Ελλάδα

«Φωτιά» στη Μεσόγειο βάζει η Τουρκία: Αμφισβητεί και την Κρήτη

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ελλάδα θα προχωρήσει σε ρηματική διακοίνωση στον ΟΗΕ για το θέμα, εφόσον εγκριθεί το αίτημα της ΤΡΑΟ και προχωρήσει η Τουρκία στις προκλητικές της ενέργειες.

Σοβαρές εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά προοιωνίζονται οι κινήσεις και οι προκλητικές ενέργειες της Αγκυρας να ανακοινώσει έρευνες σε οικόπεδα που συνδέονται με το τουρκολυβικό μνημόνιο.

Κι αυτό γιατί οι έρευνες που θέλει να κάνει η Τουρκία είναι επί της ουσίας στα 6 ναυτικά μίλια, γεγονός που ουσιαστικά αμφισβητεί ολόκληρα νησιά, και την Κρήτη μεταξύ άλλων.

Αμφισβητεί τα ελληνικά χωρικά ύδατα και την υφαλοκρηπίδα με την Αγκυρα επί της ουσίας να προσπαθεί για πρώτη φορά να θέσει σε εφαρμογή το τουρκολυβικό σύμφωνο.

Η αίτηση της κρατικής εταιρείας ΤΡΑΟ στην τουρκική κυβέρνηση να της δοθεί άδεια για έρευνες σε οικόπεδα πολύ κοντά στα ελληνικά νησιά είχε γίνει από τα τέλη Απριλίου. Τώρα αναρτήθηκε αυτό το αίτημα και είναι δεδομένο ότι θα γίνει δεκτό από την Αγκυρα.

O υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Φατίχ Ντονμέζ διεμήνυσε εκ νέου, κατά την αναχώρηση του γεωτρύπανου «Φατίχ» από το λιμάνι της Κωνσταντινούπολης με προορισμό τη Μαύρη Θάλασσα, πως σε 3 με 4 μήνες θα ξεκινήσουν έρευνες στις περιοχές του τουρκολιβυκού μνημονίου. Ο Ντονμέζ υπενθύμιζε ότι η κρατική εταιρεία πετρελαίων της Τουρκίας (ΤPAO) έχει υποβάλει αίτηση για έρευνες στην περιοχή του μνημονίου. Και πρόσθεσε: «Ελπίζω ότι μετά τις απαιτούμενες διαδικασίες θα ξεκινήσουμε τις δραστηριότητές μας σε 3-4 μήνες. Θα ξέρουμε ακριβώς πού να πραγματοποιήσουμε γεώτρηση μετά τις σεισμικές έρευνες και την ανάλυση των δεδομένων».

Σύμφωνα με τα «ΝΕΑ», η Αθήνα από την πρώτη στιγμή που υπεγράφη το τουρκολιβυκό μνημόνιο επιδόθηκε σε αγώνα δρόμου για να καταδειχθεί ότι το σύμφωνο είναι άκυρο και παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο. Παράλληλα όμως έχει γίνει ειδική προετοιμασία για την απαιτούμενη αντίδραση στην περίπτωση που η Τουρκία επιχειρήσει να προχωρήσει σε έρευνες και γεωτρήσεις.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ελλάδα θα προχωρήσει σε ρηματική διακοίνωση στον ΟΗΕ για το θέμα, εφόσον εγκριθεί το αίτημα της ΤΡΑΟ και προχωρήσει η Τουρκία στις προκλητικές της ενέργειες.

Υπενθυμίζεται ότι ο χάρτης του τουρκικού Υπουργείου Ενέργειας και της Γενικής Διεύθυνσης Μεταλλευτικών και Πετρελαϊκών Υποθέσεων (MAPEG) μέχρι τώρα περιόριζε τις τουρκικές διεκδικήσεις επί της ελληνικής υφαλοκρηπίδας μέχρι τον 28ο Μεσημβρινό (σ.σ. που διατέμνει κάθετα την Ρόδο).

Με το τουρκολυβικό σύμφωνο όμως οι διεκδικήσεις μεταφέρονται και πέραν των 6 ναυτικών μιλίων, γεγονός που αμφισβητεί ξεκάθαρα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.

Σύμφωνα με το liberal, στην περιοχή μεταξύ της Ρόδου και του Καστελόριζου και νοτιοανατολικά της Ρόδου η Τουρκία είχε παραχωρήσει το 2012 τρεις άδειες για έρευνες στην ΤΡΑΟ σε περιοχές εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας προκαλώντας ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Όμως οι άδειες αυτές έμειναν για 8 χρόνια ανενεργές .

Οι NAVTEX

Ανήμερα της επετείου Αλωσης της Κωνσταντινούπολης η Τουρκία επέλεξε να εκδώσει τέσσερις NAVTEX για ασκήσεις σε περιοχές που περικλείονται στο τουρκολιβυκό μνημόνιο, δηλαδή νότια, ανατολικά και δυτικά της Κρήτης. Η κάθε περιοχή έφερε και μία κωδική λέξη. Αλλά όλες μαζί οι λέξεις σχημάτιζαν τη φράση του Κεμάλ Ατατούρκ «Ne mutlu Türküm diyene» που σημαίνει «ευτυχισμένος είναι αυτός που λέγεται Τούρκος».

Επιδίωξη της Αγκυρας δεν ήταν απλώς να προκαλέσει την Ελλάδα, αλλά να διαμηνύσει στην Αθήνα ότι θα προχωρήσει στην υλοποίηση όσων προβλέπει το τουρκολιβυκό μνημόνιο. Αυτό τόνιζαν εξάλλου χθες και προχθές με εκτενή και πανηγυρικά δημοσιεύματα οι τουρκικές εφημερίδες. Σ’ ένα απ’ αυτά, στη φιλοκυβερνητική «Yenisafak», η καθηγήτρια Emete Gözügüzelli από το Πανεπιστήμιο «Μεσόγειος» στην Αττάλεια υποστήριζε πως το μήνυμα που στέλνουν οι τέσσερις ΝAVTEX είναι ότι τα δικαιώματα της Τουρκίας στην Κρήτη και η συμφωνία με τη Λιβύη θα διαφυλαχθούν. «Είναι ένα μήνυμα ότι η Λιβύη δεν είναι μόνη της. Δεν μπορούν να γίνουν βήματα στην περιοχή χωρίς την Τουρκία. Ταυτόχρονα οι ΝAVTEX στέλνουν και ένα μήνυμα για την προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Τουρκίας και για την παρουσία της ως στρατιωτικής δύναμης». Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι η Τουρκία υπέγραψε το μνημόνιο για τις θαλάσσιες ζώνες με τη Λιβύη όχι απλώς για να μείνει στα χαρτιά, αλλά διότι επιδιώκει να υποκλέψει ΑΟΖ της Ελλάδας και άλλων χωρών και επιχειρεί να σφετεριστεί κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας στην περιοχή.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button