ΕλλάδαΠελοπόννησος

Υποχρεωτικά τα self test σε σούπερ μάρκετ, λιανεμπόριο, εστίαση – Πώς θα τα δηλώνουν οι εργαζόμενοι

Tη διάθεση self test σε νέες κατηγορίες εργαζομένων ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, τονίζοντας τη χρησιμότητα του εργαλείου που έχει πλέον στη διάθεσή της η κυβέρνηση, προκειμένου να προχωρήσει στο σχέδιο της σταδιακής αποσυμπίεσης του lockdown και την επαναφορά της οικονομικής δραστηριότητας σε κρίσιμους τομείς της οικονομίας, ενόψει και της τουριστικής περιόδου.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Εργασίας ανέφερε:

«Σχετικά με τα self test στους χώρους δουλειάς. Επεκτείνουμε τη χρήση του εργαλείου σε μια σειρά δραστηριότητες. Στο λιανεμπόριο, συμπεριλαμβανομένων των super market. Η εστίαση, οι μεταφορές χερσαίες, θαλάσσιες και αεροπορικές, οι υπηρεσίες καθαρισμού, τα κομμωτήρια, τα κέντρα αισθητικής και οι υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών.

Για την άσκηση των δραστηριοτήτων αυτών τα self test είναι υποχρεωτικά για τους εργαζόμενους με φυσική παρουσία. Θα διενεργούνται μια φορά την εβδομάδα.

Πώς θα λειτουργεί το σύστημα. Το υπουργείο θα στείλει στην ΗΔΙΚΑ τους ΑΜΚΑ εργαζομένων των συγκεκριμένων κλάδων. Έχουμε όλα αυτά τα στοιχεία. Κάθε φορά το υπουργείο θα επικαιροποιεί τα στοιχεία στέλνοντας τις μεταβολές. Οι εργαζόμενοι στις δραστηριότητες που προανέφερα θα υπάγονται στο μέτρο των υποχρεωτικών self test. Παίρνουν τα τεστ δωρεάν με το ΑΜΚΑ τους. Αν επιλέξουν με δαπάνη δική τους να κάνουν rapid ή PCR, πρέπει να δηλώσουν το αποτέλεσμα στην ΕΡΓΑΝΗ. Θα μπαίνουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα και θα επιλέγουν δήλωση αποτελέσματος για εργαζόμενο. Θα μεταφέρονται στην πλατφόρμα και στη δήλωση αποτελεσμάτων. Είναι απλό, θα δείτε ότι μόλις μπείτε όλα θα λειτουργήσουν ομαλά.

Αν βγει θετικό, δεν θα πηγαίνει στην εργασία και θα πηγαίνει για δεύτερο τεστ. Αν είναι και αυτό θετικό, εκδίδεται βεβαίωση για να μπει ο εργαζόμενος σε καραντίνα. Αν είναι αρνητικό, πάλι εκδίδεται σχετική βεβαίωση και τότε πρέπει να προσέλθει στην εργασία του. Και αυτό θα δηλώνεται υποχρεωτικά στην πλατφόρμα. Οι εργοδότες είναι υποχρεωμένοι να ενημερώσουν τους εργαζομένους τους για να κάνουν self test και για τις συνέπειες. Μέσω της πλατφόρμας θα ενημερώνονται και οι φαρμακοποιοί για το ποιοι είναι δικαιούχοι.

Αν δεν τηρηθεί η διαδικασία, ο εργοδότης δεν επιτρέπεται να απασχολήσει εργαζόμενο με φυσική παρουσία χωρίς self test και δηλωμένο αποτέλεσμα. Πολύ περισσότερο αν έχει δηλώσει θετικό. Αν προσέλθει για να εργαστεί χωρίς δηλωμένο self test ο εργοδότης υποχρεούται να μην αποδεχθεί την υπηρεσία και απαλλάσσεται από το να τον πληρώσει. Αν ο εργοδότης δεν ενημερώσει τους εργαζόμενους, του επιβάλλεται από το ΣΕΠΕ πρόστιμο 300 ευρώ. Αν σε έλεγχο του ΣΕΠΕ βρεθεί εργοδότης που απασχολεί εργαζόμενο που δεν έχει δηλώσει self test πληρώνει 500 ευρώ ανά εργαζόμενο. Αν απασχολεί εργαζόμενο με θετικό self test του επιβάλλεται πρόστιμο 1.500 ευρώ ανά εργαζόμενο».

Ποιοι εργαζόμενοι θα έχουν αντίστοιχη υποχρέωση στο Δημόσιο

Ο Βασίλης Κοντοζαμάνης, από την πλευρά του, αναφέρθηκε στους υπαλλήλους του Δημοσίου που θα χρειαστεί να προβούν υποχρεωτικά σε self test. «Υπάλληλοι ΚΕΠ, υπάλληλοι ΟΤΑ α’ βαθμού Βοήθεια στο Σπίτι, υπηρεσίες καθαριότητες, δικαστικοί λειτουργοί, δικαστικοί υπάλληλοι».

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, ανέφερε ακόμα πως «όπως με τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, η διαδικασία παραλαβής των τεστ από τα φαρμακεία είναι η ίδια».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button