Κόσμος

Όταν η Apple απείλησε το Facebook με ban

Σε οριακό σημείο φαίνεται πώς έφτασαν οι σχέσεις της Apple με το Facebook το 2019.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Wall Street Journal, βασισμένο σε εσωτερικά έγγραφα του Facebook, η Apple το απείλησε με ban λόγω δημοσιεύματος του BBC για «πώληση σκλάβων» μέσω του Instagram.

Τότε, υπήρξε μία έκρηξη στην online μαύρη αγορά για την παράνομη αγορά και πώληση εργαζομένων. Το ρεπορτάζ του BBC έριξε φως σε ένα κόσμο όπου εργαζόμενες γυναίκες υπηρετούσαν τους αφέντες τους, κλειδωμένες στα σπίτια, στερούμενες βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, χωρίς να μπορούν να φύγουν και με τον κίνδυνο να αγοραστούν από τον οποιονδήποτε, με τους ειδικούς τότε να χαρακτηρίζουν τις συνθήκες αυτές ως σύγχρονη μορφή σκλαβιάς.

Η αγοραπωλησία τους γινόταν μέσω εφαρμογών, όπως το Facebook και το Instagram με κύριες χώρες τη Σαουδική Αραβία και το Κουβέιτ. Οι γυναίκες κατηγοριοποιόντουσαν βάσει εθνικότητας και η αξία τους ήταν μερικές χιλιάδες δολάρια.

Μετά το ρεπορτάζ η Apple είπε στο Facebook πως πρέπει να κάνει περισσότερα για να αντιμετωπίσει τη σωματεμπορία. Τόνισε μάλιστα πως το Facebook έκανε «περιορισμένες κινήσεις» μέχρις ότου η Apple απείλησε να αφαιρέσει τα προϊόντα του Facebook από το App Store αν δε σταματήσει αυτήν την πρακτική.

Σύμφωνα με την αναφορά, η πρακτική αυτή ήταν γνωστή στο Facebook από το 2018. Το BBC ειδοποίησε τόσο την Apple όσο και την Google, με τη δεύτερη να δηλώνει «βαθιά ανήσυχη» από τα ευρήματα, ενώ η Apple είπε πως αναμένει «άμεσες διορθωτικές ενέργειες» από τους developers.

Μετά το ρεπορτάζ και την επικοινωνία με την Apple, το Facebook βρήκε 300.000 περιπτώσεις παραβίασης των κανονισμών και απενεργοποίησε πάνω από 1.000 λογαριασμούς, ενώ το ρεπορτάζ έφερε και ερωτήσεις από τα Ηνωμένα Έθνη.

Πλέον, το Facebook διαθέτει τεχνολογία που εντοπίζει και διαγράφει περιεχόμενο σχετικό με οικιακούς υπηρέτες, αφαιρώντας 4.000 posts στα Αραβικά και τα Αγγλικά από τον Ιανουάριο του 2020 μέχρι σήμερα.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button