ΑφιερώματαΤοπικά Νέα

1947: Το πρώτο τμήμα Αγγλικών στους Γαργαλιάνους

Από τα «Τετράδια Ιστορίας» του Παναγιώτη Α. Κατσίβελα , ιατρού

Η κοινωνία των Γαργαλιάνων ήταν πάντα φιλομαθής και φιλοπρόοδος . Έτσι βλέπουμε το 1947 να λειτουργεί ,λίγα μόνο χρόνια από την απελευθέρωση και τις τραγικές μέρες του εμφυλίου στην πόλη μας και διαρκούντος του εμφυλίου στην Ελλάδα , η κοινωνία μας  κάνει  βήματα,  να ξαναφτιάξει τη ζωή  .

Με καθηγητή τον Κωνσταντίνο Ματζαβίνο από τα Φιλιατρά , στο ισόγειο του αρχοντικού της οικογένειας  Γιαννόπουλου ,λειτουργεί ,το πρώτο  οργανωμένο τμήμα Αγγλικών στην πόλη των Γαργαλιάνων.

Η φωτογραφία είναι στα σκαλιά της δυτικής πλευράς του αρχοντικού ,  που για κάποιο διάστημα ύστερα λειτούργησε και ως νηπιαγωγείο .

Στην φωτογραφία απεικονίζονται οι εξής :

Πάνω σειρά : Σαράντης Παπαχριστοφίλου(δημοδιδάσκαλος ) , …Γιαννόπουλος , Στάθης Παπαχριστοφίλου(Χειλάς ) , Αλέκος Παπαγεωργίου , Φώτης Ν. Σκούντζος , …., Τάκης Παναγιωτόπουλος , Νίκος Σκούντζος του Πέτρου ,Μανώλης Σκούντζος.

Μεσαία σειρά : Μαίρη Κάπελα , Ερασμία Κατσίβελα , Νίτσα Κατσίβελα , Ντιντή Κάπελα , Κωνσταντίνος Ματζαβίνος ( καθηγητής ), Βάσω Τσόγκα , Κική Πυλιώτη , Τιτίκα Πυλιώτη( κόρες του ιατρού Αντώνιου Πυλιώτη)

Κάτω σειρά :Ρέα Παπαχριστοφίλου(Χειλά) , Ζιλέτ Νικολοπούλου ( μετέπειτα καθηγήτρια Αγγλικών) , Κική Προσηλιακού , Μάρθα Τσιρίγου , Ολυμπία Αντωνοπούλου ,…., Ειρήνη Παπαχριστοφίλου .

Σε αυτά τα σκαλιά ελήφθη η ιστορική φωτογραφία

…………………………………………………………………………………………….

Η μνήμη δεν βοηθάει , πάντα ,στην πλήρη αποτύπωση των ανθρώπων και για αυτό ζητώ συγνώμη . Θα ήταν εξαιρετικό να είχα την ολοκλήρωση από κάποιον που γνωρίζει καλύτερα .

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button