Κόσμος

Χάρβαρντ: Φυσικός σχεδιάζει αποστολή για να βρει «εξωγήινο τεχνούργημα» που έπεσε από το διάστημα

Ένας φυσικός του Χάρβαρντ σχεδιάζει μια αποστολή στον Ειρηνικό για να βρει αυτό που πιστεύει ότι μπορεί να είναι ένα «εξωγήινο τεχνούργημα» που έπεσε στον ωκεανό.

Ο Άβι Λέμπ ανακοίνωσε ότι οργανώνει μια αποστολή 1,5 εκατομμυρίων δολαρίων στην Παπούα Νέα Γουινέα για να αναζητήσει θραύσματα ενός αντικειμένου που συνετρίβη στα ανοικτά των ακτών του νησιού Μάνους το 2014.

Ο Λέμπ παρατήρησε το αντικείμενο το 2019 και το αναγνώρισε ως τον πρώτο διαστρικό μετεωρίτη που ανακαλύφθηκε ποτέ – που σημαίνει ότι προήλθε έξω από το ηλιακό μας σύστημα.

Σύμφωνα με τον Λέμπ, η διαστρική προέλευση του μετεωρίτη επιβεβαιώθηκε στη Nasa τον Απρίλιο του 2022 από τη διαστημική διοίκηση του Υπουργείου Άμυνας.

Ο Λέμπ και η ομάδα του κατέληξαν επίσης στο συμπέρασμα ότι ο μετεωρίτης ήταν πιο σκληρός από όλους τους άλλους 272 μετεωρίτες στον κατάλογο του Κέντρου Μελετών Αντικειμένων κοντά στη Γη της Nasa.

«Ενδιαφερόμενος από αυτό το συμπέρασμα, δημιούργησα μια ομάδα που σχεδίασε μια αποστολή δύο εβδομάδων για την αναζήτηση των θραυσμάτων μετεωρίτη σε βάθος 1,7 χιλιομέτρων στον πυθμένα του ωκεανού. Η ανάλυση της σύνθεσης των θραυσμάτων θα μπορούσε να μας επιτρέψει να προσδιορίσουμε εάν το αντικείμενο είναι φυσικής ή τεχνητής προέλευσης», έγραψε ο Λέμπ σε μια ανάρτηση στο Medium.

«Έχουμε μια βάρκα. Έχουμε μια ονειρική ομάδα, που περιλαμβάνει μερικούς από τους πιο έμπειρους και καταρτισμένους επαγγελματίες σε αποστολές στον ωκεανό. Έχουμε σχέδια για την κατασκευή για το έλκηθρο, μαγνήτες, δίχτυα συλλογής και φασματόμετρο μάζας», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Λέμπ, είναι πιθανό ο μετεωρίτης να είναι σκληρός «επειδή είναι τεχνητής προέλευσης… «εκτοξεύτηκε» πριν από ένα δισεκατομμύριο χρόνια από έναν μακρινό τεχνολογικό πολιτισμό».

Η αποστολή στον ωκεανό αναμένεται να χρησιμοποιήσει ένα πλοίο με μαγνητικό έλκηθρο που θα αναπτυχθεί χρησιμοποιώντας ένα βαρούλκο μεγάλης γραμμής.

«Θα ρυμουλκήσουμε ένα έλκηθρο τοποθετημένο με μαγνήτες, κάμερες και φώτα στον πυθμένα του ωκεανού μέσα σε ένα πλαίσιο αναζήτησης 10km × 10km.

Ένας αριθμός πηγών έχει χρησιμοποιηθεί για να περιορίσει τον ιστότοπο αναζήτησης σε αυτό το σχετικά μικρό πλαίσιο αναζήτησης», έγραψε ο Λέμπ και η ομάδα του.

Το μέγεθος των θραυσμάτων που θα βρεθούν δυνητικά από την ομάδα του Λέμπ θα εξαρτηθεί από τη σύνθεση του μετεωρίτη. Για έναν σιδερένιο μετεωρίτη, ο φυσικός προβλέπει περίπου χίλια θραύσματα μεγαλύτερα από ένα χιλιοστό. Εάν ο μετεωρίτης είναι σύνθεσης από ανοξείδωτο χάλυβα, η ομάδα του Λέμπ αναμένει να βρει μεγαλύτερα μεγέθη με δεκάδες θραύσματα μεγαλύτερα από ένα εκατοστό.

Ο Λέμπ είπε ότι σε περίπτωση που η ομάδα του ανακτήσει ένα «μεγάλο τεχνολογικό λείψανο» από την αποστολή, υποσχέθηκε στην Πάολα Αντονέλι, την επιμελήτρια του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης, ότι θα το φέρει ως έκθεμα στη Νέα Υόρκη.

Η αποστολή αναμένεται να ξεκινήσει αυτό το καλοκαίρι, αναφέρει η Daily Beast.

«Υπάρχει πιθανότητα να αποτύχει», είπε ο Λέμπ, ο οποίος είναι συνιδρυτής του Project Galileo αξίας 1,755 εκατομμυρίων δολαρίων και είναι επιφορτισμένος για την αναζήτηση εξωγήινων ζωδίων, είπε στο πρακτορείο.

«Οι έκτακτοι ισχυρισμοί απαιτούν έκτακτα στοιχεία», είπε.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button