ΑφιερώματαΤοπικά Νέα

Όταν σε εγκαταλείπει η τύχη.. μια φορά κι έναν καιρό στους Γαργαλιάνους

Από τα Τετράδια Ιστορίας

Κατσίβελα Παναγιώτη , ιατρού

Ήταν 22 Αυγούστου του 1936 και στα κρατητήρια της Χωροφυλακής ,κρατείτο ένας νεαρός 20 χρονών κάτοικος Γαργαλιάνων ,με καταγωγή από γειτονική κοινότητα . Ο νεαρός κρατούμενος επιχείρησε και κατάφερε να δραπετεύσει .Κατευθύνθηκε προς την συνοικία Βλαχόρουγα  της πόλης των Γαργαλιάνων και κρύφτηκε σε ένα πηγάδι της περιοχής εκεί . Αναζητώντας τον η Χωροφυλακή ,τον βρήκε  ο Χωροφύλαξ Γρηγόριος Χριστοφιλέας, πλην όμως νεκρό ,εντός του  πηγαδιού . Τον θάνατο διαπίστωσε ο Ιατρός Αντώνιος Πυλιώτης και πιστοποιεί «αυτοκτονία για πνιγμού  εντός φρέατος . Πνευμονική αιμορραγία». Ορθώς το περιέγραψε ως αυτοκτονία έστω και αν δεν είχε την πρόθεση γι΄αυτό .

……………………………………………………………..

Ιστορικά στοιχεία .

Η ειδικότητα της Ιατροδικαστικής στην Ελλάδα ιδρύθηκε το 1957 και έως τότε ,όλοι οι ιατροί ήταν υποχρεωμένοι να εκτελούν τις ιατροδικαστικές εξετάσεις . Έτσι βλέπουμε τους ιατρούς  πριν το 1957 να αποφαίνονται και επι βιαίων και αιφνιδίων θανάτων , ενώ σήμερα διατάσσεται ιατροδικαστική έρευνα .

Η πρώτη ιατροδικαστική πράξη της ιστορίας ήταν η νεκροψία του Ιουλίου Καίσαρα από τον Αντίσιο, που περιέγραψε 23 τραύματα από νύσσον και τέμνον όργανο και βρήκε το τραύμα που επέφερε το θάνατο.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button