Site icon Γαργαλιάνοι Online – Οι ειδήσεις και τα νέα της Τριφυλιας, της Μεσσηνίας και της Πελοποννήσου στην ώρα τους!

24-48 δόσεις: Ποιους «καίνε» τα ψιλά γράμματα της ρύθμισης – Πού υπάρχουν κόφτες και ποιοι μένουν εκτός

«Κόφτες» έχει η ρύθμιση της «δεύτερης ευκαιρίας» για επανένταξη στις 24- 48 δόσεις, την οποία και ενεργοποίησε το υπουργείο Οικονομικών: Δεν είναι λίγοι εκείνοι που επιχειρούν να «επανέλθουν» μέσω της συγκεκριμένης διαδικασίας στα σχήματα δόσεων που έχασαν, αλλά διαπιστώνουν πως υπάρχουν προϋποθέσεις κρυμμένες στα «ψιλά γράμματα» που δεν τους επιτρέπουν να συνεχίσουν τη διαδικασία, αφήνοντάς τους μοιραία εκτός.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης
«Δεύτερη ευκαιρία» σε πληττόμενους οφειλέτες να διευθετήσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους προς την Εφορία αξιοποιώντας την πάγια ρύθμιση των 24 ή των 48 μηνιαίων δόσεων χωρίς εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, έδωσε το υπουργείο Οικονομικών.
Πρόκειται για εκείνους που κατά την 1η Νοεμβρίου 2019 ήταν ενταγμένοι στην παλιά πάγια ρύθμιση των 12 ή 24 δόσεων, αλλά μετά την ημερομηνία αυτή τέθηκαν εκτός ρύθμισης, είτε επειδή δεν κατέβαλαν δύο ή περισσότερες συνεχόμενες δόσεις είτε επειδή άφησαν απλήρωτα ή αρρύθμιστα άλλα νεότερα χρέη τους.

Ποιους «καίνε» τα ψιλά γράμματα των 24-48 δόσεων
ΠΡΟΣΟΧΗ, όμως: Εκτός «δεύτερης ευκαιρίας» -πέραν των όποιων εξαιρέσεων που καταγράφονται στην σχετική εγκύκλιο- μένουν όσοι πέρα από την παλαιά ρύθμιση έχασαν και άλλη κατά την τελευταία διετία.
Στην… αναμονή είναι και οι οφειλέτες, οι οποίοι δεν είναι πληττόμενοι και σήμερα δεν έχουν την δυνατότητα να διευθετήσουν τα ανεξόφλητα υπόλοιπα των χρεών τους τους από τις «χαμένες» ρυθμίσεις. Είναι υποχρεωμένοι να περιμένουν μέχρι την 1η Οκτωβρίου 2021 για να ενταχθούν στην νέα πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων, υπό την προϋπόθεση ότι πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια που έχει καθορίσει το υπουργείο Οικονομικών.

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για επανένταξη
Τις προϋποθέσεις οι οποίες θα πρέπει να συντρέχουν ώστε να γίνει αποδεκτή από τη φορολογική διοίκηση η αίτηση οφειλετών για επανένταξη στην πάγια ρύθμιση των 24 και 48 δόσεων, αποσαφηνίζει με εγκύκλιό της η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Βάσει της εγκυκλίου, τα κριτήρια που πρέπει να πληροί ένας οφειλέτης είναι τα ακόλουθα:

Ποιο εισόδημα «μετράει» για τον καθορισμό των πληττόμενων

Πότε δεν γίνεται δεκτή η αίτηση

enikonomia.gr

Exit mobile version