Ελλάδα

Με 7 διαφορετικά εναέρια η μάχη με τις φωτιές

Για πρώτη φορά σε κινητοποίηση για την κατάσβεση πυρκαγιάς στη χώρα μας, συμμετείχαν επτά διαφορετικά εναέρια μέσα. Από τα κλασικά Canadair μέχρι το θηριώδες Beriev Be-200 και από τα Ericson ως τα Super Puma.

Για πρώτη φορά στη δραματική ιστορία των πυρκαγιών για τη χώρα μας, επτά διαφορετικά εναέρια μέσα πήραν μέρος στις κατασβέσεις του τελευταίου 15θημερού.

Παρά τις αντιξοότητες: Υψηλές θερμοκρασίες (δυσκολεύουν τις πτήσεις), κατοικημένες περιοχές (δυσκολία ρίψης νερού), μικροκλίμα φωτιάς (θερμές εναέριες μάζες, που κάνουν επικίνδυνη μία πτήση πάνω τους) οι πιλότοι της πυροσβεστικής και της πολεμικής αεροπορίας τα εδωσαν όλα, πολλές φορές με ιδιαίτερο κίνδυνο….


Όμως ποιοι ήταν (και παραμένουν) οι επτά πρωταγωνιστές των πυρκαγιών φέτος ;

Τα Canadair -CL-415/215

Το Bombardier (πρώην Canadair) CL-215 (Scooper) είναι Καναδικά αμφίβια αεροσκάφη, ειδικά σχεδιασμένα για ρόλους αεροπυρόσβεσης. Είναι πρώτο αεροσκάφος σχεδιασμένο και κατασκευασμένο αποκλειστικά για αυτόν το ρόλο και σε αυτό βασίζεται το νεώτερο CL-415 της ίδιας εταιρίας. Το CL-215 είναι δικινητήριο (4200 ίππων) αμφίβιο αεροσκάφος, σχεδιασμένο να επιχειρεί σε χαμηλές ταχύτητες με μεγάλο φορτίο στις δύσκολες συνθήκες που δημιουργούνται από τις δασικές πυρκαγιές. Έχει μεταφορική ικανότητα 5.455 λίτρων νερού ή 6,123 λίτρων επιβραδυντικού υγρού. Επίσης μπορεί να αποπροσγειώνεται σε μικρούς, μη ασφαλτοστρωμένους διαδρόμους.

 

Ελικόπτερο Chinook του Στρατού Ξηράς

Το Boeing CH-47 Chinook είναι ένα Αμερικάνικης κατασκευής δικινητήριο ελικόπτερο, που χρησιμοποιείται κατά κύριο λόγο σε μεταφορές προσώπων , αντικειμένων ή και οχημάτων του στρατού. Το ελικόπτερο πήρε το όνομά του από την αμερικανική φυλή των Ινδιάνων, Σινούκ.

Για πυροσβεστική χρήση στο ελικόπτερο προσαρμόζεται κάδος μεταφοράς υγρών (νερού ή επιβραδυντικού υγρού) έως 7,6 τόνων.

Ελικόπτερο Mil Mi-26 

Γνωστό από την εταιρία που το εμπορεύεται το (Scorpion) Mil Mi-26 είναι ίσως το μεγαλύτερο ελικόπτερο μεταφοράς φορτίου, που έχει πετάξει μέχρι σήμερα. Τα ελικόπτερα αυτά σχεδιάστηκαν για στρατιωτική και πολιτική χρήση και προορίστηκαν για να είναι σε θέση να σηκώνουν περισσότερο βάρος από οποιοδήποτε άλλο ελικόπτερo.

Η Πυροσβεστική έκδοση του, έχει εσωτερικές δεξαμενές και μπορεί να ρίξει μέχρι 15.000 λίτρα επιβραδυντικού υγρού ή 17.260 λίτρων νερού, με εξωτερικό Κάδο VSU-15, ή από δύο δοχεία. Μπορούν επίσης να συμπληρώνουν τις εσωτερικές δεξαμενές, μόνο από το έδαφος, χρησιμοποιώντας αντλίες με 3000 λίτρα/λεπτό αναρρόφηση, ενώ τον εξωτερικό κάδο τον γεμίζουν και από την θάλασσα ή λίμνες.

