ΑγροτικάΤοπικά Νέα

Τριφυλία: Έρχονται τα drones – Υλοποίηση προγράμματος για την εξοικονόμηση νερού στις καλλιέργειες

Την Τριφυλία επέλεξε το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το ΤΕΙ Πελοποννήσου, αλλά και ιδιωτικές εταιρείες για την υλοποίηση ενός ερευνητικού προγράμματος που θα έχει άμεση σχέση με την εξοικονόμηση νερού στις καλλιέργειες.

Για την επίτευξη του καλύτερου δυνατού αποτελέσματος, στο ερευνητικό πρόγραμμα θα συμμετέχει η ΔΑΟΚ Τριφυλίας με τον γεωπόνο Αντώνη Παρασκευόπουλο, αλλά και τέσσερις παραγωγοί, στα κτήματα των οποίων θα υλοποιηθεί το πρόγραμμα.

Μάλιστα, τις προηγούμενες ημέρες έγινε η παρουσίαση του προγράμματος στην Κυπαρισσία, από τον κ. Σταύρο Αλεξανδρή, αναπληρωτή καθηγητή στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών – Τμήμα Αξιοποίησης Φυσικών Πόρων και Γεωργικής Μηχανικής, όπου αναλύθηκε ο σχεδιασμός αλλά και τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.

Η επιλογή της Τριφυλίας έγινε με δεδομένο το μέγεθος της καλλιέργειας κηπευτικών, που κατά συνέπεια σημαίνει μεγάλης έκτασης άρδευση, ενώ οι ντόπιοι παραγωγοί, που υπολογίζονται στους 4.000, χρεώνονται με 7,5 ευρώ για μία ώρα άρδευσης, δηλαδή 15 λεπτά το κυβικό μέτρο. Μέσα από την υλοποίηση του ερευνητικού έργου αναδεικνύεται και η σημασία των καινοτομιών μέσω των οποίων, σε τακτά χρονικά διαστήματα, θα γίνεται η καταγραφή ανάγκης άρδευσης.

Ειδικά drones με ενσωματωμένους οπτικούς, πολυφασματικούς ή θερμικούς αισθητήρες μπορούν να εντοπίσουν με ακρίβεια εκατοστού ποια τμήματα μιας καλλιέργειας χρειάζονται περισσότερο νερό αλλά και να παράξουν εξειδικευμένους χάρτες υψομετρικών διαφορών και μορφολογίας του εδάφους που θα βοηθούν στην αποτελεσματικότερη άρδευση κάθε καλλιέργειας ξεχωριστά. Ακόμα και καθώς θα αναπτύσσεται η καλλιέργεια θα υπάρχει η δυνατότητα υπολογισμού εξειδικευμένων δεικτών βλάστησης που απεικονίζουν τόσο την βιομάζα όσο και την υγεία της καλλιέργειας, επιτρέποντας έμμεσα συμπεράσματα για την αποτελεσματικότητα της άρδευσης και την επέμβαση όπου χρειάζεται.

 

 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button