Τεχνολογία

3 τρόποι με τους οποίους η τηλεόραση όπως την ξέραμε αλλάζει

Ο τρόπος που βλέπουμε τηλεόραση αλλάζει και πλέον μας δίνει νέες δυνατότητες – Ποια είναι τα 3 πράγματα που έχουν αλλάξει τη μικρή οθόνη τα τελευταία χρόνια

Η τηλεόραση και ο τρόπος που παρακολουθούμε προγράμματα έχει αλλάξει τα τελευταία τρία χρόνια. Νέες δυνατότητες που στο παρελθόν ούτε που μπορούσαμε να φανταστούμε έχουν κάνει την εμφάνισή τους, ενώ πλέον νιώθουμε ότι έχουμε ουσιαστικό ρόλο στην επιλογή ακόμα και τη διαμόρφωση αυτών που βλέπουμε. Ποιες είναι όμως οι τρεις σημαντικότερες αλλαγές που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια;

Πριν βιαστείτε να προβληματιστείτε, πρέπει να σκεφτείτε ότι ο τρόπος που βλέπουμε τηλεόραση πλέον έχει αλλάξει για τα καλά!

Ούτε είμαστε αναγκασμένοι να μένουμε καθηλωμένοι σε μία καρέκλα περιμένοντας το αγαπημένο μας σίριαλ, ούτε περιμένουμε να επιλέξει κάποιος άλλος για εμάς τι θα δούμε. Αντίθετα, πλέον η άποψή μας μετράει όσο ποτέ.

Ποιες είναι οι τρεις αλλαγές που δεν φανταζόμασταν ότι θα βλέπαμε τόσο γρήγορα στον κλάδο της τηλεόρασης;

1. Δυνατότητα εγγραφής περιεχομένου στο cloud

Μία από τις πιο χρηστικές λειτουργίες είναι η δυνατότητα εγγραφής περιεχομένου, ώστε να μπορείς να δεις ό,τι θες, όποτε το θες. Το περιεχόμενο προσωποποιείται και βλέπουμε τα αγαπημένα μας προγράμματα την ώρα που εμείς επιλέγουμε. Στην Ελλάδα, η WIND VISION καινοτομεί και προσφέρει αυτή τη λύση απολύτως δωρεάν στους συνδρομητές της. Για παράδειγμα μπορούμε να γράψουμε τα αγαπημένα μας προγράμματα και σειρές και να τα παρακολουθήσουμε, όχι μόνο την ώρα που θέλουμε, αλλά όσες φορές επιθυμούμε και από όποια συσκευή επιλέξουμε. Όχι μόνο από την τηλεόραση, αλλά και από το κινητό, ή το tablet. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να «οπλιστείς» με το τηλεκοντρόλ σου ή το smartphone/tablet σου και να αναζητήσεις το αγαπημένο σου πρόγραμμα μέσα από οποιονδήποτε οδηγό προγράμματος. Επιλέγεις το κουμπί ΕΓΓΡΑΦΗ και φτιάχνεις την προσωπική σου βιβλιοθήκη με αυτά που μόνο εσύ θέλεις να βλέπεις!

ntf1

Μπορείς να εγγράψεις έως και 180 ώρες περιεχομένου και παραμένει διαθέσιμο για 3 μήνες. Μάλιστα ο χρήστης θα έχει την εξής δυνατότητα: Αν επιλέξει μία φορά εγγραφή επεισοδίου μίας σειράς, αυτόματα όσα επεισόδια της συγκεκριμένης σειράς προβάλλονται στο μέλλον, να εγγράφονται και να αποθηκεύονται στο My library για 3 μήνες. Και το καλύτερο; Τακτοποιούνται και ανά κύκλο, ώστε να έχουμε τα πάντα ταξινομημένα!

Πολύ σημαντικό είναι το απλό και εύκολο user interface, αλλά και το ότι η εγγραφή δεν χρειάζεται κάποιον εξωτερικό σκληρό δίσκο, καθώς όλα αποθηκεύονται στο cloud!

