Τοπικά Νέα

Τριφυλία: Παραμένουν στην εργασία τους οι συμβασιούχοι του Δήμου μέχρι να βγει η απόφαση του δικαστηρίου

Σύσσωμη η αντιπολίτευση του Δήμου Τριφυλίας στις δικαστικές αίθουσες για να εκφράσει την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή της στους εργαζόμενους

Συζητήθηκαν σήμερα το πρωί, μετά από συνεχείς αναβολές, τα ασφαλιστικά μέτρα που είχαν καταθέσει στο Πρωτοδικείο Κυπαρισσίας οι 25 παρατασιούχοι – συμβασιούχοι καθαριότητας του Δήμου Τριφυλίας, με τα οποία ζητούν τη συνέχιση της εργασίας τους στο δήμο Τριφυλίας. Η έκδοση της δικαστικής απόφασης, σύμφωνα με νομικούς κύκλους, πιθανολογείται ότι θα καθυστερήσει και ενισχύεται από το γεγονός πως χορηγήθηκε μεγάλη προθεσμία για την υποβολή υπομνημάτων (μέχρι την Παρασκευή 26 Οκτωβρίου). Επίσης, διατηρήθηκε η προσωρινή διαταγή που έχει χορηγηθεί από το Πάσχα, πράγμα που σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν την εργασία τους μέχρι την έκδοση απόφασης των ασφαλιστικών μέτρων. Μάλιστα, σήμερα το μεσημέρι, ελήφθη και σχετική απόφαση του δημάρχου Παναγιώτη Κατσίβελα για τη συνέχιση της εργασίας τους.

Η προσπάθεια που γίνεται από το νομικό σύμβουλο των συμβασιούχων είναι να διατηρηθούν στις θέσεις εργασίας μέχρι την συζήτηση της αγωγής επί τους θέματος, στις 22 Ιανουάριου 2019, και σε κάθε περίπτωση μέχρι την έκδοση των οριστικών πινάκων του ΑΣΕΠ και των διορισμό ή μη των εκεί διορισθέντων.

Ο νομικός σύμβουλος των εργαζομένων Χαράλαμπος Μπουκουβάλας σε δηλώσεις σημείωσε πως: «Νομικά η υπόθεση πήγε όσο καλύτερα γινόταν. Αυτό οφείλεται ασφαλώς στην κατανόηση και τη νομική ευρύτητα πνεύματος της προέδρου του Πρωτοδικείου της Κυπαρισσία που δίκασε, που συζήτησε την υπόθεση, στην καλή προετοιμασία από τη δική μας μεριά αλλά και στην θετική αποδοχή και στην προσπάθεια εξεύρεσης κοινά αποδεκτής λύσης από τον εκπρόσωπο του δήμου, τον κ. Τσίγγανο, ο οποίος παραστάθηκε κατά τη συζήτηση της διαδικασίας. Διατηρήθηκε η προσωρινή διαταγή που έχει χορηγηθεί ήδη από το Πάσχα. Αυτό σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι συνεχίζουν αδιάκοπα την εργασία τους. Η επίδοση της διατήρησης θα γίνει σήμερα κιόλας. […] Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι από τη διαδικασία και από τη στάση του δήμου. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στην Ελληνική Δικαιοσύνη που στέκεται στο ύψος της σ’ αυτούς τους τόσο δύσκολους καιρούς. Η προσωρινή διαταγή έχει ισχύ μέχρι την έκδοση της απόφασης επί των ασφαλιστικών. […] Θα προσπαθήσουμε η απόφαση αυτή να αναφέρεται τουλάχιστον μέχρι την έκδοση των οριστικών πινάκων αλλά κυρίως μέχρι την έκδοση του ΦΕΚ διορισμού του καθενός… 22 Ιανουαρίου είναι μία ημερομηνία σταθμός διότι τότε συζητείται η αγωγή τους, δηλαδή το κύριο ένδικο μέσο. Τώρα είναι τα ασφαλιστικά μέτρα. Η ισχύς των ασφαλιστικών μέτρων παύει με τη δημοσίευση της απόφασης της αγωγής, όποια κι αν είναι αυτή…”

Ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Τριφυλίας Παναγιώτης Τσίγγανος δήλωσε: «Μετά το διαγωνισμό ναυάγιο που έκανε το Υπουργείο Εσωτερικών οδηγήθηκαν, δυστυχώς, όλοι οι δήμοι της Ελλάδας, στις σημερινές διαδικασίες, στις αίθουσες των δικαστηρίων. Δυστυχώς το Υπουργείο έπραξε αυτό που φοβόμασταν και λέγαμε από την αρχή, δηλαδή ότι αυτός ο διαγωνισμός (3Κ) δεν θα τελεσφορήσει στους χρόνους τους οποίους είχε υποσχεθεί, δεν θα έχει τα αποτελέσματα τα οποίοι είχε υποσχεθεί το Υπουργείο σε αυτούς τους ανθρώπους, που τους κρατούσε ομήρους για δυο χρόνια στην εργασιακή τους σχέση και δυστυχώς σήμερα οδηγηθήκαμε και ο Δήμος Τριφυλίας μαζί σχεδόν με όλους τους δήμους της Ελλάδας στις αίθουσες των δικαστηρίων για να λυθούν οι αδυναμίες του Υπουργείου Εσωτερικών. Ο Δήμος Τριφυλίας σε καμία περίπτωση δεν θέλει τα τελειώνουν αιφνίδια οι εργασιακές σχέσεις. Η θέση του Δήμου ήταν ότι οι άνθρωποι καλύπτουν πραγματικές ανάγκες του δήμου, αυτό διατυπώσαμε και σήμερα. Δεν θέλω να προκαταβάλω τις δικαστές αποφάσεις, αλλά η θέση του δήμου είναι ότι αυτοί οι άνθρωποι καλύπτουν πραγματικές ανάγκες στην λειτουργία του δήμου”.

Συμπαράσταση από την αντιπολίτευση

Ο Σωτήρης Μπακούρος δήλωσε πως, «Η παρουσία μου είχε να κάνει με την συμπαράσταση που πρέπει να προσφέρουμε σε αυτούς τους ανθρώπους που εργάζονται σε άσχημες συνθήκες για το δήμο, και κατά κάποιο τρόπο που εμπαίζονται από τη δημοτική αρχή. Ένα λόγος που υπήρξε η παρουσία μου σήμερα είχε να κάνει με τον εμπαιγμό που δέχτηκαν στο δημοτικό συμβούλιο από τον αναπληρωτή του δημάρχου, ο οποίος είχε τονίσει ότι θα πρόκυπτε συμβούλιο μέσα στο πρώτο 15ημερο του Οκτωβρίου, πράγμα που δεν έγινε. Πιστεύω ότι αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να στηριχθούν».

Από την πλευρά της η επικεφαλής της ΡΑΚΙ Ιωάννα Μαραβελή είπε, «Ήρθαμε σήμερα να συμπαρασταθούμε ως αιρετοί στους εργαζόμενους της καθαριότητας που εκδικάζονταν τα ασφαλιστικά μέτρα. Οι εργαζόμενοι καλύπτουν πάγιες θέσεις στο δήμο και ειδικότερα στο νευραλγικό τομέα της καθαριότητας. Στο προτελευταίο δημοτικό συμβούλιο ο κ. Μερκούρης είχε δεσμευτεί ότι θα γινόταν συμβούλιο για το θέμα αυτό, πράγμα που δεν έγινε ποτέ. Στηρίζουμε το δικαίωμα στην εργασία».

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Σαράντος Κουκούμης ειπε πως, «Θεωρούμε μια θετική εξέλιξη σήμερα για μια παράταση της παραμονής των εργαζομένων στο δήμο, όμως η πραγματική εργασιακή ομηρία που τους κρατάει μέχρι σήμερα είναι η πολιτική της κυβέρνησης αλλά και των δήμων, οπού κρατάνε σε ομηρία όλους τους εργαζομένους. Θα έπρεπε να έχουν μόνιμη και σταθερή εργασία από τη στιγμή που πληρούν πάγιες και διαρκείς ανάγκες στο δήμο. Ζητάμε να συνεχίσουν τον αγώνα τους για δικαιωθούν και να παραμείνουν στις θέσεις εργασίες τους μέχρι τέλους.

Εκ μέρους της διοίκησης του σωματείου εργαζόμενων ΟΤΑ Μεσσηνίας, ο Ηλίας Φωτόπουλος δήλωσε την συμπαράσταση του σωματείου στο δίκαιο αγώνα των εργαζομένων οι οποίοι διεκδικούν δίκαιη και σταθερή εργασία. «Σήμερα μπορεί να υπάρχει ένα θετικό από το δικαστήριο, αλλά τα προβλήματα λύνονται με τους αγώνες και όχι στις δικαστικές αίθουσες», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Φωτόπουλος.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button