Αγροτικά

Φακή: Η ποιότητα κρατάει τις τιμές

των Γιώργου Αργυρίου, Γιώργου Ρούστα, Γιάννη Σάρρου, Αφροδίτης Χρυσοχόου

Χρονιά-σταυροδρόμι για την καλλιέργεια της φακής στη χώρα μας θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η φετινή. Οι χαμηλές στρεμματικές αποδόσεις, οι αθρόες ελληνοποιήσεις και οι μειωμένες τιμές παραγωγού αποτελούν συχνά απροσπέλαστο εμπόδιο για την επιβίωση των παραγωγών. Αν σε αυτό προσθέσουμε και τις αδυναμίες σε θέματα εφαρμογών σύγχρονης τεχνολογίας στην παραγωγική αλυσίδα, βλέπουμε άμεσα τα αδύναμα σημεία που χρήζουν βελτίωσης. Μέσα σε αυτό το ζοφερό τοπίο, οι απότομες μπόρες αναστέλλουν τον θερισμό, δημιουργώντας ακόμη περισσότερα προβλήματα στους παραγωγούς και στην ποιότητα του καρπού.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Μείωση παραγωγής κατά 30%

Σε φάση ολοκλήρωσης της συγκομιδής βρίσκεται η φακή στον κάμπο (κυρίως στην επαρχία Φαρσάλων και στα χωριά του πρώην Δήμου Κραννώνα), με τις προσδοκίες των παραγωγών για μια καλύτερη χρονιά από πέρυσι να κερδίζουν έδαφος. Ο καιρός αποτέλεσε σύμμαχο των αγροτών, εν αντιθέσει με τις άλλες καλλιέργειες, ενώ κάποια προβλήματα εμφανίστηκαν στις αρχές Μαΐου με μύκητες, οι οποίοι αντιμετωπίστηκαν ορθά με τις σωστές γεωπονικές πρακτικές.

Οι εκτιμήσεις των γεωπόνων αναφέρουν ότι η φετινή παραγωγή θα είναι ποιοτικά καλή, αλλά ποσοτικά αναμένεται μείωση κατά 30%, αφού λόγω της προβληματικής περσινής χρονιάς τα καλλιεργούμενα στρέμματα μειώθηκαν έως και 40%. Υπενθυμίζεται πως, λόγω των αθρόων εισαγωγών και ελληνοποιήσεων, η αγορά δεν έδειξε ενδιαφέρον για την εγχώρια παραγωγή, με αποτέλεσμα ένα μεγάλο μέρος της να μείνει αδιάθετο.

Τα προηγούμενα χρόνια, οι συμφωνίες παραγωγών-εμπόρων κυμαίνονταν στο
1 ευρώ, πέρυσι η τιμή έπεσε στα 70 λεπτά, ενώ οι αποθηκευμένες φακές τον χειμώνα πουλήθηκαν ακόμη και 60 λεπτά. Φέτος, λόγω μειωμένης παραγωγής, οι ελπίδες για λίγο καλύτερες τιμές αναζωπυρώθηκαν. Στον Νομό Λάρισας δραστηριοποιούνται δύο Ομάδες Παραγωγών, του Συνεταιρισμού Λαρισαίων Αγροτών και του ΘΕΣΤΟ, αποθηκεύοντας το προϊόν και μέσω δημοπρασιών καλούνται να πετύχουν την καλύτερη τιμή για τα μέλη τους. Ωστόσο, διαχειρίζονται μόνο το 15%-20% της ντόπιας παραγωγής.

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Αντί πινακίου… φακής οι τιμές παραγωγού

ΜΕΙΩΜΕΝΗ θα είναι η παραγωγή της φακής στην περιοχή του Φενεού, αφού οι πολλές και ισχυρές βροχοπτώσεις δεν ευνόησαν την καλλιέργεια, με αποτέλεσμα να υπάρξουν και περιπτώσεις παραγωγών που δεν εμφάνισαν καθόλου παραγωγή. Στο υποκατάστημα της ΕΑΣ Κιάτου, τεχνολόγος γεωπόνος Γκράβα Φωτεινή μας δήλωσε ότι «αυτήν τη χρονιά είχαμε πολλά προβλήματα και όλα δείχνουν ότι θα έχουμε μείωση της παραγωγής, κάτι που άλλωστε φαίνεται μέσα από τις δηλώσεις ΟΣΔΕ. Η τιμή της φακής είναι από 50 έως 60 λεπτά και φυσικά διαμορφώνεται ανάλογα με την ποιότητα του προϊόντος. Οι παραγωγοί φακής δεν έχουν συγκροτήσει ομάδα παραγωγών και κινούνται αυτόνομα, οπότε καταλαβαίνετε ότι η διαπραγματευτική τους δύναμη είναι πολύ μικρή».

