Αγροτικά

Φορολογικές δηλώσεις αγροτών: Όλες οι αλλαγές σε προκαταβολή φόρου, χρονοδιάγραμμα πληρωμής και πρόστιμα για e-αποδείξεις

Μπόνους 3% για εφάπαξ καταβολή του φόρου μέχρι τα τέλη Ιουλίου και μείωση 50% στο «πέναλτι» για όσους συγκέντρωσαν e-αποδείξεις μεταξύ 20% και 30% του πραγματικού τους εισοδήματος προβλέπει, μεταξύ άλλων, το «πακέτο» των φορολογικών παρεμβάσεων, που ψηφίστηκε την Τετάρτη από τη Βουλή.

Επιπλέον, οι άνω των 60 ετών, όπως και οι πληγέντες από την πανδημία, απαλλάσσονται πλήρως από την υποχρέωση για ένα μίνιμουμ ποσοστό ηλεκτρονικών δαπανών, ενώ οι τελευταίοι εξαιρούνται και από τα τεκμήρια διαβίωσης, εφόσον σε ένα από τα δύο προηγούμενα φορολογικά έτη δεν υπήρξε εφαρμογή του εναλλακτικού τρόπου υπολογισμού της ελάχιστης φορολογίας.

Η πλατφόρμα στο taxisnet για την υποβολή των δηλώσεων αναμένεται να ανοίξει μετά το Πάσχα και καταληκτική προθεσμία είναι η 28η Ιουλίου. Ωστόσο, οι φορολογούμενοι θα μπορούν να υποβάλουν τη δήλωσή τους μέχρι και τις 27 Αυγούστου δίχως να θεωρούνται εκπρόθεσμοι, με τη διαφορά ότι, αντί για οκτώ, θα πρέπει να εξοφλήσουν τον φόρο που προκύπτει από το εκκαθαριστικό σε επτά δόσεις (σ.σ. η πρώτη δόση του Αυγούστου θα είναι διπλή).

Οι νέες διατάξεις

Αναλυτικά, σύμφωνα με τις νέες διατάξεις:

✱ Ο φόρος εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων του έτους 2020 μπορεί να καταβληθεί σε οκτώ ισόποσες μηνιαίες δόσεις.

✱ Παρέχεται έκπτωση 3% (αντί για 2% που ίσχυε πέρυσι) σε όσους υποβάλουν τη φορολογική τους δήλωση μέχρι τις 28 Ιουλίου και, παράλληλα, εξοφλούν τον οφειλόμενο φόρο εφάπαξ μέχρι τις 30 Ιουλίου.

✱ Δηλώσεις μπορούν να υποβάλλονται εμπρόθεσμα και μέχρι τις 27 Αυγούστου, με καταβολή όμως των δύο πρώτων μηνιαίων δόσεων.

✱ Αίρεται η φορολόγηση βάσει αντικειμενικών κριτηρίων διαβίωσης (τεκμήρια) για όσους έχουν πληγεί από την πανδημία, εφόσον σε ένα από τα δύο προηγούμενα φορολογικά έτη δεν υπήρξε εφαρμογή του εναλλακτικού τρόπου υπολογισμού της ελάχιστης φορολογίας.

✱ Εξαιρούνται τα έκτακτα εισοδήματα από τον προσδιορισμό του πραγματικού εισοδήματος επί του οποίου υπολογίζεται το ελάχιστο ποσό δαπανών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής.

✱ Σε φορολογούμενους άνω των 60 ετών, καθώς και σε πληττόμενους από την πανδημία δεν επιβάλλεται ποινή προσαύξησης φόρου 22%, εφόσον το δηλωθέν ποσό με ηλεκτρονικές συναλλαγές υπολείπεται του 30% του πραγματικού εισοδήματος.

✱ Μειώνεται κατά το ήμισυ, δηλαδή στο 11% (αντί για 22%) η ποινή προσαύξησης φόρου για όσους φορολογούμενους δεν εμπίπτουν στην παραπάνω περίπτωση και το δηλωθέν ποσό με ηλεκτρονικές συναλλαγές υπολείπεται του 30% του πραγματικού τους εισοδήματος, αλλά υπερβαίνει το 20%. Αντίστροφα, βέβαια, αυτό σημαίνει και ότι ένας φορολογούμενος με χαμηλότερο ποσοστό e-αποδείξεων π.χ. 15% του εισοδήματός του θα επιβαρυνθεί με ολόκληρο το «πέναλτι» του 22%.

Στο οικονομικό επιτελείο, πάντως, θεωρούν ότι αυτές οι περιπτώσεις είναι πολύ λίγες, καθώς, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, το 80% των φορολογουμένων έχει καταφέρει να συγκεντρώσει αποδείξεις που αντιστοιχούν σε τουλάχιστον το 30% του εισοδήματός τους, ενώ οι υπόλοιποι καλύπτονται σε ένα μεγάλο ποσοστό από τις νέες εξαιρέσεις.

