Οικονομία

Όσα πρέπει να προσέξετε για την οικονομική σας διαχείριση

Ο γκουρού στα οικονομικά David Bach μοιράζεται τις εμπειρίες του

O πετυχημένος συγγραφέας και γκουρού στα οικονομικά David Bach ισχυρίζεται σταθερά πως οι περισσότεροι άνθρωποι τα κάνουν μαντάρα στα οικονομικά τους απλώς και μόνο γιατί δεν κατανοούν κάποιες βασικές έννοιες.

Ο Bach είναι υπέρμαχος της αποταμίευσης και μερικών ακόμα βασικών στρατηγικών που προσυπογράφουν μια υγιή οικονομική πρακτική. Πράγματα που δεν μαθαίνουμε ποτέ οι περισσότεροι, όπως λέει, καθώς το σχολείο δεν κάνει ποτέ λόγο για οικονομική διαχείριση, επενδύσεις, φόρους, τόκους και χρέη.

Ο άνθρωπος που έχει περάσει 25 χρόνια στον κλάδο των προσωπικών οικονομικών και έχει στο ενεργητικό του δημοφιλέστατα βιβλία (σαν το «The Automatic Millionaire») λέει πως πρέπει να ρίξουμε το βάρος σε τρία πράγματα.

  1. «Πρώτα να πληρώνετε τους εαυτούς σας»: «Οι άνθρωποι δεν κατανοούν το γεγονός πως πρέπει να εξοικονομούν μια δεκάρα από κάθε δολάριο που κερδίζουν», λέει και ξαναλέει. Μία ώρα από το οχτάωρο που δουλεύουμε καθημερινά πρέπει να πηγαίνει αναγκαστικά σε κάποιο πρόγραμμα αποταμίευσης, ώστε να έχουμε λεφτά για κείνη την ανάγκη που θα παρουσιαστεί.

Κι ενώ δεν έχουμε λεφτά για αποταμίευση, παραπονιέται πάντα ο Bach, έχουμε για τον καθημερινό μας καφέ ή για το νέο smartphone των 800 δολαρίων. Το σχέδιό του «πλήρωσε τον εαυτό σου πρώτα» σε αυτό αφορά, στην αποταμίευση χρημάτων που δεν προλαβαίνεις να πιάσεις καν στα χέρια σου: «Όταν τα λεφτά σου μετακινούνται πριν τα αγγίξεις, έτσι χτίζεται ο πραγματικός πλούτος», λέει ο άνθρωπος που έγινε εκατομμυριούχος στα 30 του αυξάνοντας απλώς την «αυτόματη αποταμίευση» χρόνο τον χρόνο…

  1. «Δεν αγοράζετε ένα συνταξιοδοτικό πρόγραμμα»: «Στην πραγματικότητα», εξηγεί, «ένας συνταξιοδοτικός λογαριασμός δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένας κουβάς στον οποίο επενδύεις ό,τι βάζεις μέσα στον κουβά. Είναι αυτές οι επενδύσεις που μπαίνουν μέσα στον κουβά που δημιουργούν το κέρδος».
  2. «Το χρηματιστήριο δεν μπορεί να προβλεφθεί»: «Η επένδυση στο χρηματιστήριο ενέχει μεγάλο ρίσκο και δεν είναι για τον καθένα», προειδοποιεί ο Bach, λέγοντας πόσο μεγάλη έκπληξη συνεχίζει να του προκαλεί το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να πιστεύουν πως θα βγάλουν λεφτά από το χρηματιστήριο παρακολουθώντας απλώς τις ειδήσεις ή διαβάζοντας ένα σχετικό άρθρο.

Αφήστε λοιπόν το χρηματιστήριο, συμβουλεύει, και επιλέξτε μια «βαρετή, ισορροπημένη προσέγγιση» στα επενδυτικά σας σχέδια: «μπορεί να μην είναι σέξι, μπορεί να μην πουλάει, αυτή όμως δουλεύει»…

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button