Οικονομία

«Φωτιά» έχουν πάρει οι εισπρακτικές εταιρείες – Νέα γενιά κόκκινων δανείων

Οφειλέτες στο «έλεος» των εισπρακτικών – Άγριες ιστορίες από τον τομέα των τραπεζών.

Τις προτάσεις των τραπεζών για το τι προτίθενται να κάνουν ώστε να θωρακίσουν τους δανειολήπτες απέναντι στις αλλεπάλληλες αυξήσεις επιτοκίων , περιμένει τις επόμενες ημέρες ο Χρήστος Σταϊκούρας.

Στις σχεδόν εβδομαδιαίες επαφές του με τους επικεφαλής των τραπεζών, ο ΥΠΟΙΚ, έχει καταστήσει σαφές πώς ενώ αυτή την στιγμή – και παρά τις έξι αυξήσεις επιτοκίων στις οποίες έχει προσχωρήσει η ΕΚΤ από τον περασμένο Ιούλιο δεν παρατηρείται αύξηση των κόκκινων δανείων – όμως ο κίνδυνος νέας γενιάς μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι ορατός. Κι αυτό γιατί η Φρανκφούρτη διαμηνύει ότι ούτε οι κλυδωνισμοί στις αγορές από τα προβλήματα στον τραπεζικό τομέα θα την πτοήσουν και θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια μέχρι να τιθασσευθεί ο πληθωρισμός και να υποχωρήσει στην περιοχή του 2%.
Στο ΥΠΟΙΚ λοιπόν περιμένουν τις επόμενες κινήσεις των τραπεζών εκτιμώντας ότι 2 είναι οι μεγάλες δεξαμενές δανειοληπτών που ενδέχεται να «χτυπηθούν» :

Η πρώτη έχει να κάνει με τα στεγαστικά δάνεια τα οποία στην συντριπτική τους πλειοψηφία έχουν κυμαινόμενο επιτόκιο ( η ανησυχία για τα καταναλωτικά δάνεια είναι μικρή γιατί είναι συνήθως συνδεδεμένα με σταθερό επιτόκιο όπως τονίζουν απο την Νίκης). Είναι χαρακτηριστικό ότι για ένα στεγαστικό 100.000€ με διάρκεια αποπληρωμής τα 20 χρόνια, η δόση τον Ιούνιο ήταν στα 560€. Πλέον μετά και την έκτη αύξηση έχει ανέβει στα 720€.

Επομένως μιλάμε για μια αύξηση της επιβάρυνσης κατά 160€/μήνα ή 1.920€/χρόνο. Ο Χρήστος Σταϊκούρας σε όλες τις δημόσεις παρεμβάσεις του κάνει λόγο για ρυθμίσεις δανείων που πρέπει να γίνουν οι οποίες θα είναι βιώσιμες και κάνει λόγο για υποχρεωση των των τραπεζών να προσφέρουν ακόμη πιο “ορθολογικές” ρυθμίσεις σε όσους είχαν ρυθμίσει τα δάνεια τους και βγήκαν εκτός ρύθμισης εξαιτίας των αυξήσεων.

Η δευτερη έχει να κάνει με όσους θέλουν να πάρουν δάνειο αλλά φτάνοντας στο γκισέ , βλέπουν τα επιτόκια και κάνουν μεταβολή. Εδώ είναι σαφές ότι στο ΥΠΟΙΚ ανησυχούν για την πιστωτική επέκταση – η οποία ενισχύει το ρυθμό ανάπτυξης- και ιδανικά θα επιθυμούσαν παρεμβάσεις από τις τράπεζες στο θέμα των επιτοκίων των νέων δανείων ώστε αυτά να παραμείνουν ελκυστικά.

Την ίδια στιγμή – έστω και μετ’ εμποδίων – οι τράπεζες στήνουν την πλατφόρμα επιδότησης των ευάλωτων δανειοληπτών με το 50% της αύξησης των δόσεων τους που έχει προκληθεί από τις αυξήσεις επιτοκίων. Στο παραπάνω παράδειγμα , εφόσον ο δανειολήπτης ανήκει στους αυάλωτους, η τράπεζα του θα αναλάβει να πληρώνει τα 80€ από τα 160€/μήνα ρίχνοντας έτσι την μηνιαία δόση από τα 720€ στα 640€. Προς ώρας έχουν εγκριθεί λίγο περισσότερες από 800 αιτήσεις. Όμως παραμένουν χωρίς οριστικοποιήσει περίπου 26.000 και ήδη οι τράπεζες έχουν ξεκινήσει προσωπική επικοινωνία με τους δανειολήπτες αυτούς – το 1/3 των οποίων δεν έχει ούτε email – προκειμένου να οριστικοποιήσουν τις αιτήσεις ώστε να αρχίσουν από τον Απρίλιο να λαμβάνουν την επιδότηση.

Επιπλέον τα πράγματα δείχνουν να επιταχύνονται και όσον αφορά τις ρυθμίσεις του εξωδικαστικού μηχανισμου. Συμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία περισσότεροι από 4.200 οφειλέτες έχουν ρυθμίσει το σύνολο του χρέους τους – προς το δημόσιο και τις τράπεζες -, περίπου 350 ρυθμίζουν σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ κάθε 15 ημέρες.

Στο πλαίσιο του νέου νόμου για τον εξωδικαστικό, τράπεζες και servicers ανακοίνωσαν τις αιτίες για τις οποίες αρνούνται τις ρυθμίσεις που προτείνει η αυτόματη πλατφόρμα κι έτσι πλέον οι οφειλέτες έχουν πλήρη εικόνα και μπορούν από πριν να γνωρίζουν αν η αίτηση τους θα γίνει δεκτή. Στόχος φυσικά να μειωθεί δραστικά το ποσοστό των απορρίψεων που πέρυσι έφτασε και το 80%

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button