Ελλάδα

1977: Όταν ξανακάηκαν ταυτόχρονα η Εύβοια, η Αττική και η Ηλεία

Η Ελλάδα βρίσκεται στο έλεος μεγάλων πυρκαγιών με τα κύρια μέτωπα να μαίνονται σε Βόρεια Αττική, Βόρεια Εύβοια, Ηλεία και Μεσσηνία.

Η κατάσταση στη Βόρεια Αττική και στην Βόρεια Εύβοια δείχνει ανεξέλεγκτη ενώ πολλοί Ευβοιώτες συνέκριναν όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες με την ιστορικών διαστάσεων καταστροφική πυρκαγιά του 1977 όταν έγιναν στάχτη 280.000 στρέμματα δάσους.

«ΤΑ ΝΕΑ» του Αυγούστου 1977 κάλυψαν τις μεγάλες πυρκαγιές, που όπως και σήμερα, έτσι και τότε ξέσπασαν ταυτόχρονα σε Εύβοια, Αττική, Ηλεία και σε πολλά ακόμα σημεία της χώρας.

Στις 22 Αυγούστου δύο πυρκαγιές ξεσπούν στον νομό Ηλείας.

«ΤΑ ΝΕΑ», 23.8.1977, Ιστορικό Αρχείο «ΤΟ ΒΗΜΑ» & «ΤΑ ΝΕΑ»

«Καίγονται τα δάση της Ηλείας από δύο νέες μεγάλες πυρκαϊές που εκδηλώθηκαν χθες το απόγευμα σε δύο περίοχες. (…) 1.30 το μεσημέρι στην περιοχή Καπετανέικα της Αμαλιάδας και επεκτάθηκε το απόγευμα προς την περιοχή της Κοινότητας Κορυφή. (…) Η δεύτερη πυρκαϊά εκδηλώθηκε στις 6 το απόγευμα στην περιοχή Παναγία της Κοινότητας Δαφνιώτισσα»

Στις 23 Αυγούστου τα δύο κύρια μέτωπα βρίσκονταν στον Παρνασσό και την Εύβοια.

«ΤΑ ΝΕΑ», 23.8.1977, Ιστορικό Αρχείο «ΤΟ ΒΗΜΑ» & «ΤΑ ΝΕΑ»

«ΤΑ ΝΕΑ», 23.8.1977, Ιστορικό Αρχείο «ΤΟ ΒΗΜΑ» & «ΤΑ ΝΕΑ»Καίγεται ο Παρνασσός! στάχτη έγιναν τα 2/3/ ενός από τα ωραιότερα βουνά της Ελλάδος και μαζί το μοναδικό δάσος ελάτης προς την πλευρά της Αμφίκλειας. Δεκάδες χιλιάδες πανύψηλα έλατα απόμειναν μαύρα κούτσουρα που καπνίζουν ακόμη

Εύβοια: Ένας πρώτος απολογισμός

Μέχρι τις πρωινές ώρες οι απώλειες από την τεράστια πυργκαϊά:

  • Μια καλόγρια νεκρή
  • 1.500 ζαρκάδια και ελάφια απανθρακωμένα
  • Δεκάδες αγροικίες καμένες
  • Με σοβαρά εγκαύματα ο πυροσβέστης Αλεξίου και μια καλόγρια
  • Γύρω στις 30.000 στρέμματα (πιθανόν και περισσότερα) ελατοδάσους, ελαιοδένδρων και θαμνώδους περιοχής έχουν καταστραφεί

(…)

»Παράλληλα στις άκρες της Εύβοιας, κόλαση φωτιάς απειλεί τα ποιο ωραία δάση του νησιού! Οι κάτοικοι από τα χωριά Στροφυλιά, Αμέλαντο, Στράφι, Κερασιά, Αγία Άννα, Μαντούδι, καθώς και από τη Λίμνη, Φαράκλα, φεύγουν μπροστά στις φλόες, ενώ οι καμπάνες των χωριών τούς καλούν σε γενική επιστράτευση. Ο ισχυρός άνεμος δίνει ελάχιστες πιθανότητες για την άμεση κατάσβεσή τους.