✱ Ο ΕΝΦΙΑ μπορεί να καταβληθεί σε έξι ισόποσες δόσεις, ξεκινώντας από τον Σεπτέμβριο του 2021.

✱ Τα ανείσπρακτα ενοίκια δεν υπολογίζονται στο εισόδημα των ιδιοκτητών ακινήτων, με μόνη προϋπόθεση την κοινοποίηση εξωδίκου στον μισθωτή.

✱ Παρατείνεται μέχρι τις 6 Μαΐου 2021 η προθεσμία για επιλογή υποβολής χωριστών δηλώσεων των συζύγων.

Κλειδί για τους αγρότες ο κωδικός 037/038

Σε ό,τι αφορά τους αγρότες, όπως υπογραμμίζουν οι ειδικοί συνεργάτες της «ΥΧ» φοροτεχνικοί, Φωτεινή Μακρή και Κατερίνα Κουσουνή, το πλέον κρίσιμο σημείο, όπως και κάθε άλλη χρονιά, είναι οι κωδικοί 037/038 μέσω των οποίων «κλειδώνει» η μείωση φόρου. Ως κατά κύριο επάγγελμα αγρότης υπενθυμίζουμε ότι χαρακτηρίζεται το φυσικό πρόσωπο που είναι εγγεγραμμένο στο ΜΑΑΕ (Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων) και πληροί σωρευτικά τις εξής προϋποθέσεις:

✱ Είναι κάτοχος αγροτικής εκμετάλλευσης.

✱ Ασχολείται κατά τουλάχιστον 30% του συνολικού ετήσιου χρόνου εργασίας του με αγροτική δραστηριότητα στην εκμετάλλευσή του.

✱ Από το συνολικό του εισόδημα, το 50% τουλάχιστον είναι αγροτικό.

✱ Είναι ασφαλισμένος ο ίδιος και η αγροτική του εκμετάλλευση, όπου απαιτείται, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

✱ Τηρεί λογιστικά βιβλία, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

Φέτος, το ΜΑΑΕ ψηφιοποιήθηκε και οι κάτοχοι αγροτικής εκμετάλλευσης μπορούν να εισέρχονται στην εφαρμογή και να αντλούν ηλεκτρονικά τη βεβαίωση επαγγελματία αγρότη ή κατόχου αγροτικής εκμετάλλευσης.

Υπάρχουν, ωστόσο, και περιπτώσεις που η ηλεκτρονική μέθοδος δεν είναι επιτυχής. Εφόσον συμβαίνει αυτό, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να καταφύγουν στα κατά τόπους Τμήματα Αγροτικής Ανάπτυξης και Ελέγχου (ΤΑΑΕ, πρώην ΚΕΠΠΥΕΛ), τα οποία, κατόπιν διοικητικού ελέγχου, θα χορηγούν τη βεβαίωση του επαγγελματία αγρότη. Τέτοια θέματα παρουσιάζονται κυρίως σε νεοεισερχόμενους αγρότες και σε αυτές τις περιπτώσεις, πριν το ΜΑΑΕ, θα πρέπει να πραγματοποιηθεί και εγγραφή στον ΟΠΕΚΕΠΕ. Η διαδικασία για την ηλεκτρονική εγγραφή ή ανανέωση στο Μητρώο Αγροτών γίνεται μέσω της σχετικής εφαρμογής στον διαδικτυακό τόπο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Υπενθυμίζεται ότι οι βεβαιώσεις ΟΠΕΚΕΠΕ για το φορολογικό έτος 2020 έχουν εκδοθεί προ ημερών και μπορούν να καταχωριστούν στα βιβλία του αγρότη, ώστε να υπάρχει μια ουσιαστική πλέον εικόνα για τη φορολόγησή του.

Η έκπτωση φόρου που δικαιούνται  οι κατ’ επάγγελμα

Χωρίς εξαρτώμενα τέκνα 777 ευρώ
Με 1 εξαρτώμενο τέκνο 810 ευρώ
Mε 2 εξαρτώμενα τέκνα 900 ευρώ
Με 3 εξαρτώμενα τέκνα 1.120 ευρώ
Με 4 εξαρτώμενα τέκνα 1.340 ευρώ

Από 9% ο συντελεστής, από 777 ευρώ η έκπτωση

Τα εισοδήματα των αγροτών για το φορολογικό έτος 2020 θα φορολογηθούν βάσει της νέας κλίμακας που, μεταξύ άλλων, προβλέπει εισαγωγικό συντελεστή 9% (για τα πρώτα 10.000 ευρώ του ετήσιου εισοδήματος) και:

✱ Συντελεστή 22% για το τμήμα από 10.000,01 ευρώ έως 20.000 ευρώ.

✱ Συντελεστή 28% για το τμήμα από 20.000,01 ευρώ έως 30.000 ευρώ.

