Τοπικά Νέα

Τριφυλία: Ματαιώθηκε διαγωνισμός ύψους 200.000 ευρώ για αποκατάσταση κατολισθήσεων και επισκευή αγροτικής οδοποιίας

Την ματαίωση του ανοικτού ηλεκτρονικού διαγωνισμού για το έργο «Αποκατάσταση κατολισθήσεων και Επισκευή αγροτικής οδοποιίας», εκτιμώμενης αξίας 200.000 ευρώ (με ΦΠΑ 24%), αποφάσισε κατά πλειοψηφία η Οικονομική Επιτροπή Τριφυλίας, με τους συμβούλους της αντιπολίτευσης να ασκούν έντονη κριτική στη δημοτική αρχή για καθυστερήσειςστην διαδικασία.

Ο Πρόεδρος της Ο.Ε. Δημήτρης Στριμάκος εισηγούμενος το 9ο θέμα της ημερήσιας διάταξης είπε: “Με το από 17-06-2021 έγγραφό της, η Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών & Πολιτικής Προστασίας, μας εισηγείται την ματαίωση της διαγωνιστικής διαδικασίας του έργου «ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΤΟΛΙΣΘΗΣΕΩΝ & ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΔΟΠΟΙΙΑΣ» (Α.Μ.38/2019), σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 106, παρ.2, εδαφ. α΄ του Ν.4412/2016, καθώς δεν προσκλήθηκαν έγκαιρα οι οικονομικοί φορείς που συμμετείχαν στη διαδικασία, προκειμένου να παρατείνουν την ισχύ των οικονομικών προσφορών τους (άρθρο 72, παρ.1, εδαφ. α΄ του Ν.4412/2016).
Θέτω υπόψη σας τα ανωτέρω και παρακαλώ όπως αποφασίσουμε σχετικά”.

Η δημοτική σύμβουλος Σταματία Αλεξοπούλου στην τοποθέτησή της είπε: «Στο έγγραφο της Αν. Προϊσταμένης Τ.Υ. με Θέμα: Ματαίωση Διαγωνιστικής Διαδικασίας Έργου «ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΤΟΛΙΣΘΗΣΕΩΝ & ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΔΟΠΟΙΙΑΣ – Α.Μ. 38/2019» γράφει: Παρακαλούμε όπως προχωρήσετε σε λήψη απόφασης ματαίωσης της διαγωνιστικής διαδικασίας του έργου του θέματος σύμφωνα με τις διατάξεις του εδαφ. α παράγραφος 2 του άρθρου 106 «Ματαίωση διαδικασίας» του Ν. 4412/2016 διότι δεν προσκλήθηκαν εγκαίρως οι οικονομικοί φορείς για παράταση της ισχύος των προσφορών τους σύμφωνα με το εδαφ. α παράγραφος 1 του άρθρου 72 «Εγγυήσεις» του Ν. 4412/2016. Μπορεί η Υπηρεσία ή η Διοίκηση να μας εξηγήσει για ποιο λόγο έγινε εισήγηση για ματαίωση της διαγωνιστικής διαδικασίας; Είναι ένα έργο με χρηματοδότηση από το 2019 και πείτε μας γιατί δεν προσκλήθηκαν εγκαίρως οι οικονομικοί φορείς για παράταση ισχύος των προσφορών τους όπως γράφει το έγγραφο της Αν. Προϊσταμένης. Στην Οικ. Επιτροπή ήρθε το θέμα τελευταία φορά τον Σεπτέμβριο 2020, αν θυμάμαι καλά, και η Επιτροπή Διαγωνισμού διαπίστωσε ελλείψεις ως προς τα δικαιολογητικά του φερόμενου ως προσωρινού αναδόχου. Τι έγινε επί εννιά μήνες; Πότε διαπιστώθηκε ότι δεν προσκλήθηκαν εγκαίρως οι οικονομικοί φορείς για παράταση ισχύος των προσφορών τους; Τα χρήματα από το Υπουργείο Εσωτερικών υπάρχουν διαθέσιμα για νέο διαγωνισμό ή έχει λήξει η ισχύς της απόφασης χρηματοδότησης του Δήμου Τριφυλίας; Ψηφίζω ΚΑΤΑ».

