ΑγροτικάΤοπικά Νέα

Φιλιατρά: Μεγάλη συμμετοχή στην εσπερίδα για τον ιό της Καστανής Ρυτίδωσης των Καρπών Τομάτας

Με απόλυτη επιτυχία και με μεγάλη συμμετοχή του κόσμου πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 25 Φεβρουαρίου η ενημερωτική εσπερίδα που διοργάνωσε η ΔΑΟΚ Τριφυλίας Π.Ε. Μεσσηνίας.

Η εσπερίδα πραγματοποιήθηκε στο Φουρναράκειο Πνευματικό Κέντρο Φιλιατρών και η συμμετοχή τόσο των γεωπόνων όσο και των παραγωγών ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Ομιλητές της ημερίδας ήταν ο κ. Χρήστος Αραμπατζής από το ΥπΑΑΤ και η κ. Χριστίνα Βαρβέρη από το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, οι οποίοι αναφέρθηκαν στις συνέπειες της εμφάνισης του ιού, σημειώνοντας πως έως τώρα υπάρχουν τρία επιβεβαιωμένα κρούσματα στην περιοχή της Τριφυλίας.

Ο ιός της καστανής ρυτίδωσης των καρπών της τομάτας (ToBRFV) περιλαμβάνεται στη λίστα επιφυλακής του Ευρωπαϊκού και Μεσογειακού Οργανισμού Προστασίας Φυτών (EPPO). Η παρουσία του διαπιστώθηκε για πρώτη φορά στην Ευρώπη (σε Γερμανία και Ιταλία) το 2018. Αποτελεί αναδυόμενο κίνδυνο μεγάλης σημασίας, κυρίως για την καλλιέργεια της τομάτας και της πιπεριάς και μεταδίδεται με την επαφή (μολυσμένα χέρια, εργαλεία, ρούχα αλλά και από φυτό σε φυτό), το μολυσμένο πολλαπλασιαστικό υλικό και πιθανόν με τον μολυσμένο σπόρο. Οι βομβίνοι μπορούν επίσης να μεταδώσουν τον ιό κατά τη διάρκεια της γονιμοποίησης των φυτών.

Την εκδήλωση προλόγισε ο προϊστάμενος της ΔΑΟΚ Τριφυλίας, Αντώνης Παρασκευόπουλος, ο οποίος ανέφερε ότι πρόκειται για μια σοβαρή ασθένεια, η οποία εμφανίστηκε στα μέσα του περασμένου Νοέμβρη στην περιοχή της Τριφυλίας, σαν πρώτο δείγμα. Τόνισε πως ο συγκεκριμένος ιός χρειάζεται πάρα πολύ μεγάλη προσοχή, οι παραγωγοί βλέπουν συμπτώματα που μπορεί να οφείλονται στον συγκεκριμένο ιό, ή σε άλλες ασθένειες, ωστόσο θα πρέπει να γίνουν έλεγχοι σε όλα τα θερμοκήπια, να ερευνηθούν οι προμήθειες προκείμενου να βρεθεί τρόπος για να παρεμποδιστεί αυτή η εξάπλωση.

Χαιρετισμούς απηύθυναν,ο Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Στάθης Αναστασόπουλος, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών, Βασίλης Αθανασόπουλος, ενώ σημειώνεται πως δεν υπήρξε εκπρόσωπος της δημοτικής αρχής, εκτός των δημοτικών συμβούλων από τα Φιλιατρά, Παναγιώτη Τσαφαρά και Αγγελή Κοροβίλα.