✱ Συντελεστή 36% για το τμήμα από 30.00,01 ευρώ έως 40.000 ευρώ.

✱ Συντελεστή 44% για το τμήμα από 40.00,01 ευρώ έως 40.000,01 ευρώ και πάνω.

Παράλληλα, προβλέπονται και αναπροσαρμογές στην έκπτωση φόρου, που δικαιούνται οι κατ’ επάγγελμα αγρότες, με κύριους ωφελημένους όσους έχουν από δύο και πάνω προστατευόμενα τέκνα. Πιο αναλυτικά, η έκπτωση διαμορφώνεται σε:

✱ 777 ευρώ για όσους δεν έχουν προστατευόμενα τέκνα.

✱ 810 ευρώ για όσους έχουν ένα προστατευόμενο τέκνο.

✱ 900 ευρώ για όσους έχουν δύο τέκνα, που οδηγεί σε αφορολόγητο 10.000 ευρώ.

✱ 1.120 ευρώ για όσους έχουν τρία τέκνα, που οδηγεί σε αφορολόγητο 11.000 ευρώ.

✱ 1.340 ευρώ για όσους έχουν τέσσερα τέκνα και άνω, που οδηγεί σε αφορολόγητο 1.340 ευρώ

Τις παραπάνω εκπτώσεις δικαιούνται ακέραιες μόνο όσοι έχουν εισόδημα έως 12.000 ευρώ. Από εκεί και πέρα, το ποσό της έκπτωσης «ψαλιδίζεται» κατά 20 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ επιπλέον εισοδήματος.

ΜΟΝΙΜΟ ΜΕΤΡΟ
Στο 55% από φέτος η προκαταβολή φόρου για τους αγρότες

Δέσμη πέντε μέτρων για ελάφρυνση των φορολογικών και ασφαλιστικών επιβαρύνσεων επαγγελματιών, επιχειρήσεων και εργαζομένων ανακοίνωσε την Πέμπτη 22/4 ο πρωθυπουργός.

Ειδικότερα, μειώνεται από φέτος στο 55% (αντί για 100%) και σε μόνιμη βάση η προκαταβολή φόρου για όλα τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική (και αγροτική δραστηριότητα). Για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες, η προκαταβολή μειώνεται φέτος στο 70%, ενώ από το 2022 και σε μόνιμη βάση «κλειδώνει» στο 80%.

Επιπλέον, από το 2022 (φορολογικό έτος 2021) ο συντελεστής φόρου όλων των νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων διαμορφώνεται στο 22% (από 24%). Το δημοσιονομικό κόστος από τις μειώσεις στην προκαταβολή φόρου και του φορολογικού συντελεστή φτάνει τα 900 εκατ. ευρώ φέτος και στα 200 εκατ. για κάθε ένα από τα επόμενα έτη,

Επίσης, επεκτείνεται η μείωση κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα και το 2022, ενώ αναστέλλεται και το 2022 η ειδική εισφορά αλληλεγγύης.

Ούτε φέτος τέλος επιτηδεύματος και εισφορά αλληλεγγύης

Για άλλη μια χρονιά, οι κατ’ επάγγελμα αγρότες του κανονικού καθεστώτος ΦΠΑ, όπως και οι αλιείς παράκτιας αλιείας (με σκάφη μέχρι 12 μέτρων μεταξύ καθέτων) απαλλάσσονται από το τέλος επιτηδεύματος, όπως προβλέπει διάταξη που κατατέθηκε πρόσφατα στη Βουλή.

Επίσης, οι αγρότες δεν θα επιβαρυνθούν για τα εισοδήματά τους με εισφορά αλληλεγγύης, ενώ όλες οι έκτακτες ενισχύσεις που δόθηκαν στο πλαίσιο αντιμετώπισης της πανδημίας, όπως και οι επιστρεπτέες προκαταβολές, είναι αφορολόγητες.

Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι φέτος είναι η τελευταία χρονιά που θα υποβληθούν συμπληρωματικές δηλώσεις για επιδοτήσεις στο έτος που αφορούν. Οπότε, ενισχύσεις που αφορούν προγενέστερα έτη του φορολογικού έτους 2020 θα τροποποιήσουν τις φορολογικές δηλώσεις εκείνων των ετών. Το νέο μέτρο για τη φορολόγηση στα έτη που πληρώθηκαν αφορά εισοδήματα από 1/1/21, τα οποία θα περιληφθούν στις δηλώσεις του χρόνου.

Φορολογική κλίμακα για τα αγροτικά  εισοδήματα του 2020

Κλιμάκιο εισοδήματος (ευρώ) Συντελεστής
Έως 10.000 9%
10.001-20.000 22%
20.001-30.000 28% (από 29%)
30.001-40.000 36% (από 37%)
40.001+ 44% (από 45%)
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Υπαιθρος Χώρα»
που κυκλοφόρησε την Παρασκευή 23 Απριλίου 2021

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button