Τοπικά Νέα

«Φουσκώνουν» οι αντικειμενικές στην… παραθαλάσσια Μεσσηνία

Μπορεί οι φορολογούμενοι να περίμεναν γενικευμένες μειώσεις των αντικειμενικών αξιών λόγω της κατάρρευσης της κτηματαγοράς στα χρόνια της κρίσης, ωστόσο στις περισσότερες περιοχές της χώρας οι τιμές ζώνης πρόκειται να αυξηθούν!
Ο λόγος; Στο υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζουν ότι σε πολλές περιοχές οι αντικειμενικές αξίες ήταν τόσο χαμηλές, που ακόμη και μετά την κρίση παραμένουν σε χαμηλότερα επίπεδα από τις εμπορικές αξίες. Μάλιστα, σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, θα πρέπει να περιμένουμε αυξήσεις σε περιοχές της Μεσσηνίας και ειδικότερα της Καλαμάτας, κυρίως στις κατοικίες που βρίσκονται στην ανατολική πλευρά της.
Βάσει των τελευταίων πληροφοριών του Capital.gr, οι τιμές ζώνης που πρότειναν οι πιστοποιημένοι εκτιμητές κινούνται σε τρεις ταχύτητες:
-Αυξήσεις τιμών ζώνης κυρίως στις παραθαλάσσιες και τουριστικές περιοχές της περιφέρειας. Οι σημαντικότερες αυξήσεις που προτείνονται από τους εκτιμητές βρίσκονται στα Ιόνια Νησιά και το Βόρειο Αιγαίο, ενώ ακολουθούν σε αυξήσεις οι παραθαλάσσιες περιοχές της Πελοποννήσου και νοτίου Ελλάδας γενικότερα. Για παράδειγμα, σε παραθαλάσσιες τουριστικές περιοχές της περιφέρειας με τιμές ζώνης στο επίπεδο των 600 έως 700 ευρώ, προτάθηκε η αύξηση ακόμη και κατά 60%, δηλαδή στο επίπεδο των 1.000 έως 1.100 ευρώ ανά τετραγωνικό. Παράλληλα, αυξήσεις- που σε μερικές περιπτώσεις είναι μεγάλες- προτείνονται και στις λεγόμενες λαϊκές περιοχές των δύο μεγάλων πολεοδομικών συγκροτημάτων της χώρας (π.χ. Δυτική Αττική, Δυτική Θεσσαλονίκη)
Σύμφωνα με όσα είπε προχθές η αρμόδια υφυπουργός Οικονομικών κα Παπανάτσιου, είναι πολύ πιθανό ο φετινός ΕΝΦΙΑ να υπολογιστεί με βάση τις νέες τιμές ζώνης. Μάλιστα, εξήγησε ότι από τις μετρήσεις που έχουν γίνει με βάση τις προτεινόμενες αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες, δεν προκύπτουν σημαντικές μεταβολές στο ποσό που βεβαιώνεται με τον ΕΝΦΙΑ, αλλά ούτε και αύξηση της συνολικής βεβαίωσης του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ, ο οποίος υπολογίζεται με βάση την συνολική αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας κάθε φορολογούμενου.
Οι εκτιμητές πρότειναν νέες τιμές ζώνης για το σύνολο της χώρας. Όπως είπε η υφυπουργός, έχουν ήδη υποβληθεί στοιχεία για το 99% των περιοχών και μόλις σε 56 ζώνες δεν υπάρχει εκτίμηση.
Μετά την ολοκλήρωση της συγκέντρωσης των προτάσεων θα ακολουθήσει επεξεργασία τους από το ΥΠΟΙΚ που θα περιλαμβάνει τον υπολογισμό των μέσων τιμών που προτάθηκαν, τη διαφορά από την υφιστάμενη τιμή ζώνης κ.ά. Στις περιπτώσεις που οι διαφορές μεταξύ των προτεινόμενων τιμών είναι πολύ μεγάλες, τότε θα γίνεται παραπομπή σε δευτεροβάθμια επιτροπή, η οποία θα καθορίζει τη νέα τιμή ζώνης.
Τυπικά παραμένει σε ισχύ το χρονοδιάγραμμα για ορισμό των νέων τιμών ζώνης έως τις 31 Μαρτίου, ωστόσο το πιθανότερο είναι να αλλάξει με μετάθεση έως τις 30 Απριλίου ή και λίγο αργότερα.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button