Κόσμος

Φοβερή ανακάλυψη στο Ισραήλ: Βρέθηκε Bλήμα ελληνικής σφεντόνας 2.200 ετών

Το βλήμα έχει μήκος 4,4 εκατοστά και φέρει την επιγραφή «Νίκη του Ηρακλή και του Άρωνα. Βρέθηκε στη Γιαβνέ (τότε ήταν γνωστή ως Ιαμνία) και θεωρείται ότι χρησιμοποιήθηκε σε πιθανή απόπειρα εκφοβισμού του εχθρού, αλλά και συσπείρωσης των πολεμιστών.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων του Ισραήλ αναφέρει

Ανακαλύφθηκε ένα μολυβένιο βλήμα σφεντόνας από την ελληνιστική περίοδο που φέρει πάνω του ελληνική επιγραφή με όρκο νίκης σε μάχη και φαίνεται να συνδέεται με την ιστορία της Χανουκά.

Το βλήμα υπολογίζεται να είναι 2.200 ετών και έχει μήκος 4,4 εκατοστά και φέρει την επιγραφή «Νίκη του Ηρακλή και του Άρωνα. Βρέθηκε στη Γιαβνέ (τότε ήταν γνωστή ως Ιαμνία) και θεωρείται ότι χρησιμοποιήθηκε σε πιθανή απόπειρα εκφοβισμού του εχθρού, αλλά και συσπείρωσης των πολεμιστών.

Όπως δήλωσαν οι διευθυντές της ανασκαφής, Πάμπλο Μπέτζερ και Δρ. Ντάνιελ Βάργκα, είναι πιθανό το βλήμα να έχει σχέση με τη σύγκρουση Ελλήνων και Ασμοναίων. Ο Μπέτζερ είπε ότι βλήματα σαν αυτό «παρέχουν συγκεκριμένες αποδείξεις ότι μια τεράστια μάχη έλαβε χώρα εδώ (σ.σ στη Γιαβνέ) κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου».

Ωστόσο, όπως επισημάνθηκε, δεν είναι γνωστό σε ποιο πλαίσιο ακριβώς χρησιμοποιήθηκε η σφεντόνα και δεν υπάρχουν πειστικές αποδείξεις ότι ανήκε σε Έλληνα στρατιώτη της ελληνιστικής περιόδου. Σύμφωνα με την καθηγήτρια Γιούλια Ουστίνοβα του Πανεπιστημίου Μπεν Γκουριόν, οι θεότητες Αουρών και Ηρακλής ήταν προστάτες της Γιαβνέ κατά την περίοδο εκείνη.

Σχετικά Άρθρα

Ενα Σχόλιο

  1. Οποιος έχει παρατηρήσει τα τελευταία χρόνια στο Ισραήλ ξαφνικά βρίσκουν παντού ελληνικά ευρήματα, είτε της Ελληνιστικής περιόδου, είτε της Βυζαντινής περιόδου. Για όσους γνωρίζουν, το φάσμα αντιπαράθεσης μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστηνίων είναι πλατύ και εννοείται συμπεριλαμβάνει και την αρχαιολογία. Έτσι το ό,τι ξαφνικά στο Ισραήλ βρίσκουμε παντού ευρήματα με Ελληνική γραφή είναι εντυπωσιακό.]

    Μιλώντας για το Ισραήλ, μόλις το επισκέφτηκε ο Έλλην υπουργός εξωτερικών ο οποίος πήγε για να συγχαρεί την πιο ακροδεξιά κυβέρνηση που είχε ποτέ το Ισραήλ. Βλέπετε, η Ελλήνική εξωτερική πολιτική είναι ολίγον τι σχιζοφερνική. Από την μία οι διεθνολόγοι της ΝΔ αλλά και οι πολιτικοί της, και εννοείται, και το σύνολο των μεγαλοδημοσιογράφων, δηλαδή η πολιτικομηντιακή Ελίτ, μισούν την ακροδεξιά. Από την άλλη γλύφουν την ακροδεξιά κυβέρνηση του Ισραήλ.

    Μιλώντας δε για τους διεθνολόγους της ΝΔ και την μηντιακή ελίτ, ίσως οι πιο παλαβές αναλύσεις πάνω στις διεθνείς σχέσεις γίνονται στο κανάλι ΣΚΑΙ. Πραγματικά μπορείς να γράψεις βιβλίο για τις παρανοϊκές, στην κυριολεξία, αναλύσεις στο ΣΚΑΙ. Παπαχελάς, Καιρίδης, Δεσποτόπουλος, Συρίγος, Τσιάμας, δίνουν πραγματικό ρεσιτάλ παραλογισμού. Μακάρι να είχα τον χρόνο.

    Όμως, ακούστε αυτό. Η κα Μελόνι πήγε και υπέγραψε συμβάσεις συνεργασίας 8 δις ευρώ με την παράνομη κατά την Ελλάδα κυβέρνηση της δυτικής Λιβύης. Η κα Μελόνι στα λόγια έχει κάνει ανοίγματα προς την Ελλάδα. Αλλά το σύστημα του κου Μητσοτάκη μισεί την δεξιά, την οποία βαφτίζει ακροδεξιά ακόμη και όταν δεν είναι, πόσο δε μάλλον την κα Μελόνι. Αποτέλεσμα; Η Ιταλία χωρίς καν να ασχοληθεί με τον κ. Κ. Κ. Μητσοτάκη, υπογράφει συμφωνίες με την Λιβύη χωρίς η Ελλάδα να έχει καταλάβει καλά καλά τι έχει συμβεί. Για άλλη μία φορά ο κος Κ. Κ. Μητσοτάκης τρέχει πίσω από τις εξελίξεις.

    Δεν πειρά΄ζει, όμως, πάλι καλά που ο κος Δένδιας γλύφει την ακροδεξιά στο Ισραήλ. Και πάλι καλά που το Ισραήλ έχει ακροδεξιά κυβέρνηση επειδή για το λίγο διάστημα που είχε κεντροαριστερή-προοδευτική κυβέρνηση, δηλαδή κάτι αντίστοιχο των κων Δένδια και Κ. Κ. Μητσοτάκη, η κατάσταση πήγε να φύγει εκτός ελέγχου.

    Μακάρι ο κος Δένδιας να συνεχίζει να γλύφει την ακροδεξιά του Ισραήλ λοιπόν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button