Δήμος Πύλου - ΝέστοροςΤοπικά Νέα

Υποβολή πρότασης χρηματοδότησης για την αξιοποίηση των πρώην δημοτικών σχολείων Ίκλαινας και Μεσοχωρίου

Υποβολή πρότασης χρηματοδότησης για την αξιοποίηση των πρώην δημοτικών σχολείων Ίκλαινας και Μεσοχωρίου προϋπολογισμού 920.000 ευρώ

Υποβλήθηκε πρόταση για χρηματοδότηση από το πρόγραμμα “Φιλόδημος” του Υπουργείου Εσωτερικών, με σκοπό να πραγματοποιηθεί η αποκατάσταση και την επανάχρηση δύο πρώην Δημοτικών Σχολείων, όπου το μεν πρώτο (Δημοτικό Σχολείο Ίκλαινας) θα χρησιμοποιηθεί ως κέντρο ενημέρωσης της Αρχαιολογικής Ανασκαφής Ίκλαινας και το άλλο (Δημοτικό Σχολείο Μεσοχωρίου) θα χρησιμοποιηθεί για την πολιτιστική και ιστορική ανάδειξη του Μεσοχωρίου και της περιοχής γενικότερα, σε συνδυασμό με την προβολή των τοπικών προϊόντων και δραστηριοτήτων.
Η πρόταση έγινε κατορθωτό να υποβληθεί μετά από επίπονη προσπάθεια και συνεργασία των τεχνικών υπηρεσιών και συνεργατών του Δήμου.

Συγκεκριμένα:
Κέντρο ενημέρωσης της Αρχαιολογικής Ανασκαφής Ίκλαινας.
Το συγκεκριμένο έργο με προϋπολογισμό 550.000€ περιλαμβάνει εργασίες αποκατάστασης του πρώην Δημοτικού Σχολείου Ίκλαινας με σκοπό να χρησιμοποιηθεί ως Κέντρο ενημέρωσης της Αρχαιολογικής Ανασκαφής που γίνεται αυτή τη στιγμή στην Ίκλαινα. H Ικλαινα είναι μία από τις πιο σημαντικές μυκηναϊκές θέσεις, καθώς επρόκειτο για μία από τις πρωτεύουσες του μυκηναϊκού βασιλείου της Πύλου. Μέχρι σήμερα, οι ανασκαφές στην περιοχή δείχνουν πως επρόκειτο για μεγάλη και ισχυρή πόλη, πρωτεύουσα ηγεμονίας που συνέχισε να ανθεί καθ’ όλη τη διάρκεια της μυκηναϊκής εποχής. Δεδομένης της ιστορικής αξίας του οικισμού, είναι αναγκαία η αποκατάσταση του κτιρίου, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί ως Κέντρο ενημέρωσης σχετικά με την πορεία της ανασκαφής αλλά και προβολής της τοπικής ιστορίας και προϊόντων. Υπεύθυνος της ανασκαφής είναι ο κος Κοσμόπουλος Μιχάλης, καθηγητής του Τμήματος Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου του Μισσούρι – St. Louis.

Αποκατάσταση Δημοτικού Σχολείου Μεσοχωρίου
Το έργο έχει προϋπολογισμό 420.000€ και περιλαμβάνει εργασίες αποκατάστασης του πρώην δημοτικού σχολείου Μεσοχωρίου, το οποίο έχει χαρακτηριστεί ως διατηρητέο μνημείο διότι είναι χαρακτηριστικό δείγμα αρχιτεκτονικής σχολείου των πρώτων μετεπαναστατικών χρόνων της χώρας και αποτελεί σημείο αναφοράς για την κοινωνικοϊστορική εξέλιξη των κατοίκων της περιοχής.

Ο Δήμος Πύλου – Νέστορος προσπαθεί μέσω της αποκατάστασής του να διαφυλάξει την πολιτιστική του κληρονομιά ως ηθική υποχρέωση στις αισθητικές αξίες του παρελθόντος, παραδόσεις, ιστορικές μνήμες και ως ανεκτίμητη παρακαταθήκη του μέλλοντος. Η πολιτιστική αξία των διατηρητέων αποτελεί αγαθό για το σύνολο της χώρας.

Η συγκεκριμένη πρόταση φιλοδοξεί να δημιουργήσει ένα δίκτυο με αυτά τα δύο κτίρια για την ανάδειξη της τοπικής ιστορίας της περιοχής σε συνδυασμό με την προβολή τοπικών προϊόντων και δραστηριοτήτων που θα δώσει την ευκαιρία σχεδιασμού μίας διαδρομής χρήσιμης στους κατοίκους αλλά και στους επισκέπτες της περιοχής.
Ακολουθώντας αυτή τη διαδρομή, οι επισκέπτες και οι κάτοικοι θα αντιλαμβάνονται με αποτελεσματικότερο τρόπο την ιστορία, τον πολιτισμό και τις δραστηριότητες που ασκούνται στην περιοχή, συγκριτικά μεταξύ τους. Θα γίνεται αντιληπτός ο ενιαίος χαρακτήρας της ιστορίας και των δραστηριοτήτων της περιοχής, και επιπλέον οι μικροδιαφορές και οι ιδιαιτερότητες των διαφορετικών σημείων και κοινοτήτων αυτής.
Ο κάτοικος και ο επισκέπτης σε ένα από τα δύο εμβληματικά κτίρια θα παίρνει τις πληροφορίες, γνωρίζοντας και την ύπαρξη παρόμοιας και ελαφρώς παραλλαγμένης πληροφορίας στο άλλο, το οποίο επίσης θα παροτρύνεται να επισκεφθεί. Αυτό θα επιτευχθεί με αναφορές περιεχομένου του ενός για το άλλο και από την ανάδειξη του γεγονότος ότι αυτά αποτελούν δίκτυο.
Είναι προφανές ότι το συγκεκριμένο θα αυξήσει την επισκεψιμότητα και θα οδηγήσει τους πολίτες να μην μείνουν μόνο στο ένα, αλλά να περιηγηθούν και στα δύο. Οι δε κάτοικοι, θα ενισχύσουν την αντίληψη ότι ανήκουν σε ένα ευρύτερο σύνολο με κοινά χαρακτηριστικά, ιστορία και πολιτισμό.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button