Οι χαμηλές στρεμματικές αποδόσεις, οι αθρόες ελληνοποιήσεις και οι μειωμένες τιμές μαζί με τις απότομες μπόρες, που αναστέλλουν τον θερισμό, δημιουργούν ακόμη περισσότερα προβλήματα στους παραγωγούς και στην ποιότητα
του καρπού.

ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ

Χαμηλές αποδόσεις, «βρεγμένη» η παραγωγή

Ξεκίνησε για την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο η συλλογή της φακής στην Περιφέρεια Στερεάς. Ήδη στις πρώιμες περιοχές έχουν μπει οι αλωνιστικές μηχανές και οι νέες σοδιές αρχίζουν να μπαίνουν στις αποθήκες. Ως δύσκολη χρονιά τη χαρακτηρίζει ο Γιώργος Θανάσαινας, παραγωγός από το Καπαρέλι της Θήβας, εστιάζοντας στις στρεμματικές αποδόσεις, οι οποίες κυμαίνονται από 120 έως 150 κιλά το στρέμμα. «Έχουμε ξεκινήσει τη συλλογή στις φακές από τις πρώιμες περιοχές με μέσες αποδόσεις που κυμαίνονται στα 135 κιλά το στρέμμα. Τα πεδινά, λόγω των βροχοπτώσεων, θα πηγαίνουν πίσω και σίγουρα τα αποτελέσματα δεν θα είναι καλύτερα».

Σε ό,τι αφορά το θέμα των αποθεμάτων, ο κ. Θανάσαινας μας εξήγησε ότι η περιοχή δεν αντιμετωπίζει κάποιο σοβαρό πρόβλημα, διότι «το σύνολο των ποσοτήτων της περσινής παραγωγής έχει πωληθεί σε αγορές της Αθήνας και ένα μεγάλο ποσοστό στις λαϊκές. Σήμερα συζητάμε για τιμές που κυμαίνονται από 1,30 έως 1,60 ευρώ το κιλό».

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Οι βροχές πηγαίνουν πίσω τη συλλογή

Σε αναμονή βελτίωσης του καιρού βρίσκεται η Ομάδα Παραγωγών Σιτηρών και Οσπρίων του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βασιλικών Θεσσαλονίκης και του Σωματείου Ακτημόνων Καλλιεργητών Βασιλικών, για τη συγκομιδή της φακής που καλλιεργούν στον κάμπο του Ανθεμούντα. Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του συνεταιρισμού, Βασίλη Τσιτσιό, η συγκομιδή έχει καθυστερήσει λίγες ημέρες, καθώς οι βροχοπτώσεις του τελευταίου διαστήματος δεν επιτρέπουν στις θεριζοαλωνιστικές μηχανές να μπουν στα χωράφια.

«Είμαστε ένα βήμα πριν να κλείσουμε τα συμβόλαια, ωστόσο οι καιρικές συνθήκες δεν το επιτρέπουν», αναφέρει ο κ. Τσιτσιός. Αν και οι παραγωγές πέρσι ήταν αρκετά κακές, όπως εκτιμά ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού, φέτος η εικόνα θα είναι σχετικά καλύτερη. «Εάν δεν μπουν οι κομπίνες, δεν μπορούμε να ξέρουμε πώς θα πάει η φετινή σοδειά. Ωστόσο, εκτιμούμε ότι θα είναι καλύτερη από αυτήν του 2018». Η περσινή παραγωγή σε φακή ήταν μειωμένη πάνω από 50%. Ο συνεταιρισμός, εδώ και λίγα χρόνια, έχει προχωρήσει στην καλλιέργεια μικρόσπερμης φακής της ελληνικής ποικιλίας Σάμου, πρώτης γενιάς.

ypaithros.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button