«ΤΑ ΝΕΑ», 24.8.1977, Ιστορικό Αρχείο «ΤΟ ΒΗΜΑ» & «ΤΑ ΝΕΑ»

«Από τον ΤΑΫΓΕΤΟ ως τη Σαμοθράκη, από την Εύβοια ως την Ήπειρο κι από την Ηλεία ως τον Όλυμπο, η Ελλάδα καίγεται, κατά τόπους, αυτή τη στιγμή! Συγκεκριμένα: Φωτιές ξέσπασαν – ή επεκτάθηκανμ- στον Ταϋγετο, στη Σαμοθράκη, στην Εύβοια, στο βουνό Μουργκάνα της Πίνδου, στην Ήπειρο, στην Ηλεία, στο Αλμυρό Βόλου, στον Παρνασσό, στη Μυτιλήνη, στον Όλυμπο έτσι, που η καταστροφή δεκάδων χιλίαδων στρεμμάτων δάσους σε όλη τη χώρα, παίρνει πλέον την έκταση εθνικής καταστροφής… (…)

«ΤΑ ΝΕΑ», 24.8.1977, Ιστορικό Αρχείο «ΤΟ ΒΗΜΑ» & «ΤΑ ΝΕΑ»

»Όλοι οι δασικοί υπάλληλοι τονίζουν ότι δεν ύπαρχει προηγούμενο στα ελληνικά χρονικά, τόσης μεγάλης καταστροφής, συμπυκνωμένης σε τόσο μικρό διάστημα.

«ΤΑ ΝΕΑ», 24.8.1977, Ιστορικό Αρχείο «ΤΟ ΒΗΜΑ» & «ΤΑ ΝΕΑ»

»Στην ΕΥΒΟΙΑ κάηκαν μέχρι τώρα πάνω από 50.000 στρέμματα με έλατα, πεύκα, ελιές και αμπέλια, ενώ και τα τέσσερα μέλη της οικογένειας Νίκου Τερτίπη, από το Αχλάδι, έπαθαν σοβαρά εγκαύματα.

»Πολλοί κάτοικοι μπήκαν στην θάλασσα από τον πανικό μπροστά στις φλόγες! Άλλοι περίμεναν στην προκυμαία τα πλοία που θα τους έπαιρναν μακριά από τον φλεγόμενο τόπο».

«ΤΑ ΝΕΑ», 25.8.1977, Ιστορικό Αρχείο «ΤΟ ΒΗΜΑ» & «ΤΑ ΝΕΑ»

«ΤΑ ΝΕΑ», 26.8.1977, Ιστορικό Αρχείο «ΤΟ ΒΗΜΑ» & «ΤΑ ΝΕΑ»

Σωτηρία εξ ουρανού

Στις 25 Αυγούστου, καταλυτικό ρόλο στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών έπαιξαν οι βροχοπτώσεις σε Ανατολικό Κίσσαβο, Εύβοια, Όλυμπο και Ηλεία.

«ΤΑ ΝΕΑ», 25.8.1977, Ιστορικό Αρχείο «ΤΟ ΒΗΜΑ» & «ΤΑ ΝΕΑ»

«Η βροχή που έπεσε χθες έσωσε τα υπόλοιπα των δασών στις πυρόπληκτες περιοχές. Ό,τι δεν μπόρεσαν να κάνουν οι χιλιάδες πολίτες και ό,τι καταστρεφόταν από την έλλειψη ικανών ανασταλτικών μέσων, σώθηκε από την απροσδόκητη βοήθεια «εξ ουρανού»».

Στις 27 Αυγούστου οι φωτιά στη Λίμνη Ευβοίας τέθηκε τελικά υπό έλεγχο.

«Οι κάτοικοι της Λίμνης εξουθενωμένοι από την τεράστια προσπάθεια τόσων ημερών, συνεχίζουν να βρίσκονται στις εστίες και να τις ελέγχουν»

Την ίδια ημέρα όμως πυρκαγιά ξέσπασε και στην Βαρυμπόμπη, με τις αρχές να μιλούν για ενδείξεις εμπρησμού.

«ΤΑ ΝΕΑ», 27.8.1977, Ιστορικό Αρχείο «ΤΟ ΒΗΜΑ» & «ΤΑ ΝΕΑ»

«Οι εμπρηστές προχώρησαν. Με φωτοβολίδες και άλλες εύφλεκτες ουσίες έβαλαν χθες το βράδυ φωτιά στην περιοχή Βαρυμπόμπης – Θρακομακεδόνων – Τατοΐου και απείλησαν άμεσα την Πάρνηθα και τα σπίτια της Βαρυμπόμπης. (…) Στόχος των προσπαθειών: Να μη ξεφύγει η πυρκαϊά προς την Πάρνηθα και προς τα σπίτια».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button