ΑγροτικάΤοπικά Νέα

Τριφυλία: Ξεκίνησε το ξεσκέπασμα στα πρώιμα καρπούζια

Προβληματισμός για το κόστος

Ξεκίνησε το ξεσκέπασμα στα πρώιμα καρπούζια στην περιοχή της Τριφυλίας αυτές τις μέρες, με την καλλιέργεια να εξελίσσεται ομαλά. Υπάρχει μία μείωση της καλλιεργούμενης έκτασης της τάξεως του 15-20%,  με κύριο παράγοντα για αυτή την εκτίναξη του κόστους παραγωγής, τόσο σε λιπάσματα όσο και σε πλαστικά.

Στα κηπευτικά και ειδικότερα στο πρώιμο καρπούζι η λίπανση είναι αναγκαία και αν και το κόστος έχει ξεπεράσει τα 1.300 ευρώ οι παραγωγοί θα πρέπει να την κάνουν, Χρειάζεται μια ορθολογική λίπανση και μια σωστή χρήση νερού. Προβλήματα φυτοπροστασίας δεν υπάρχουν στην καλλιέργεια.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο παραγωγός καρπουζιού της περιοχής, Χαράλαμπος Παπαδόπουλος, «φέτος τα καρπούζια έχουν μείνει πίσω και έχουν μια ελαφρά οψίμιση λόγω των καιρικών συνθηκών (χαμηλές θερμοκρασίες). Στην περιοχή έχουμε μια μείωση των στρεμμάτων καλλιέργειας. Αυτό έγινε επειδή το κόστος καλλιέργειας έχει αυξηθεί από τα 1.000 ευρώ το στρέμμα έχει φτάσει στα 1.300 ευρώ.

Ο κ. Θεοδωρής Μπούσουλας, παραγωγός καρπουζιού από το Καλό Νερό, επισημαίνει στον ΑγροΤύπο ότι «από τις 7 Απριλίου θα ξεκινήσει το ξεσκέπασμα στα καρπούζια. Στην περιοχή τα ενοίκια της γης είναι σε υψηλά επίπεδα και ανεβάζουν το κόστος. Η εικόνα της αγοράς δείχνει ότι μέχρι την συγκομιδή θα έχει φτάσει το κόστος καλλιέργειας στα 1.300 ευρώ το στρέμμα.

Η συγκομιδή αναμένεται να ξεκινήσει από τις 20 Μαΐου. Βέβαια η πρωιμότητα εξαρτάται από το μικροκλίμα της κάθε περιοχής. Στις διεθνείς αγορές υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός για το ελληνικό καρπούζι.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button