Οικονομία

Χαρίτσης: Χρονιά ορόσημο για την Ελληνική οικονομία το 2018

 

haritsis


Χρονιά ορόσημο για την Ελληνική οικονομία θα είναι το 2018, όπως υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Documento, αφού ολοκληρώνεται μια πολύ δύσκολη περίοδος συνολικά για την Ελληνική κοινωνία. Ταυτόχρονα όμως, ξεκινάει και μια νέα φάση, οπότε ο προϋπολογισμός του 2018 έχει έναν διπλό χαρακτήρα: αφενός να κλείσει με ομαλό τρόπο τις εκκρεμότητες του παρελθόντος και του τρίτου προγράμματος και αφετέρου να σηματοδοτήσει αυτό το πέρασμα στη νέα εποχή.Ο στόχος της κυβέρνησης, όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός είναι να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα ομαλά αλλά σημείωσε: “αυτό δε σημαίνει ότι παύει να υπάρχει επιτήρηση, για να είμαστε ειλικρινής με τον κόσμο”.
Όπως είπε, επιτήρηση προβλέπεται για όλες τις χώρες μέσα από το Σύμφωνο Σταθερότητας. “Σταματά όμως αυτή η σκληρή επιτροπεία την οποία έζησε η χώρα μας τα τελευταία οκτώ χρόνια. Παύει να υπάρχει το μνημόνιο το οποίο δεν είναι μόνο μια λίστα μέτρων δημοσιονομικού περιορισμού, είναι μια αλλαγή του τρόπου άσκησης πολιτικής. Ξεφεύγουμε λοιπόν από αυτήν την κατάσταση κι αυτό είναι μια τεράστια αλλαγή όχι μόνο για την οικονομία αλλά και για την ψυχολογία των πολιτών”.

Ο κ, Χαρίτσης υπογράμμισε ακόμη: “…Και φυσικά να δούμε και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, να μην το ξεχνάμε αυτό, τα οποία έχουν αποφασισθεί στο Eurogroup του Ιουνίου. Ξέρετε πολλές φορές εστιάζουμε στο τι θα μας επιβληθεί από τους ξένους. Πρέπει να μετατοπιστεί η συζήτηση στο τι θα κάνουμε και από μόνοι μας από τον Αύγουστο και μετά…η αποκλιμάκωση στα επιτόκια είναι εντυπωσιακή.

Είναι στα καλύτερα επίπεδα την τελευταία δεκαετία. Κατά τη γνώμη μου όμως, τα επιτόκια δεν είναι ο πιο κρίσιμος παράγοντας. Πιο κρίσιμη είναι η προετοιμασία η οποία γίνεται. Προετοιμασία η οποία ξεκίνησε τον Ιούλιο με την πρώτη έξοδο στις αγορές, συνεχίστηκε με την ανταλλαγή των ομολόγων τον Νοέμβριο και θα κορυφωθεί με μερικές ακόμη εξόδους στις αγορές, οι οποίες θα τεστάρουν τη δυνατότητα της Ελληνικής οικονομίας να αυτοχρηματοδοτήσει τις δανειακές της υποχρεώσεις χωρίς την προσφυγή σε πρόγραμμα. Ταυτόχρονα η δημιουργία ενός αποθεματικού δίνει μεγαλύτερη σιγουριά και σε εμάς και στις αγορές ότι η πορεία εξόδου δεν είναι στον αέρα και δεν έχει καμία σχέση με αυτό που συνέβη το 2014”.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ -ΜΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button