Ελλάδα

Χωρίς πιστούς λειτουργίες από την Κυριακή των Βαΐων ζητά η Εκκλησία

Να τελούνται κανονικά οι Θείες λειτουργίες από την Κυριακή των Βαΐων(12 Απριλίου) κεκλεισμένων των θυρών και χωρίς πιστούς, ζητά η  εκκλησία της Ελλάδος.

Σύμφωνα με την εισήγηση του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερώνυμου:  «Μέχρι τις 11 Απριλίου οι Ακολουθίες θα διεξάγονται κανονικά – κεκλεισμένων των θυρών-  υπό την προϋπόθεση της τηλεοπτικής, ραδιοφωνικής ή διαδικτυακής κάλυψης. Από το Σάββατο του Λαζάρου (την Κυριακή των Βαϊων και μετά) οι Ακολουθίες θα διεξάγονται – πάντα κεκλεισμένων των θυρών-  με το ελάχιστο δυνατό αριθμό κληρικών και ψαλτών, σύμφωνα με τις υποδείξεις της Πολιτείας.

Με τη ρύθμιση αυτή της νόμιμης τελέσεως της Θ. Λειτουργίας στους Ι. Ναούς, κεκλεισμένων των θυρών, θα κρατηθεί άσβεστη η λαμπάδα της Θ. Λατρείας, η οποία για την Εκκλησία είναι «κοινή» και «δημόσια» εφόσον λαμβάνει χώρα εντός του Ι. Ναού επί της καθαγιασμένης Αγίας Τραπέζης, ακόμη και αν μετέχει στο Μυστήριο μόνον ένας ιερέας και ένας πιστός.

Η Εκκλησία μας αναλαμβάνει πλήρως την πνευματική ευθύνη της μετοχής των πιστών στη Θ. Λατρεία με τη χρήση μέσων που προσφέρει η τεχνολογία, δια του πνευματικού συντονισμού και της ενώσεως της προσευχής όλων από τα σπίτια τους».

Ο κ. Ιερώνυμος προτείνει να δωθεί εντολή στη Γενική Διεύθυνση των Οικονομικών Υπηρεσιών της Εκκλησίας της Ελλάδος να είναι σε ανοικτή γραμμή με τους Διοικητές των Νοσοκομείων που αντιμετωπίζουν τη νόσο για την παροχή του απαραίτητου υγειονομικού εξοπλισμού και την κάλυψη των τρεχουσών αναγκών τους.Επίσης να βρίσκεται σε επικοινωνία με τον Ελληνικό Στρατό και τα Σώματα Ασφαλείας, προκειμένου να ενισχυθούν ως προς τις αυξημένες τους ανάγκες στα σύνορα της χώρας.

Παράλληλα προτείνει η Εκκλησία να διαθέσει τα κοινωνικά ιατρεία της «Αποστολής» της Αρχιεπισκοπής Αθηνών και τα Ενοριακά Δίκτυα όλων των Μητροπόλεων στη διάθεση του στρατηγικού σχεδιασμού της Πολιτείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Επίσης τα ενοριακά κοινωνικά δίκτυα της Εκκλησίας και οι εθελοντές κάθε Ιεράς Μητρόπολης να συνδράμουν στα προγράμματα σιτίσεως και κάλυψης ζωτικών αναγκών των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού και των αδύναμων και μοναχικών συνανθρώπων μας.

Απομένει πλέον δούμε ποια θα έιναι η απόφασιση της πολιτείας η οποία με κοινή υπουργική απόφαση επιτρέπει μέχρι τις 11 Απριλίου την τέλεση λειτουργίας κεκλεισμένων των θυρών σε ναούς , μονο για τηλεοπτική, ραδιοφωνική ή διαδικτυακή μετάδοση.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button