή Αγώνα των Σπουδαστών ΣΤΕΓ – ΣΔΟ του ΤΕΙ Καλαμάτας και τα Σωματεία Εργαζομένων.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση στο Θάρρος

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button