Αγροτικά

Χαράλαμπος Μαυρίδης: «Εφικτή μια αγορά 5.000 τρακτέρ στην τριετία»

Συγκρατημένα αισιόδοξος ότι, εάν δεν υπάρξουν αδικαιολόγητα προσκόμματα και καθυστερήσεις, τα Σχέδια Βελτίωσης μπορούν να οδηγήσουν σε μια αγορά 5.000 τρακτέρ μέσα στην επόμενη τριετία, δηλώνει στην «ΥΧ» ο γενικός διευθυντής της Παύλος Ι. Κοντέλλης ΑΕΒΕ, Χαράλαμπος Μαυρίδης.

Ο ίδιος αποκαλύπτει ακόμα ότι η ιστορική εταιρεία –που, μεταξύ άλλων, αντιπροσωπεύει στην Ελλάδα τις μάρκες New Holland, Case, Yanmar και Terra– θα προχωρήσει το 2019 σε στοχευμένες ενέργειες για την προώθηση συγκεκριμένων μοντέλων σε κάθε περιοχή της χώρας. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην ενίσχυση των υπηρεσιών after sales, έναν τομέα που η Παύλος Ι. Κοντέλλης παραδοσιακά είναι πολύ δυνατή.

– Κύριε Μαυρίδη, πώς βλέπετε τις προοπτικές στον κλάδο των αγροτικών μηχανημάτων, σε σχέση πάντα και με τα Σχέδια Βελτίωσης;

Στο τέλος της περασμένης εβδομάδας εξέπνευσε η προθεσμία για τα Σχέδια και, όπως φαίνεται από τον αριθμό των αιτημάτων, το ενδιαφέρον είναι αρκετά μεγάλο. Η διάθεση της κυβέρνησης είναι να καλύψει όλα τα αιτήματα, ωστόσο αυτό δεν μπορεί να γίνει με τα κονδύλια που έχουν προβλεφθεί. Περιμένουμε, λοιπόν, ότι θα μεταφερθούν κονδύλια από άλλα μέτρα, γιατί ο προϋπολογισμός που υπάρχει αυτήν τη στιγμή (σ.σ. 316 εκατ. ευρώ) δεν μπορεί να καλύψει όλες τις αιτήσεις που θα οριστικοποιηθούν. Τώρα, αν θα αποδώσει το μέτρο για την αγορά και πότε, αν δηλαδή μέσα στο 2019 θα έχουμε αποστολή των εγκρίσεων, εξαρτάται, κατά τη δική μου εκτίμηση, και από το… πότε θα γίνουν εκλογές.

-Εννοείτε, δηλαδή, ότι η διοίκηση δεν είναι ανεξάρτητη από την πολιτική;

Δεν ήταν ποτέ και ούτε θα είναι. Με τα Σχέδια, έχουμε περάσει από όλες τις κυβερνήσεις και έχουμε καταλάβει ότι όλες προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τέτοιες προγραμματικές περιόδους για να επηρεάσουν το κλίμα υπέρ τους.

-Έχετε εικόνα πώς διαμορφώνεται η ζήτηση μέχρι στιγμής, με βάση τις προσφορές που έχετε δώσει στους αγρότες;

Πιστεύω ότι θα προκύψει μια αγορά της τάξεως των 4.500-5.000 τρακτέρ για την επόμενη τριετία. Πάντα, όμως, κινούμαστε επιφυλακτικά, γιατί έχουμε να κάνουμε με δημόσιους φορείς και σαφώς τα πράγματα μπορεί να μη λειτουργήσουν έτσι όπως περιμένουμε ή θα επιθυμούσαμε.

Ποιες κατηγορίες τρακτέρ βλέπετε να παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη ζήτηση;

mauridis-xaralampos-kontelisΔιαπιστώνουμε αυξημένο ενδιαφέρον κυρίως στα δενδροκομικά. Επίσης, οι περισσότερες αιτήσεις που έχουν κατατεθεί είναι από νέους γεωργούς, οι οποίοι ενδιαφέρονται για δενδροκαλλιέργειες ή κηπευτικά που δίνουν μεγαλύτερη μοριοδότηση. Άλλωστε, σε αυτές τις καλλιέργειες είναι και πιο μικρό το σύνολο της δαπάνης, οπότε οι αγρότες υπολογίζουν ότι θα καταφέρουν να καλύψουν το τμήμα της ίδιας δαπάνης.

