Υγεία

Αποτιτανώσεις μαστού

Πρόκειται για εναποθέσεις αλάτων ασβεστίου στον μαστό. Δεν ψηλαφούνται και δεν φαίνονται στο υπερηχογράφημα, δεν προκαλούν συμπτώματα. Είναι εύρημα της μαστογραφίας και εμφανίζονται σαν κόκκοι αλατιού.

Οι παράγοντες που τις δημιουργούν είναι στην πλειοψηφία τους καλοήθεις καταστάσεις του μαστού.

Μικροαποτιτανώσεις μπορούν να δημιουργηθούν και μετά από μία χειρουργική  επέμβαση στο μαστό ή στα πέριξ της βάσεως ενός επιθέματος σιλικόνης.

Όμως μπορεί να οφείλονται και σε πρώιμο καρκίνο του μαστού, δηλαδή σε αρχόμενο καρκίνο, οπότε ο γιατρός οφείλει να αξιολογήσει

Τη μορφολογία τους

Την πυκνότητά τους

Την κατανομή τους

Το μέγεθός τους

Και τον αριθμό τους

Επίσης μπορεί να γίνει σύγκριση με παλιότερη μαστογραφία.

Αν ο γιατρός έχει κάποια υπόνοια τότε θα πρέπει να γίνει εκ νέου μαστογραφία σε 6 μήνες.

Αν όμως έχει βάσιμες πληροφορίες ότι οι αποτιτανώσεις τηρούν τις προαναφερόμενες προϋποθέσεις τότε κάνει σύσταση για περαιτέρω διαγνωστικές εξετάσεις.

Πριν από κάποια χρόνια ο χειρουργός πρότεινε χειρουργική επέμβαση υπό γενική αναισθησία και με την βοήθεια ενός συρμάτινου οδηγού, γινόταν τοποθέτηση ενός ειδικού σύρματος που μας κατηύθυνε στην ύποπτη περιοχή και γινόταν χειρουργική εκτομή αυτής της περιοχής.

Εάν βρίσκονται σε κάποιο μόρφωμα τότε με τοπική αναισθησία και με τη βοήθεια υπερήχων γίνεται

Εάν είναι ομαδοποιημένες τότε γίνεται πάλι με τοπική αναισθησία σε ειδικό μηχάνημα (BLES), όπου σε ειδικό στερεοτακτικό κρεβάτι και ειδικό μηχάνημα με ραδιοσυχνότητες γίνεται τομή 2 εκατοστών και αφαιρείται το ύποπτο τμήμα. Μετά από λίγα 24ωρα έχουμε το αποτέλεσμα της βιοψίας.

Στις περισσότερες των περιπτώσεων πρόκειται για καλοήθεις στο αποτέλεσμα της βιοψίας. Από αυτές που υποβάλλονται σε βιοψία το 30% περίπου αποδεικνύονται κακοήθεις. Αν η βιοψίαδείξει αρχόμενο καρκίνο τότε προχωράμε σε χειρουργική εκτομή.

Η στερεοτακτική βιοψία δεν κοστίζει και παρέχεται δωρεάν. Yπάρχει και σε δημόσιες οργανωμένες μονάδες μαστού. Μία εξ αυτών είναι και το Ιπποκράτειο Αθηνών.

Άγγελος Χρονάς MD, MSc, PhDc

Γενικός Χειρουργός

Α’ Προπαιδευτική Χειρουργική Κλινική

Πανεπιστημίου Αθηνών

ΓΝΑ Ιπποκράτειο

 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button