Δήμος Καλαμάτας

Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας για τις καθαρίστριες

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε στην 14η/2020 συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, το ψήφισμα που ακολουθεί:

«Η πανδημία ανέδειξε το ρόλο και την ευθύνη των εργαζομένων στην καθαριότητα. Είναι οι εργαζόμενοι που έχουν το βαρύ καθήκον και την ευθύνη της καθαριότητας και της υγιεινής σε αρκετούς κλάδους, στα νοσοκομεία, στις μεταφορές, στις εκπαιδευτικές μονάδες και αλλού.

Την ίδια στιγμή όμως και παρά τα θετικά σχόλια που έλαβαν για τις υπηρεσίες που προσέφεραν, χιλιάδες εργαζόμενοι στη σχολική καθαριότητα βρίσκονται στον αέρα, καθώς οι υφιστάμενες συμβάσεις τους έληξαν τον Ιούνιο.

Στα σχολεία του Δήμου Καλαμάτας υπάρχουν 46 συμβασιούχες καθαρίστριες στην Α/βάθμια σχολική επιτροπή και 28 στη Β/βάθμια, οι οποίες στην πλειοψηφία τους εργάζονται πάνω από 15 χρόνια με πολύ χαμηλούς μισθούς, αφού πληρώνονται με την αίθουσα που καθαρίζουν, και η αμοιβή τους ξεκινά από 170 Ευρώ μηνιαίως. Αντίστοιχα οι μόνιμες καθαρίστριες είναι 26 για την Α/βάθμια σχολική επιτροπή και 13 για τη Β/βάθμια.

Οι 113 συνολικά συμβασιούχοι στη σχολική καθαριότητα εργάζονται με διαρκείς συμβάσεις, που αρχίζουν και τελειώνουν με τη σχολική χρονιά, με χαμηλότατους μισθούς, καθώς το ύψος τους υπολογίζεται αποκλειστικά με βάση τις σχολικές αίθουσες που καθαρίζουν, χωρίς να υπολογίζονται οι υπόλοιποι χώροι των σχολείων και επιπλέον δεν έχουν κανένα εργασιακό δικαίωμα (π.χ. άδειες, σταθερό ωράριο κ.λπ.).

Το Σεπτέμβριο και με δεδομένο το ενδεχόμενο ενός νέου κύματος της πανδημίας όπως εκτιμά η επιστημονική κοινότητα, δεν επιτρέπονται πειράματα όσον αφορά την υγιεινή και την καθαριότητα, την επαρκή κάλυψη των σχολικών μονάδων. Το ζήτημα του μόνιμου και του αναγκαίου σε αριθμό προσωπικού καθαριότητας στα σχολεία ούτε αναβολή παίρνει ούτε μπορεί να αφεθεί σε εργολάβους.

Οι 113 εργαζόμενες, συμβασιούχες καθαρίστριες στα σχολεία του δήμου μας, με 15 χρόνια συνεχόμενης εργασίας, δεν επιτρέπεται να παραμένουν στο απαράδεκτο καθεστώς της εργολαβίας και σε διαρκή ομηρία, να γίνονται μπαλάκι μεταξύ φορέων και υπουργείων, από την κάθε κυβέρνηση.

Για όλους τους ανωτέρω λόγους το Δημοτικό Συμβούλιο,

Ψηφίζει:

  1. Τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων καθαριστριών των σχολείων του Δήμου Καλαμάτας, στη βάση κοινωνικών κριτηρίων και των διαδικασιών της κείμενης νομοθεσίας, μέσω της επαρκούς μοριοδότησής τους, και κάλυψη όλων των αναγκών για ασφάλεια και καθαριότητα Σχολείων και
  2. Την επαρκή χρηματοδότηση του Δήμου Καλαμάτας, έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η κάλυψη των μισθωτικών αναγκών των εργαζομένων στην καθαριότητα των σχολείων».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button