-Με δεδομένες τις προκλήσεις που δημιουργεί το τοπίο της αγοράς, ποια είναι τα επόμενα βήματα και οι προτεραιότητες της Παύλος Κοντέλλης ΑΕΒΕ;

Βρισκόμαστε σε μια φάση ανάπτυξης, μετά και τις τελευταίες αλλαγές στη διοίκηση και στο μάνατζμεντ, τόσο σε επίπεδο προσώπων όσο και τρόπου διαχείρισης. Κλείνουμε έναν χρόνο από τον θάνατο του προέδρου και ιδρυτή της εταιρείας και έχουμε φτιάξει μια ομάδα ατόμων ηλικιακά γύρω στα 50. Ο στόχος είναι να εφαρμόσουμε πρωτοποριακές ιδέες και να αλλάξουμε νοοτροπία, ώστε να γίνουμε περισσότερο αποδοτικοί.

Ποια είναι τα σχέδιά σας για το άμεσο μέλλον;

Για το 2019, σχεδιάζουμε κάποιες στοχευμένες δράσεις για την προώθηση συγκεκριμένων μηχανημάτων σε κάθε περιοχή. Για παράδειγμα, τα καινούργια δενδροκομικά μοντέλα μας θα προωθηθούν σε Κρήτη και Πελοπόννησο. Αντίστοιχα, τα μηχανήματα ανοιχτής καλλιέργειας σε Θεσσαλία και Λιβαδειά.

ι προσφέρουν αυτά τα καινούργια μοντέλα;

Πρόκειται κυρίως για μηχανήματα με μεγαλύτερη ευελιξία και προσαρμοστικότητα στις απαιτήσεις των γεωργών και σίγουρα πιο εξελιγμένη τεχνολογία, που θα βοηθήσει τον αγρότη να αυξήσει την παραγωγικότητά του και να μειώσει το κόστος παραγωγής του. Δηλαδή, πρόκειται για μηχανήματα που προσφέρουν εφαρμογές γεωργίας ακριβείας, ενώ διαθέτουν και στοιχεία που αυξάνουν την ασφάλεια του χειριστή.

Η γεωργία ακριβείας μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κόστους;

Βεβαίως, βοηθάει πάρα πολύ. Το μόνο πρόβλημα ειδικά για την Ελλάδα είναι ότι ο κλήρος είναι μικρός. Οι τεχνολογίες αυτές αποδίδουν πολύ περισσότερο σε μεγάλες εκτάσεις, γιατί εκεί μπορεί να γίνει και συνδυαστική καλλιέργεια.

– Εκτός από τον τομέα της τεχνολογίας, πού αλλού θα στοχεύσει η εταιρεία;

Θα δώσουμε πολύ μεγάλη βαρύτητα στην εξυπηρέτηση μετά την πώληση, στο λεγόμενο «after sales service» για τους πελάτες μας. Η εταιρεία μας ιστορικά είναι από τις καλύτερες σε αυτόν τον τομέα. Όμως, τώρα σχεδιάζουμε και θα ξεκινήσουμε νέες διαδικασίες εκπαίδευσης για όλους τους συνεργάτες μας.

Σεμινάρια για την πρόληψη ατυχημάτων στο χωράφι

Η Παύλος Ι. Κοντέλλης ΑΕΒΕ δίνει μεγάλη έμφαση στην πρόληψη ατυχημάτων στο χωράφι και ιδίως αυτών στα οποία εμπλέκονται μικρά παιδιά. Όπως τονίζει ο κ. Μαυρίδης, η εταιρεία έχει πραγματοποιήσει σεμινάρια τα οποία, εκτός από πρακτικές, στόχο έχουν να δείξουν με εικόνες στους αγρότες τι μπορεί να συμβεί όταν τα παιδιά παίζουν με ένα «φοβερό, θεόρατο τρακτέρ» που εξάπτει τη φαντασία τους. «Τα παιδιά, επειδή έχουν μεγάλη φαντασία, βρίσκουν απίθανους τρόπους να παίξουν με τα μηχανήματα. Όλα αυτά, όμως, κρύβουν κινδύνους. Στις ημερίδες που πραγματοποιήσαμε ήταν φανερό ότι υπήρχε έλλειμμα ενημέρωσης στους χειριστές – αγρότες. Όταν, για παράδειγμα, δείχναμε κάποιες εικόνες με πιθανά ατυχήματα, έλεγαν ότι ‘‘δεν μπορούσαμε να σκεφτούμε ότι θα μπορούσε να συμβεί αυτό’’», τονίζει.

Συνέντευξη στην Τάνια Γεωργιοπούλου Ύπαιθρος 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button