Μιας και μιλήσαμε για τη Wind, αξίζει κάπου εδώ να αναφερθούμε και στη διεθνή τάση των Pay TV providers να γίνονται super aggregators περιεχομένου και υπηρεσιών – κάτι που αποτελεί άλλον έναν τρόπο με τον οποίο η τηλεόραση όπως την ξέραμε αλλάζει. Κι από αυτή την άποψη λοιπόν, η WIND VISION καινοτομεί καθώς κινείται προς αυτό το μοντέλο, προσφέροντας ήδη μέσα από το ίδιο περιβάλλον τα συνδρομητικά κανάλια μαζί με Netflix και χιλιάδες android TV apps. Κι όλα αυτά μέσα σε ένα περιβάλλον που συνεχώς εξελίσσεται και προσφέρει ολοένα και περισσότερες καινοτόμες λειτουργικότητες που γνωρίζαμε ότι υπάρχουν μεν, αλλά με έναν τρόπο σαφέστατα πιο χρηστικό για τον τελικό χρήστη και απόλυτα σε ακολουθία με τις παγκόσμιες τεχνολογικές εξελίξεις. Η εγγραφή προγραμμάτων και σειρών αποτελεί ένα μόνο παράδειγμα.

2. Διαδραστικό περιεχόμενο

Όλο και πληθαίνουν τα προγράμματα με διαδραστικό περιεχόμενο που εσύ μπορείς να επιλέξεις την εξέλιξη που θέλεις. Το Black Mirror «Bandersnatch» του Netflix είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα που ανέβασε πολύ τον πήχη βάζοντας εμάς τους τηλεθεατές να αναμιχθούμε στην ιστορία. Ο τηλεθεατής έπαιρνε αποφάσεις, χωρίς να γνωρίζει η απόφασή του τι επιπτώσεις θα έχει.

Αντίστοιχη αγωνία για το τι θα αποφασίσουμε ζήσαμε και στο «You Vs. Wild» του Netflix, με τον Bear Grylls, έναν από τους πιο διάσημους παρουσιαστές ριάλιτι επιβίωσης. Στα επεισόδια βοηθούσαμε τον Grylls να ξεπεράσει δύσκολες καταστάσεις και αποφασίζαμε τι θα φάει, τι θα κάνει και γενικώς τι θα αντιμετωπίσει στην προσπάθειά του να μείνει ζωντανός σε ζούγκλες, βουνά, ερήμους και δάση. Η επιτυχία τέτοιων προγραμμάτων είναι τόσο μεγάλη που το Netflix ετοιμάζει και νέες διαδραστικές σειρές. Ο αντιπροέδρος Καινοτομίας Προϊόντων της πλατφόρμας, Todd Yellin, έχει δηλώσει ότι οι νέες διαδραστικές σειρές θα είναι από διαφορετικά είδη, ακόμα και ρομαντικές κομεντί όπου ο θεατής θα μπορεί να διαλέξει το ταίρι του πρωταγωνιστή!

ntf2

3. Ακμή των social media!

ntf3

Το Facebook, το Twitter και το Instagram επηρεάζουν και ανατροφοδοτούν το τηλεοπτικό περιεχόμενο που παράγεται σε τέτοιο βαθμό, που ούτε το φανταζόμασταν. Πλέον όσο πιο meme-able είναι το παραγόμενο πρόγραμμα, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχει να επιβιώσει στην τηλεοπτική-streaming αρένα. Αναπαράγομαι στα social media, άρα υπάρχω, θα μπορούσαμε να πούμε για να αποδώσουμε το πνεύμα που επικρατεί. Ένα meme σήμερα έχει πολύ μεγαλύτερη δυναμική ακόμα και από το ίδιο το επεισόδιο! Και με αυτόν τον τρόπο ο χρήστης γίνεται ο πρωταγωνιστής, καθώς δείχνει αυτά που του αρέσουν, που τον απασχολούν αλλά και τον κάνουν να γελάει. Για παράδειγμα τα Φιλαράκια δεν είναι απλώς μία από τις πιο επιτυχημένες σειρές όλων των εποχών, αλλά μονοπωλούν το Διαδίκτυο και με τα άπειρα memes που έχουν δημιουργηθεί από τα επεισόδια της σειράς. Αντίστοιχος χαμός έγινε και με τον τελευταίο κύκλο του Game of Thrones. Μετά την προβολή κάθε επεισοδίου επικρατούσε ένας πανικός στα social media με χιουμοριστικά gifs και memes που γίνονταν viral και δημιουργούσαν τάσεις επί εβδομάδες. Αλήθεια ποιος μπορεί να ξεχάσει τα ξεκαρδιστικά memes με την Daenerys πάνω στον δράκο έτοιμη να κάψει το Kings Landing;

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button