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε η Δρ. Χριστίνα Βαρβέρη, ερευνήτρια στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, η οποία παρουσίασε όλα τα δεδομένα και τις συνέπειες της εμφάνισης του ιού της καστανής ρυτίδωσης του καρπού τομάτας. Είπε πως πρόκειται για ένα νέο ιό καραντίνας, που απασχολεί όλο τον κόσμο, όχι μόνο την Ευρώπη αλλά και την Ασία και την Αμερική, ο οποίος ανακαλύφθηκε πριν από έξι χρονιά στο Ισραήλ. Όσον αφορά τα πρώτα συμπτώματα στην Ελλάδα, αυτά εμφανίστηκαν στην Κρήτη και τον περασμένο Νοέμβρη στην Τριφυλία, τονίζοντας πως από την ημερομηνία που βρέθηκε το πρώτο κρούσμα στην Τριφυλία, έκτοτε είχε πάρει μεγάλη έκταση. Τόνισε πως είναι μεταδοτικός και προκαλεί προβλήματα στην καλλιέργεια μειώνοντας την παραγωγή έως 70%, ενώ οι παραγωγοί με το που θα δουν το πρώτο ύποπτο σύμπτωμα θα πρέπει να πάρουν τα κατάλληλα μετρά.

Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του ιού είναι η μεγάλη ανθεκτικότητα στις συνθήκες του περιβάλλοντος και ο τρόπος μετάδοσης, ο οποίος είναι ιδιαίτερα εύκολος και μπορεί να γίνει με πολλούς τρόπους. Ο ToBRFV ανήκει σε μία ομάδα ιών οι οποίοι μεταδίδονται μηχανικά, με φυτικό εκχύλισμα, και αυτό τον καθιστά ιδιαίτερα επικίνδυνο. Ενδεικτικά ο ToBRFV μπορεί να μεταδοθεί, με το σπόρο και τα μολυσμένα σπορόφυτα, με τους καλλιεργητικούς χειρισμούς αυτών που εργάζονται μέσα στο θερμοκήπιο, αλλά και με τα φυτικά υπολείμματα.

Από την πλευρά του ο γεωπόνος, από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χρήστος Αραμπατζής, ο έκανε μια παρουσίαση στο Νομικό πλαίσιο για το νεοφανή επιβλαβή οργανισμό Το BRFV. Τόνισε τη σπουδαιότητα των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας για την πρόληψη της εισαγωγής και της μετάδοσης νέων παθογόνων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στη χώρα μας, καθώς και την υποχρέωση των παραγωγών να προμηθεύονται φυτά πιστοποιημένα με φυτοϋγειονομικά διαβατήρια. Καθώς δεν υπάρχουν θεραπευτικά μέτρα για την καταπολέμηση του ιού, αλλά ούτε και ανθεκτικά υβρίδια-ποικιλίες (προς το παρόν τουλάχιστον) η αντιμετώπισή του γίνεται μόνο με προληπτικά μέτρα.

Για την πρόληψη της εισαγωγής και της διασποράς του ιού συνιστώνται, η χρήση πιστοποιημένου σπόρου και πιστοποιημένων φυτών με φυτοϋγειονομικά διαβατήρια, η χρήση όλων των απαραίτητων μέτρων υγιεινής στο θερμοκήπιο, όπως χρήση γαντιών, απολύμανση των χεριών και των εργαλείων, χρήση απολυμαντικών ταπέτων στις εισόδους των θερμοκηπίων κλπ. Με την εμφάνιση των πρώτων ύποπτων συμπτωμάτων άμεση αποστολή δειγμάτων στα αρμόδια εργαστήρια για την ταυτοποίηση του ιού, και καταστροφή με καύση όλων των ύποπτων φυτών, ενώ σε καλλιέργειες που έχουν ήδη προσβληθεί θα πρέπει να γίνει προσεκτική καταστροφή των φυτικών υπολειμμάτων, απολύμανση του θερμοκηπίου και του εδάφους και να μην καλλιεργηθεί πάλι τομάτα για τα επόμενα 2 χρόνια.

Μετά το τέλος των ομιλιών ακολούθησε συζήτηση και απαντήσεις σε ερωτήσεις και απορίες των παρευρισκομένων.

Δείτε εικόνες:

 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button