Τοπικά Νέα

Τριφυλία: Η κτηνοτροφική μονάδα του Γ. Φωτεινόπουλου στο πρόγραμμα Life + Forage4Climate

Συστήματα χονδροειδών ζωοτροφών μετριάζουν την κλιματική αλλαγή 
Στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα LIFE + Forage4climate συμμετέχει η κτηνοτροφική μονάδα του Γιώργου Φωτεινόπουλου και των αδερφών του στο Δάρα Τριφυλίας και, μάλιστα, πρόκειται για τη μία από τις έξι μονάδες που επελέγησαν για το σκοπό του έργου, που είναι να δείξει τον τρόπο με τον οποίο τα συστήματα χρησιμοποίησης διαφορετικών χονδροειδών ζωοτροφών μπορούν να μετριάσουν την κλιματική αλλαγή.
Το έργο υλοποιείται σε ευρωπαϊκές περιοχές στις οποίες παράγεται αιγοπρόβειο (Ελλάδα και Σαρδηνία) και αγελαδινό γάλα (Po Valley, στη Βόρεια Ιταλία) και σε αυτό συμμετέχουν τρία Πανεπιστήμια της Ιταλίας, ένα της Σαρδηνίας και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών με επιστημονικό υπεύθυνο τον ομότιμο καθηγητή Γεώργιο Ζέρβα.
Την Παρασκευή πραγματοποιήθηκε ημερήσια επίδειξη και παρουσίαση του προγράμματος που υλοποιείται στη μονάδα Φωτεινόπουλου στο Δάρα Τριφυλίας, με τη συμμετοχή κτηνοτρόφων της περιοχής, στελεχών της ΔΑΟΚ Τριφυλίας και ιδιωτών γεωπόνων, καθώς και επίσκεψη στη μονάδα.
Αρχικά, στο καφενείο-ψησταριά «Πανόραμα» στις Βρύσες Τριφυλίας έγινε παρουσίαση κι επίδειξη του προγράμματος και των καλών πρακτικών που εφαρμόζονται στη μονάδα και είναι: Χρησιμοποίηση της κόπρου της μονάδας για λίπανση της καλλιέργειας ψυχανθών-αγρωστωδών για παραγωγή ζωοτροφών (βόσκηση αρχικά, συγκομιδή-παραγωγή σανού αργότερα) αντί της προσθήκης χημικών λιπασμάτων και αύξηση του οργανικού άνθρακα στο έδαφος, καλλιέργεια και παραγωγή χονδροειδών ζωοτροφών με αποτέλεσμα την αύξηση του ποσοστού αυτάρκειας σε ζωοτροφές της μονάδας και μείωση των αγοραζόμενων ζωοτροφών, διατροφή των προβάτων με περισσότερα ισόρροπα σιτηρέσια με χρήση ελαιούχων σπερμάτων (π.χ. βαμβακόσπορου αντί βαμβακόπιτας) για αύξηση της ενεργειακής πυκνότητας του σιτηρεσίου, μείωση της καταναλισκόμενης ποσότητας ξηράς ουσίας και μείωση του παραγόμενου μεθανίου και καλύτερη διαχείριση των χρησιμοποιούμενων βοσκοτόπων προς αποφυγή υπερβόσκησης και μείωσης της βιοποικιλότητας.
Στην προβατοτροφική μονάδα Φωτεινόπουλου εκτρέφονται 240 πρόβατα εγχώριας φυλής σε σχετικά εκτατική μορφή παραγωγικού συστήματος. Σκοπός της γαλακτοπαραγωγής είναι η παραγωγή τυριού ΦΕΤΑ (PDO).
Όπως επισημάνθηκε, οι καλές πρακτικές που εφαρμόζονται στοχεύουν στην αύξηση του κύκλου του άνθρακα των λειμώνων και στη διατήρηση των αποθεμάτων αυτού στο έδαφος, όπως και στη μείωση των αποβαλλόμενων αερίων του θερμοκηπίου (GHG) κατά τις γεωργικές και κτηνοτροφικές δράσεις που συνδέονται με τη γαλακτοπαραγωγή, με παράλληλη ποσοστιαία αύξηση των ιδιοπαραγόμενων ζωοτροφών και βελτίωση της θρεπτικής τους αξίας.