Έχει πλήρωμα έξη ατόμων, δύο κινητήρες ισχύος 11.240 HP ο καθένας , μήκος 40 και ύψος 8 μέτρων. Η μέγιστη ταχύτητά του φτάνει στα 295 χιλιόμετρα την ώρα , το μέγιστο ύψος πτήσης στα 4.600 μέτρα.

Sikorsky Scycrane Ericson

Η γνωστή πορτοκαλί… ακριδα, πετά εδώ και 22 χρόνια στον Ελληνικό Ουρανό σε πολύ δύσκολες συνθήκες. Πρόκειται για ένα αμερικανικό ελικόπτερο βαρέων ανελκυστήρων με δύο κινητήρες. Πρόκειται η πολιτική έκδοση του CH-54 Tarhe του αμερικανικού στρατού. Αυτή τη στιγμή παράγεται ως S-64 Aircrane από την Erickson Inc. Έχει δύο κινητήρες Pratt & Whitney JFTD12-4A (T73-P-1) turboshaft 4.500 shp, ο ένας. «Ρουφά» νερό, από υδάτινες επιφάνειες (λίμνες τεχνητές ή φυσικές και θάλασσα) αλλά γεμίζει και από υδροφόρες, χωρητικότητας 10.000 λίτρων.

Beriev Be-200

To πιο εντυπωσιακό από όλα. Διαθέτει οκτώ δεξαμενές, μπορεί να μεταφέρει 12 τόνους νερού σε 14 δευτερόλεπτα και είναι το μοναδικό παγκοσμίως αεριωθούμενο-αμφίβιο αεροσκάφος.

Είναι σχεδιασμένο για επιχειρήσεις με διμελές πλήρωμα, διαθέτει οκτώ δεξαμενές και μπορεί συγκεντρώνει 12 τόνους νερού από την θάλασσα με κύματα έως 1,2 μέτρα. Εκτός από νερό, πραγματοποιεί ρίψεις με επιβραδυντικό υγρό ενώ μπορεί να μεταφέρει έως 64 άτομα.

Air- Tractor

Ελικοφόρα αμφίβια αεροσκάφη Air- Tractor αμερικανικής κατασκευής πολλαπλών ρόλων. Τα αεροσκάφη αυτά, που αποκαλούνται και «μίνι Canadair».

Χρησιμοποιούνται ήδη και σε άλλες μεσογειακές χώρες, όπως σε Ισπανία, Πορτογαλία και Κύπρο. Έχουν τη δυνατότητα μεταφοράς τριών τόνων νερού και όσα διαθέτουν πλωτήρες θα μπορούν να κάνουν υδροληψία είτε από τη θάλασσα είτε από λίμνες.

Επιπλέον μπορούν να χρησιμοποιούνται και για επιτήρηση δασών σε όλη την Ελλάδα αφού διαθέτουν πέντε ώρες αυτονομία πτήσεως. Έχουν δύο άτομα πλήρωμα, έναν πιλότο και έναν παρατηρητή, ενώ μπορούν να εφοδιαστούν με επιβραδυντικό υγρό (και σε στάση) από κάποιο αεροδρόμιο.

Ελικόπτερο Super Puma

Το ελικόπτερο είναι πολλαπλών χρήσεων με δυνατότητες έρευνας, διάσωσης και δασοπυρόσβεσης. Έίναι εξοπλισμένο με ηλεκτρονικά συστήματα 4ης γενιάς. Το Super Puma της πυροσβεστικής έχει τη δυνατότητα μεταφοράς 20 ανδρών, ενώ μπορεί να μετατραπεί σε εναέριο ασθενοφόρο.

Στο σκάφος προσαρμόζεται κάδος για μεταφορά νερού 3,5 τόννων.

 

 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button