Αγροτικά

Χωρίς απαντήσεις και λύσεις για την έλλειψη εργατικών χεριών η κυβέρνηση στη βουλή

Επιμένει η κυβέρνηση σε διακρατικές συμφωνίες με χώρες όπως το Μπαγκλαντές για έλευση εργατών γης που δεν έχουν καμιά εμπειρία στις αγροτικές εργασίες που γίνονται στην Ελλάδα.

Στο μοντέλο των διακρατικών συμφωνιών με χώρες όπως π.χ. το Μπαγκλαντές προκειμένου για την έλευση εργατών γης στην Ελλάδα επιμένει η κυβέρνηση, την ώρα που τα χέρια για εργασία στην ύπαιθρο είναι σε τραγική έλλειψη και η παραγωγή, για παράδειγμα της ελιάς, που ακολουθεί είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν θα συγκομιστεί.

Για το θέμα της έλλειψης εργατών συζήτησαν το πρωί της Παρασκευής στη βουλή ο βουλευτής Λακωνίας του ΣΥΡΙΖΑ και τομεάρχης αγροτικού κ. Σταύρος Αραχωβίτης, με αφορμή τις ελλείψεις στη Λακωνία, αλλά και όλη τη χώρα, με τον υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Παναγιώτη Τσακλόγλου. Ο Σταύρος Αραχωβίτης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ευθύνεται αποκλειστικά και μόνη της για την κατάσταση και τις ελλείψεις, καθώς με την ανάληψη των καθηκόντων της το 2019 αφενός αφαίρεσε τη δυνατότητα από παράτυπα διαμένοντες εργάτες γης να απασχοληθούν στη χώρα μας (όπως είχε νομοθετήσει ο ΣΥΡΙΖΑ με το νόμο 4384), αφετέρου στέρησε τη δυνατότητα απόδοσης ΑΜΚΑ σε αυτή την κατηγορία εργατών, με αποτέλεσμα χιλιάδες εργάτες που είχαν μάθει τις αγροτικές δουλειές στη χώρα μας, να μας φύγουν για… άλλες πολιτείες. Ο κ. Αραχωβίτης τόνισε επίσης πως με την πολιτική της η κυβέρνηση επιδιώκει να εφαρμόσει αμφίβολης αποτελεσματικότητας λύσεις, όπως η έλευση εργατών μέσω διακρατικών συμφωνιών, αμφίβολης γιατί, όπως είπε οι συγκεκριμένοι εργάτες δεν ξέρουν τις αγροτικές εργασίες στη χώρα μας. Ο κ. Αραχωβίτης αναφέρθηκε επίσης και στην πλατφόρμα που έκλεισε για τους εργάτες από τρίτες χώρες στις 30 Σεπτεμβρίου, ενώ ανέφερε πως ο αριθμός των αιτήσεων για μετακλήσεις έκλεισε στις 1.350 στη Λακωνία πριν λίγες ημέρες, άσχετα αν όπως τόνισε είναι αμφίβολο ότι θα έρθουν αυτοί οι εργάτες στη χώρα μας. Ο κ. Τσακλόγλου περιορίστηκε να αναφερθεί στη βαρύτητα που δίνει η κυβέρνηση στο ζήτημα καθώς σχετίζεται με το αγροτικό εισόδημα και την παραγωγή.

Δόθηκε παράταση, λένε πληροφορίες του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας

Παράταση δόθηκε στις 4/10/2022 στη διαδικασία της κατά παρέκκλιση μετακλησης μεταξύ εργατών γης από τρίτες χώρες, αλλά και για την προσωρινή νομιμοποίηση παράτυπα διαμενόντων εργατών γης στην Ελλαδα έως 31/3/2023, λένε πληροφορίες του Ενιαίου Συλλόγου Ιεράπετρας, οι οποίες μένει να επιβεβαιωθιούν στην πράξη. Όπως αναφέρει ο Σύλλογος σε ανακοίνωση που εξέδωσε, «η παράταση είναι ήταν αίτημα πολλών φορέων τον τελευταίο μήνα πριν τη λήξη δηλαδή  την 30η Σεπτεμβριου 2022.  Αξίζει να σημειωθεί ότι παράταση δόθηκε έως τις 31 Μαρτίου 2023. Το γεγονός αυτο είναι θετικό καθώς μπορεί να έχει εφαρμογή και στην νέα προγραμματική περίοδο 2023 – 2024 εφόσον έως τότε έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες έκδοσης της σχετικής ΚΥΑ. Όπως έχουμε αναφέρει ήδη, η συγκεκριμένη διαδικασία διεκπεραιώνεται μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας η οποία λόγω τεχνικών προβλημάτων δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τις ανάγκες της Ελλάδας, για το λόγο ότι οι επιλογές που εμπεριέχει σε μετακληση εργατών γης δεν αναφέρεται σε χώρες όπου υπάρχει μεγάλη προσφορά εργασίας. Είναι είναι ένα θέμα που το έχουμε αναδείξει αρκετές φορές ως Ενιαίος Αγροτικός σύλλογος Ιεράπετρας και ευελπιστούμε άμεσα να γίνουν οι κατάλληλες τροποποιήσεις για να μπορεί να έχει ουσιαστική εφαρμογή και να καλύψει τις πραγματικές ανάγκες σε εργατικό προσωπικό. Προτρέπουμε τους παραγωγούς τη δεδομένη χρονική στιγμή να μην προβούν άμεσα σε χρήση αυτής της εφαρμογής για νομιμοποίηση είδη παρατυπα διαμενοντων καθώς θα αφαιρέσουν θέσεις από πιθανές νέες εισόδους εργατών, πού υπάρχει πολύ μεγαλύτερη ανάγκη».

agrotypos.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button