Site icon Γαργαλιάνοι Online – Οι ειδήσεις και τα νέα της Τριφυλιας, της Μεσσηνίας και της Πελοποννήσου στην ώρα τους!

Φορολογικές δηλώσεις 2023: 6 «μυστικά» για λιγότερο φόρο

Αδειάζει η κλεψύδρα για το άνοιγμα του Taxisnet προκειμένου να ξεκινήσει η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων 2023.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, η πλατφόρμα για τις φορολογικές δηλώσεις αναμένεται να ανοίξει μέχρι το τέλος του τρέχοντος μήνα, δηλαδή απομένουν λίγα 24ωρα, με πιθανότερη ημερομηνία την 31η Μαρτίου.

Έτσι, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων θα έχει καταληκτική προθεσμία στις 30 Ιουνίου, εκτός κι αν το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ανακοινώσει κάποια παράταση. Υπενθυμίζεται ότι πέρσι, με νομοθετική διάταξη του Υπουργείου Οικονομικών, παρατάθηκε η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων έως τις 30 Αυγούστου. Η πληρωμή της πρώτης δόσης θα πρέπει να γίνει μέχρι τις 31 Ιουλίου.

Φορολογικές δηλώσεις 2023: Πώς θα πετύχετε «ψαλίδι» στον φόρο

Ωστόσο, πριν από τη διαδικασία υποβολής οι φορολογούμενοι οφείλουν να γνωρίζουν ορισμένα «μυστικά», τα οποία θα ελαφρύνουν τα φορολογικά τους βάρη.

Συγκεκριμένα:

Φορολογικές δηλώσεις 2023: Τι ισχύει με πρόστιμο – Ποιοι δεν θα πληρώσουν

Φέτος όμως προβλέπει μία σημαντική αλλαγή στα πρόστιμα.

Συγκεκριμένα, όσοι υποβάλλουν εκπρόθεσμα τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος δεν θα επιβαρύνονται με το πρόστιμο των 100 ευρώ, εφόσον το ποσό του φόρου δεν ξεπερνάει τα 100 ευρώ. Δηλαδή, για μηδενικές, πιστωτικές ή και για δηλώσεις που προκύπτει φόρος έως 100 ευρώ δεν θα επιβάλλεται το πρόστιμο των 100 ευρώ.

Μάλιστα, για όσους φορολογουμένους υπάρχει εκκρεμοδικία, είτε δηλαδή έχουν προσφύγει στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών είτε στα διοικητικά δικαστήρια, η κατάργηση του προστίμου θα έχει αναδρομική ισχύ.

Υπενθυμίζεται πως έως τώρα η μη επιβολή προστίμου προβλέπεται μόνο στην περίπτωση εκπρόθεσμης τροποποιητικής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικού προσώπου και όχι αρχικής.

Φορολογικές δηλώσεις 2023: Ο νέος κωδικός και οι «χρυσές» αποδείξεις

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο φετινό έντυπο Ε1 θα προστεθεί ένας νέος κωδικός στον οποίο θα αναγραφούν οι δαπάνες που εξοφλήθηκαν το 2022 με ηλεκτρονικές αποδείξεις. Τα ποσά θα είναι προσυμπληρωμένα από την ΑΑΔΕ, με βάση τα στοιχεία που θα αποστείλουν οι τράπεζες αλλά, εφόσον ο φορολογούμενος διαφωνεί με το ύψος τους, μπορεί να δηλώσει τις δαπάνες που προκύπτουν από τις αποδείξεις που έχει συγκεντρώσει.

Η χωριστή αναγραφή των συγκεκριμένων δαπανών γίνεται για να υπολογιστεί χωριστά η πρόσθετη έκπτωση του φόρου μέχρι 2.200 ευρώ για δαπάνες προς επαγγελματίες οι οποίοι βρίσκονται ψηλά στη λίστα της φοροδιαφυγής. Θα υπάρχει και ένας ακόμη νέος κωδικός, στον οποίο θα συμπληρωθούν τα ποσά που πλήρωσαν με ηλεκτρονικά μέσα οι φορολογούμενοι το 2022 για αμοιβές σε οκτώ κατηγορίες επαγγελματιών υγείας. Κάθε απόδειξη από τους συγκεκριμένους επαγγελματίες θα μετράει διπλά για την κάλυψη του 30% του ατομικού εισοδήματος κάθε φορολογουμένου και την αποφυγή πληρωμής επιπλέον φόρου 22%.

Συγκεκριμένα, οι δαπάνες λήψης υπηρεσιών που «περνάνε» είναι:

1. Κτηνιατρικές υπηρεσίες

2. Εργασίες υδραυλικού, ψυκτικού, συντηρητή θέρμανσης

3. Εργασίες ηλεκτρολόγου

4. Εργασίες μόνωσης, τοιχοποιίας, σοβατίσματος, τοποθέτησης πλακιδιίων

5. Εργασίες ξυλουργού

6. Εργασίας τοποθεσίας στέγης και παραθύρων λαμαρίνας κλπ

7. Εργασίας σκυροδέματος

8. Υπηρεσίες ταξί

9. Κομμωτήρια, κουρεία και καταστήματα ομορφιάς

10. Υπηρεσίες κηδειών

11. Υπηρεσίες μασάζ

12. Υπηρεσίες φυσικής ευεξίας

13. Υπηρεσίες καθαρισμού και οικιακές υπηρεσίες

14. Ανάπτυξη φωτογραφιών

15. Σχολές χορού

16. Γυμναστήρια και δραστηριότητες ελεύθερου χρόνου με συνδρομή

17. Διάφορες υπηρεσίες ελεύθερου χρόνου

18. Προσωπική φροντίδα και νοσηλεία (εξαιρούνται νοσοκομειακές δραστηριότητες)

19. Νομικές υπηρεσίες

20. Υπηρεσίες φροντίδας παιδιών

Ποιοι εξαιρούνται από τις e-αποδείξεις

Από το μέτρο των e-αποδείξεων απαλλάσσονται οι ακόλουθες κατηγορίες φορολογουμένων:

Πληρωμή φόρου σε δόσεις

Σύμφωνα με σχετική τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών, η πληρωμή του φόρου που θα προκύψει μπορεί να γίνει σε οκτώ μηνιαίες δόσεις. Η πρώτη δόση καταβάλλεται στο τέλος Ιουλίου του 2023 και η τελευταία στο τέλος Φεβρουαρίου του 2024.

Ειδικότερα προβλέπεται:

Exit mobile version