Αγροτικά

Φορτωμένες οι συκιές, ο καιρός και η αγορά θα κρίνουν το αποτέλεσμα

Αρχές Αυγούστου ξεκινά η συλλογή του σύκου, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα να είναι καλά. Οι άσχημες εικόνες της καταστροφής από τις βροχές φαίνεται να μένουν πίσω, χωρίς όμως να αποκλείεται τίποτα για το επόμενο διάστημα, λόγω του εκτενούς χρόνου συλλογής.

Σύμφωνα με τον Θωμά Ξυδερό, παραγωγό και γεωπόνο από τη Βόρεια Εύβοια, «υπάρχει μία μικρή οψίμιση, αλλά ο καιρός είναι ευνοϊκός για τον σχηματισμό του καρπού και φυσικά για τη συλλογή, η οποία έχει μετατοπιστεί λίγες μέρες πιο αργά απ’ ό,τι συνήθως». Αναφερόμενος στο θέμα των τιμών, ο κ. Ξυδερός έθεσε το ζήτημα της πανδημίας ως σημείο αναφοράς πάνω στο οποίο θα ξεκινήσουν και οι εμπορικές πράξεις. «Το μεγάλο πρόβλημα είναι η εξεύρεση εργατικών χεριών και αυτό θα μας απασχολήσει το επόμενο διάστημα μέχρι να ολοκληρώσουμε τη συλλογή του καρπού», κατέληξε ο ίδιος.

Με πιστοποιητικό η ΣΥΚΙΚΗ

Πριν από λίγες ημέρες, η ΣΥΚΙΚΗ πρόσθεσε στον φάκελό της ένα σημαντικό πιστοποιητικό για την ανάδειξη και προώθηση του ξηρού σύκου στις ξένες αγορές. Σύμφωνα με τον Γιώργο Αγγελόπουλο, διευθυντή της οργάνωσης, «το πιστοποιητικό ποιότητας διευρύνει τον εξαγωγικό κύκλο, δίνοντας προστιθέμενη αξία στο παραγόμενο προϊόν μας».

 

Οι τιμές παραγωγού ξηρού σύκου για την περσινή περίοδο κυμάνθηκαν στα 2,25 ευρώ για την α΄ κατηγορία, 1,90 για τη β΄ κατηγορία και 1,40 για τη γ΄ κατηγορία.

Αρχές της εβδομάδας τα νωπά

Καλή είναι η εικόνα και στο Μαρκόπουλο Αττικής, με τις ποικιλίες Βασιλικά και Μαύρα Μαρκόπουλου, οι οποίες στο ξεκίνημα της συλλογής επιτυγχάνουν πάντα καλές τιμές. Όπως αναφέρει στην «ΥΧ» ο γεωπόνος του συνεταιρισμού, Σταύρος Νιούπης, «η εικόνα της παραγωγής είναι καλή και όλα θα εξαρτηθούν το επόμενο διάστημα. Το νωπό προϊόν δεν έχει μεγάλο χρόνο διάρκειας στο ράφι και θα πρέπει να φεύγει άμεσα στην κατανάλωση».

Την ίδια εικόνα μας περιγράφει και ο Γερονικολός Βαλτζής, εξαγωγέας νωπών σύκων από την Καλαμάτα. «Μέσω της εταιρείας μας, εξάγουμε νωπά σύκα σε διάφορες χώρες του εξωτερικού. Οι τιμές παραγωγού για την περσινή περίοδο κυμάνθηκαν μεσοσταθμικά στα 75 λεπτά το κιλό».

ypaithros.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button