Από την πλευρά του ο Γιάννη Μερκούρης ανέφερε τα εξής:«Μονόδρομος η ματαίωση του συγκεκριμένου διαγωνισμού και γι αυτό ψηφίζω ΝΑΙ στη ματαίωση και στην κατάπτωση της εγγυητικής επιστολής υπέρ του Δήμου. Όμως προκύπτουν πολλά ερωτήματα που χρήζουν απάντησης: Εξασφαλισμένη πίστωση από τις αρχές του 2019 για να καλύψει επείγουσες ανάγκες που αφορούσαν κατολισθήσεις και μεγάλες φθορές στο δίκτυο της αγροτικής οδοποιίας και φθάνουμε σήμερα δύο χρόνια μετά, να αποφασίζουμε τη ματαίωση του διαγωνισμού. Αυτό αν δεν είναι μνημείο αναποτελεσματικότητας και ανικανότητας τι είναι; Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για κωλυσιεργία των επιτροπών, η ευθύνη για αυτήν την εξέλιξη βαρύνει εξ ολοκλήρου τη Δημοτική Αρχή. Αδιάψευστοι μάρτυρες τα στοιχεία που ακολουθούν και αφορούν την πορεία της διαγωνιστικής διαδικασίας. Με την αριθ.198/26-11-2019 απόφαση της Ο Έ. εγκρίνονται η αριθ. 38/2019 μελέτη της Τ.Υ., οι όροι διακήρυξης της δημοπρασίας και ορίζεται ως ημερομηνία ηλεκτρονικής αποσφράγισης η 19η Δεκεμβρίου 2019. Για τεχνικούς λόγους δεν ολοκληρώθηκε η ηλεκτρονική αποσφράγιση και με την 222/2019 η Ο.Ε. ορίζει νέα ημερομηνία την 8η Ιανουαρίου 2020.Συζητήθηκε μάλιστα το θέμα εκτός ημερήσιας διάταξης λόγω του κατεπείγοντος και πολύ ορθά. Αυτές οι είκοσι ημέρες είναι κύριε Αντιδήμαρχε της Τ.Υ. που καθυστέρησαν την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας, όπως ισχυριστήκατε σήμερα. Την 12η Μαΐου 2020 η Ο.Ε. με την αριθ.74/2020 απόφασή της επικυρώνει το πρακτικό της Επιτροπής Διαγωνισμού. Γιατί άραγε με τόση καθυστέρηση; Στη συνέχεια καλείται ο ανάδοχος να προσκομίσει τα δικαιολογητικά, τα οποία και, εμπρόθεσμα, υπέβαλε την 4η Ιουνίου 2020. Ύστερα από τον έλεγχο την 1η Ιουλίου, κλήθηκε ο ανάδοχος να υποβάλει συμπληρωματικά δικαιολογητικά μέσω ΕΣΗΔΗΣ τα οποία και υπέβαλε, εμπρόθεσμα την 6η Ιουλίου. Δύο ημέρες μετά η Επιτροπή συντάσσει το πρακτικό ελέγχου των δικαιολογητικών, το οποίο και υπέβαλε για έγκριση στην Ο.Ε. για κατακύρωση της δημοπρασίας στον προσωρινό ανάδοχο. Με αδικαιολόγητη καθυστέρηση ήλθε για επικύρωση το πρακτικό στην Ο.Ε. την 8η Σεπτεμβρίου 2020,και τα
μέλη της συμπολίτευσης για δικούς λόγους δεν το εγκρίνουν και ζητούν, συμπληρωματικά, και άλλα
δικαιολογητικά!!! Το θέμα συμπεριλαμβάνεται στην πρόσκληση του Προέδρου της Ο.Ε. να συζητηθεί και ληφθεί απόφαση στη συνεδρίαση της 27ης Οκτωβρίου. Το θέμα αναβλήθηκε μετά από επώνυμη καταγγελία οικονομικού φορέα που συμμετείχε στο διαγωνισμό!! Μήπως, τελικά σας υπέδειξε τη σωστή διαδικασία; Έκτοτε το θέμα παρέμεινε στα αζήτητα μέχρι σήμερα, που αποφασίστηκε η ματαίωση του διαγωνισμού.
Πώς το είχατε συμπεριλάβει στα θέματα της πρόσκλησης όταν ο προσωρινός ανάδοχος δεν είχε δηλώσει
παράταση ισχύος της προσφοράς (είχε λήξει στις 13-06-20) και ανανέωση της εγγυητικής επιστολής που,
επίσης, είχε λήξει στις 19-10-20. Η ματαίωση του διαγωνισμού (Ν.4412/16 άρθρα 72 και 97) έπρεπε να είχε γίνει στη συνεδρίαση της 27ης Οκτωβρίου 2020 και όχι να αναβληθεί το θέμα. Λειτουργείτε ή όχι ασυντόνιστα και επιπόλαια; Τα λάθη σας και οι παραλείψεις σας κατατρέχουν και μη βλέπετε φαντάσματα. Τη θέλατε ή όχι τη διαγωνιστική διαδικασία του έργου; Γιατί όλες αυτές οι αδικαιολόγητες καθυστερήσεις; Είναι συμφέρον για το Δήμο να γίνει κατάτμηση και να προχωρήσετε σε απευθείας αναθέσεις όπως ο Αντιδήμαρχος Τ.Υ. δήλωσε; Τώρα επείγεστε όταν δύο ολόκληρα χρόνια το καθυστερούσατε;. Μήπως υπήρχε σκοπιμότητα; Ερωτήματα για τα οποία δεν δώσατε απαντήσεις».