Την παρουσίαση του έργου έκανε ο υπεύθυνος του προγράμματος κ. Ζέρβας, ενώ η καθηγήτρια-γεωπόνος, Maria Teressa Pacchioli (CPRA) παρουσίασε το δικό της project “Life 15 IT 000039 forage 4 climate ” και η καθηγήτρια-βιολόγος, Eva Merloni, το project της “Life: Low carbon feed”. Ακολούθησε επίσκεψη στη μονάδα, όπου είδαν την υλοποιήσιμη εφαρμογή του προγράμματος. Μιλώντας στο «Θ» για το πρόγραμμα και την υλοποίησή του στη μονάδα Φωτεινόπουλου στο Δάρα Τριφυλίας, ο κ. Ζέρβας είπε: «Είναι ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα τετραετούς διάρκειας. Στόχοι του προγράμματος είναι να βρεθούν τεχνικές, τις οποίες μπορούν να εφαρμόσουν οι παραγωγοί, οι κτηνοτρόφοι συγκεκριμένα, ώστε να μειωθούν οι αρνητικές επιδράσεις, όποιες είναι, της άσκησης κτηνοτροφίας στην κλιματική αλλαγή με μείωση των αερίων του θερμοκηπίου και αύξηση του άνθρακα στο έδαφος. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν τρία Πανεπιστήμια από την Ιταλία για το αγελαδινό γάλα, του Μιλάνο, του Τορίνο και της Regio Emilia, ενώ η Σαρδηνία και το ΓΠΑ συμμετέχουν για το αιγοπρόβειο γάλα. Μεταξύ των δραστηριοτήτων του προγράμματος ήταν η επιλογή 20 μονάδων αιγοπροβατοτροφικών στις οποίες κάναμε μετρήσεις για το αποτύπωμα του άνθρακα και επιλέξαμε έξι, μεταξύ των οποίων των αδελφών Φωτεινόπουλου εδώ για να κάνουμε επίδειξη, δηλαδή να δείξουμε στους κτηνοτρόφους ότι εφαρμόζοντας κάποιες πρακτικές μπορούν κάλλιστα να μειωθούν τα αέρια του θερμοκηπίου. Μία, για παράδειγμα, απλή εφαρμογή είναι η σπορά σιτηρών και ψυχανθών και συγκεκριμένα βικο–βρώμης με λίπανση με χημικά λιπάσματα και με κοπριά. Αυτό το οποίο διαπιστώσαμε είναι ότι όταν έριξαν κοπριά η χλόη αναπτύχθηκε πάρα πολύ, τα ψυχανθή πάρα πολύ και μπορώ να πω, να δώσω ένα νούμερο, ότι η πρωτεΐνη στο τμήμα της βικο-βρώμης που λιπάνθηκε με χημικό λίπασμα είχε 15% πρωτεΐνες, ενώ το αντίστοιχο στο οποίο προστέθηκε κοπριά είχε 21%. Τι σημαίνει αυτό; Ότι οι παραγωγοί στο σιτηρέσιο των ζώων μπορούν να βάλουν λιγότερο σογιάλευρο που έρχεται από μακριά κι επιβαρύνει περισσότερο το περιβάλλον με τη μεταφορά και, βέβαια, το λίπασμα αντικαταστάθηκε με κοπριά, καθώς και το λίπασμα επιβαρύνει πολύ το περιβάλλον. Έτσι, λοιπόν, με τέτοιες τεχνικές, και με άλλες βέβαια, μειώνεται η αρνητική επίδραση της άσκησης της κτηνοτροφίας προς το περιβάλλον».
Με τη σειρά του, ο διευθυντής της ΔΑΟΚ Τριφυλίας, Αντώνης Παρασκευόπουλος, εξέφρασε την ικανοποίηση και τη χαρά του «για την υλοποίηση και παρουσίαση του προγράμματος που έχει σχέση με την κτηνοτροφία και τις ζωοτροφές, επικεφαλής του οποίου είναι δύο Ιταλίδες καθηγήτριες πανεπιστημίων και ο ομότιμος καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιώργος Ζέρβας. Στόχος είναι, στο πλαίσιο των προβλημάτων που δημιουργούνται με την κλιματική αλλαγή, να βρούμε λύσεις που έχουν σχέση με τα σιτηρέσια και τις ζωοτροφές και συγκεκριμένα η αξιοποίηση της οργανικής ουσίας της κοπριάς από τα ποιμνιοστάσια, για να πετύχουμε αύξηση της παραγωγής σε ζωοτροφές. Κυρίως, μέσα από το πρόγραμμα αυτό, φαίνεται να έχουμε αύξηση και σε πρωτεΐνες 9% περίπου, που είναι πάρα πολύ σημαντικό…».
Από την πλευρά του, ο κτηνοτρόφος, Γιώργος Φωτεινόπουλος τόνισε πως «συμμετέχουμε στο πρόγραμμα και είμαστε πρόθυμοι να βοηθήσουμε τους καθηγητές σε όποιο θέμα θέλουν να τους βοηθήσουμε στην έρευνα για την κλιματική αλλαγή από την άσκηση της κτηνοτροφίας για να μειώνεται η αρνητική επίδραση της δραστηριότητα στο περιβάλλον, αλλά και να αυξάνεται η παραγωγή ζωοτροφών με βελτίωση των θρεπτικών ουσιών τους».

Του Ηλία Γιαννόπουλου στο Θάρρος 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button