Ελλάδα

Εθνική Πινακοθήκη: 49χρονος οικοδόμος πατέρας 2 παιδιών ο δράστης της κλοπής του Πικάσο και του Μοντριάν

Λεπτομέρειες για το πως έγινε η λεγόμενη κλοπή του αιώνα από την Εθνική Πινακοθήκη των πινάκων του Πικάσο και του Μοντριάν, αλλά και ποιος είναι ο δράστης ο οποίος και σύμφωνα με τον δικηγόρο του Σάκη Κεχαγιόγλου έχει ομολογήσει, έδωσαν στην συνέντευξη Τύπου οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά ο δράστης για 6 μήνες παρακολουθούσε τους φύλακες και όλο το προσωπικό της Εθνικής Πινακοθήκης για να γνωρίζει λεπτομερώς το πρόγραμμά τους. Είχε μελετήσει μέχρι και τις κάμερες αλλά και το πως χωρίζονταν οι χώροι.

Ο δράστης σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ είναι οικοδόμος 49 ετών και αυτό όπως εξήγησαν τον βοήθησε στην διάρρηξη την οποία έκανε μόνος του. Πήγε στην Εθνική Πινακοθήκη στις 9 Σεπτεμβρίου του 2012 με το Μετρό και αφού έβαλε τα έργα σε έναν σάκο έφυγε πάλι με το Μετρό.


Το τρίτο έργο σε χαρτί, πέννα με αραιωμένη σέπια, διαστάσεων 27 επί 16,8 του Ιταλού Guglielmo Caccia (Moncalvo) και απεικονίζει τον Άγιο Diego de Alcala σε έκσταση το πέταξε στην τουαλέτα και θεωρούσε πως το κατέστρεψε όπως και έγινε.

Επίσης, η επιλογή των έργων είναι τυχαία σύμφωνα με τις ανακοινώσεις και ο δράστης επισκεπτόταν πολύ συχνά την Βρετανία και την Ολλανδία. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι είχε πάθος με τα έργα τέχνης και ήθελε να τα έχει σπίτι του.

Τα είχε κρύψει σε μια ρεματιά στον Κουβαρά και όπως υποστηρίζει ο ίδιος το είχε βάρος στην συνείδησή του.

Τα έργα τέχνης του Πικάσο, του Μοντριάν και του Ιταλού Guglielmo Caccia (Moncalvo) ήταν κρυμμένα στην κρύπτη μέσα στην τουαλέτα και ποτέ δεν βγήκαν στο εξωτερικό. Τα είχε συσκευάσει και τα μετέφερε στην ρεματιά μετά από κάποια δημοσιεύματα καθώς φοβήθηκε.

Ο συγκεκριμένος άνδρας 49 ετών είναι χωρισμένος με δυο παιδιά και είχε φίλους στον καλλιτεχνικό χώρο. Είχε απασχολήσει στο παρελθόν τις αρχές για κλοπές σε καταστήματα.

Σάκης Κεχαγιόγλου: Αδιαμφισβήτη επιτυχία της ΕΛΑΣ

«Αποτελεί αδιαμφισβήτητη επιτυχία της Ελληνικής Αστυνομίας και του Τμήματος Διαρρηκτών η εξιχνίαση της πολύκροτης αυτής υπόθεσης και ως πολίτης εκφράζω την ικανοποίηση μου για την ανάκτηση από την Εθνική Πινακοθήκη και το Ελληνικό Κράτος δύο ανεκτίμητων έργων τέχνης. Αποτελεί αδιαμφισβήτητο επίσης γεγονός ότι στην ανεύρεση και ανάκτηση αυτή, καθοριστικό ρόλο έπαιξε ο εντολέας μου, με την εξ αρχής πλήρη συνεργασία του με τις διωκτικές αρχές και την έμπρακτη μεταμέλεια που επέδειξε», δήλωσε ο συνήγορός του Σάκης Κεχαγιόγλου.

ρεπορτάζ: Μαρίνος Αλειφέρης ΠΗΓΗ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button