Τελικά, η Οικονομική Επιτροπή, κατά πλειοψηφία, ματαίωσε την διαγωνιστική διαδικασία του ανοικτού ηλεκτρονικού διαγωνισμού, ενώ η δαπάνη των δημοσιεύσεων, για τον εν λόγω διαγωνισμό που ματαιώνεται θα βαρύνει τον προϋπολογισμού του Δήμου Τριφυλίας.

Σχετικά Άρθρα

3 Σχόλια

  1. Εάν δεν ζητήθηκαν από τους οικονομικούς φορείς παρατάσεις ισχύος των προσφορών τους θα πρέπει να αναζητηθούν ευθύνες για ποιό λόγο δεν ζητήθηκαν και να επιβαρυνθεί(ουν) με τα έξοδα δημοσίευσης ο υπαίτιος(οι). Μήπως είναι καιρός να γίνει και κανένας έλεγχος στις δαπάνες; Αυτό που συνέβη,είναι η 2η ματαίωση που κάνει η Δημοτική Αρχή.Μία των ασφαλτικών γιατί δεν θέλουν το συγκεκριμένο οικονομικό φορέα ,η υπόθεση εκκρεμεί στην ΑΕΠΠ και η 2η η σημερινή.Όλες αυτές οι μεθοδεύσεις μόνο τυχαίες δεν ειναι. Μήπως κάτι εξυπηρετούν;;

  2. Το συγκεκριμένο έργο αφορούσε παρεμβάσεις στην αγροτική οδοποιϊα σε πολλά σημεία: Γαργαλιάνοι,Κυπαρισσία,Φιλιατρά,Ράχες ,Βρύσες,Λεύκη ,Τραγάνα Περδικονέρι,Πύργος,Καλίτσαινα και αποκατάσταση κατολισθήσεων στο Δημοτικό δρόμο Ελαία-Καρυές και στο Σιτοχώρι..Δήμαρχε αν σέβεσαι το δημόσιο χρήμα όπως υποστηρίζεις να επαναλάβεις το διαγωνισμό .Σε τρεις μήνες θα έχει υπάρξει ανάδοχος.Η κατάτμηση που ακούγεται με απευθείας αναθέσεις,χωρίς γνήσιες προσφορές, είναι μπονομάδες.

  3. Εμείς δεν θέλουμε αγροτική οδοποιία!! Θέλουμε ασβέστη στα πεζοδρόμια και δεντράκια στους δρόμους!! Είμαστε ικανοποιημένοι και μας φτάνει!!Καλό υπόλοιπο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button