Πολιτική

Χαρίτσης: “Πρόκληση η υπόθεση Μαραβέγια – Έκθετη η Κυβέρνηση”

Η υπόθεση χρηματοδότησης εταιρείας της συζύγου του βουλευτή Μαγνησίας της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Μαραβέγια, μέσω του Αναπτυξιακού Νόμου, προκάλεσε την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ακολούθησε απάντηση των προϊσταμένων του αρμόδιου υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων, του υπουργού  Άδ. Γεωργιάδη και του αν. υπουργού Νίκου Παπαθανάση.

Στην Ανακοίνωση των κ.κ. Γεωργιάδη και Παπαθανάση απάντησε με δήλωσή του ο τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και βουλευτής Μεσσηνίας, Αλέξη Χαρίτσης:

«Η απάντηση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Ανάπτυξης σχετικό με το σκάνδαλο της υπόθεσης Μαραβέγια θυμίζει την παροιμία “φωνάζει ο κλέφτης, να φοβηθεί ο νοικοκύρης”. Τα πράγματα είναι τόσο ξεκάθαρα που σε μία δημοκρατική Πολιτεία το μόνο που θα περίμενε κανείς είναι η απολογία και η παραίτηση των υπευθύνων. Μια ΙΚΕ με κεφάλαιο μόλις 5.000 ευρώ έλαβε έγκριση υπαγωγής στον Αναπτυξιακό Νόμο για να λάβει δημόσια χρηματοδότηση 4.200.000 ευρώ, ενώ έλαβε και προέγκριση για τραπεζική χρηματοδότηση ύψους 6,5 εκ. ευρώ! Κατά διαβολική σύμπτωση, η εταιρεία αυτή ανήκει στη σύζυγο του βουλευτή της ΝΔ κ. Μαραβέγια.

Η εξέλιξη αυτή συνιστά πρόκληση απέναντι σε μια κοινωνία που δοκιμάζεται στα όρια της επιβίωσης από την πρωτοφανή κρίση ακρίβειας. Πρόκληση όμως και απέναντι στους ανθρώπους της πραγματικής οικονομίας, σε επαγγελματίες και μικρομεσαίους επιχειρηματίες, που παλεύουν σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες, αλλά βλέπουν ότι ενώ οι ίδιοι δεν έχουν καμία πρόσβαση σε κρατική ή τραπεζική ενίσχυση, τα “γαλάζια παιδιά” διεκδικούν χρηματοδοτήσεις εκατομμυρίων με ανύπαρκτες “επενδύσεις”.

Αντί να απολογηθούν, οι αρμόδιοι υπουργοί κ. Γεωργιάδης και Παπαθανάσης, επιχειρούν να επιρρίψουν σε υπηρεσιακούς παράγοντες την ευθύνη έγκρισης της επένδυσης – πρόκληση! Δεν είναι η πρώτη φορά: για το Turkaegean έφταιγαν οι υπάλληλοι του Υπουργείου Ανάπτυξης, για τους ελλιπείς ελέγχους στην αγορά οι υπηρεσίες, για την εκρηκτική αύξηση τιμών οι “διεθνείς συνθήκες”! Δεν πρωτοτυπούν. Αυτή είναι άλλωστε η γραμμή άμυνας του κυρίου Μητσοτάκη, ο οποίος μετέθεσε την ευθύνη για τις υποκλοπές στον ανιψιό του.

Για την κυβέρνηση πάντα φταίνε κάποιοι άλλοι.
Δεν τους πιστεύει κανείς.
Η κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης είναι πολιτικά και ηθικά απολύτως έκθετοι για αυτή τη σκανδαλώδη υπόθεση».

ΠΩΣ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΜΕ ΤΟΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ΤΗΣ Ν.Δ. ΚΩΝ. ΜΑΡΑΒΕΓΙΑ

Το θέμα έφερε στη δημοσιότητα ο τομεάρχης Διαφάνειας του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλος Πολάκης, καταγγέλλοντας ότι ο βουλευτής Μαγνησίας Κωνσταντίνου Μαραβέγια υπέβαλε φάκελο προς το υπουργείο Ανάπτυξης για υπό ίδρυση εταιρεία, με στόχο να χρηματοδοτηθεί από τον Αναπτυξιακό Νόμο για επένδυση 11 εκατομμυρίων ευρώ στον Βόλο.

O Κωνσταντίνος Μαραβέγιας απάντησε στον Παύλο Πολάκη προαναγγέλλοντας προσφυγή στα δικαστήρια.

Ο βουλευτής Μαγνησίας δεν αρνείται τη σύσταση εταιρείας και την έγκριση της χρηματοδότησης, αλλά επισημαίνει ότι «η εταιρεία δεν έλαβε ούτε ένα ευρώ, αφού ο Αναπτυξιακός Νόμος προϋποθέτει ότι για να γίνει εκταμίευση της επιχορήγησης, θα πρέπει να έχει δαπανηθεί τουλάχιστον τριπλάσιο χρηματικό ποσό. Η εταιρεία της συζύγου μου δεν παρουσίασε τις απαιτούμενες δαπάνες, άρα δεν έλαβε τη χρηματοδότηση. Με άλλα λόγια, εξασφαλίστηκαν οι εγκρίσεις του Αναπτυξιακού, αλλά δεν έγινε χρήση των επιχορηγήσεων».

Στο ίδιο μήκος κύματος και η απάντηση των Αδ. Γεωργιάδη και Ν. Παπαθανάση.

Υπουργός και αναπληρωτής υπουργός αντίστοιχα, αναφέρουν μεταξύ άλλων πως «για την έγκριση της εκταμίευσης της επιχορήγησης, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η υλοποίηση των επενδυτικών δαπανών κάτι που δεν συνέβη. Ως εκ τούτου, ο φορέας δεν έχει λάβει ούτε ένα ευρώ ως κρατική ενίσχυση από τους πόρους του Αναπτυξιακού Νόμου για τα εν λόγω επενδυτικά σχέδια».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button