Εκπαίδευση

3ήμερο επιμορφωτικό σεμινάριο στο πλαίσιο έργου Erasmus+ στην Καλαμάτα

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες 3ήμερου επιμορφωτικού σεμιναρίου στο πλαίσιο έργου Erasmus+ από τη Δ/νση Β/θμιας Εκπ/σης Καλαμάτας και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καλαμάτας

H Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας για τα σχολικά έτη 2018-19 και 2019-20 συμμετέχει ως εταίρος σε σύμπραξη έργου Erasmus+ με τίτλο “mAPP my Europe”, το οποίο έχει ως βασικό σκοπό να ενθαρρύνει περισσότερα άτομα να ενστερνιστούν και να προστατεύσουν την πολιτιστική κληρονομιά της Ευρώπης.

Στο πλαίσιο του έργου, η Δ/νση Β/θμιας Εκπ/σης Μεσσηνίας διοργάνωσε με επιτυχία 3ήμερο επιμορφωτικό σεμινάριο για 20 εκπαιδευτές νέων από τις χώρες εταίρους (Ελλάδα, Ρουμανία, Βουλγαρία και Ισπανία) με αντικείμενο την ενίσχυση της εμπειρίας των συμμετεχόντων σε διάφορα θέματα που σχετίζονται με την πολιτιστική κληρονομιά με μεθόδους μη τυπικής μάθησης (non formal education). Την επιμόρφωση ανέλαβε και συντόνισε το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καλαμάτας.

Την Τετάρτη 30/01/2019 το πρωί, στο αμφιθέατρο του ΚΠΕ Καλαμάτας παρουσιάστηκε το θεωρητικό πλαίσιο του σεμιναρίου με εισηγητή τον κ. Φιλάρετο Βούρκο από την Κοινωνική Ανάπτυξη Νέων (ΚΑΝΕ). Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την Καλαμάτα μέσα από διαδικτυακό κυνήγι θησαυρού, ειδικά σχεδιασμένο για το σεμινάριο, που τους οδηγούσε σε σημεία της πόλης, με τη χρήση κινητών συσκευών. Το απόγευμα της ίδιας μέρας έγινε οργανωμένη επίσκεψη στο ιστορικό κέντρο της Καλαμάτας και εκπαιδευτικές δραστηριότητες στη Συλλογή ελληνικών ενδυμασιών “Βικτωρία Γ. Καρέλια” με τη συνδρομή των μελών του προσωπικού της, κας Μαρίνας Κομπόκη και του κ. Κων/νου Γιαννακόπουλου. Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν με την «Διαπολιτιστική βραδιά», που συνδιοργανώθηκε με την Κοινωνική Ανάπτυξη Νέων, στο Κέντρο Νέων Καλαμάτας. Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν στοιχεία του πολιτισμού τους μέσα από το φαγητό, το τραγούδι και το χορό και  να γνωρίσουν αντίστοιχα από άλλες χώρες, καθώς συμμετείχαν και οι εθελοντές του Κέντρου Νέων Καλαμάτας.

Την Πέμπτη 31/01/2018 το πρωί, παρά τη βροχή, έγινε επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο και το μουσείο της αρχαίας Μεσσήνης με εκπαιδευτικές δραστηριότητες μη τυπικής μάθησης απευθυνόμενες σε νέους. Το απόγευμα, στο 1ο Γυμνάσιο Μεσσήνης, οι συμμετέχοντες εργάστηκαν και σχεδίασαν καινοτόμες μεθόδους, εργαλεία και δραστηριότητες μη τυπικής εκπαίδευσης στο πεδίο της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η Παρασκευή 01/02/2018 ήταν αφιερωμένη στην παρουσίαση από τους συμμετέχοντες των δραστηριοτήτων που σχεδίασαν, την αξιολόγηση του σεμιναρίου και την παρουσίαση των εργασιών του έργου σε ανοιχτή εκδήλωση το απόγευμα της ίδιας ημέρας. Οι προτάσεις των συμμετεχόντων θα αποτυπωθούν σε βιβλίο με εκπαιδευτικό υλικό που θα εκδοθεί στο τέλος του έργου και θα είναι διαθέσιμο, σε δύο χρόνια.

Το επόμενο βήμα των εμπλεκομένων είναι η καταγραφή και αξιολόγηση πολιτιστικών μνημείων και τοποθεσιών που θα ενδιέφεραν περισσότερο τον νεανικό τουρισμό με σκοπό την ανάπτυξη εφαρμογής (application) σε κινητό με συγκεκριμένες πολιτιστικές διαδρομές ανά περιοχή και χώρα. Οι διαδρομές θα σχεδιαστούν αποκλειστικά από νέους ηλικίας 13-19 ετών υπό την εποπτεία εκπαιδευτικών που θα τους συνδράμουν στην προσπάθειά τους.

Στη σύμπραξη συμμετέχουν δέκα εταίροι (εκπαιδευτικά ιδρύματα, μουσεία, μη κυβερνητικές οργανώσεις, ιδιωτικές εταιρείες) με στόχο την προώθηση της πολιτισμικής κληρονομιάς του τόπου τους και την εμπλοκή των νέων σε αυτή την προσπάθεια. Από την Ελλάδα συμμετέχει η Κοινωνική ανάπτυξη Νέων (ΚΑΝΕ), από τη Ρουμανία: Association Creative Human Development, House of Education and Innovation, Association ARCHE. Εταίροι από τη Βουλγαρία: Regional Museum of History – Dobrich, Varna Economic Development Agency, Unseen Pro Ltd. Εταίροι από την Ισπανία: CELEI Educación Internacional, Fundacion CajaGranada.

Η επόμενη επιμορφωτική συνάντηση θα γίνει στα τέλη Φεβρουαρίου στη Γρανάδα με θέμα «Πρεσβευτές του τόπου μου». Πληροφορίες για το έργο : www.mappmyeurope.com

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button