Τοπικά Νέα

55 υποθέσεις παιδιών παρακολουθούνται για κακοποίηση ή παραμέληση στη Μεσσηνία

Το μεγάλο πλήγμα που δέχεται από τη συμπεριφορά και τους ρυθμούς της σημερινής κοινωνίας η ευάλωτη ομάδα των ανήλικων, αποδεικνύει η καθημερινότητα που αποτυπώνεται πλέον σε αστυνομικά δελτία και δικαστικές αίθουσες, με παιδιά που κινδυνεύουν ή έχουν χάσει την αθωότητά τους, άλλοτε ως θύματα και άλλοτε ως θύτες.
Δυστυχώς, το τελευταίο διάστημα, εισαγγελικές αρχές και κοινωνικές υπηρεσίες ασχολούνται πλέον καθημερινά με υποθέσεις ανήλικων. Δεν αναφερόμαστε σε ανήλικους παραβάτες, αλλά σε παιδιά για τα οποία υπήρξε αναφορά κακοποίησης ή παραμέλησης.
Το νούμερο είναι μεγάλο: Αυτή την περίοδο συνολικά 55 υποθέσεις παιδιών παρακολουθούνται  για κακοποίηση ή παραμέληση στη Μεσσηνία.

Παρακολούθηση
Αυτή τη στιγμή από τις εισαγγελικές και δικαστικές αρχές στη Μεσσηνία, εξακολουθούν να είναι ενεργές και σε παρακολούθηση 29 υποθέσεις οικογενειών ή  ανηλίκων που εισήχθησαν ως υποθέσεις από προηγούμενα έτη. Σημειωτέον ότι μια υπόθεση μπορεί να αφορά περισσότερα από ένα ανήλικα στην ίδια οικογένεια. Επίσης, το α΄ εξάμηνο του 2019 εισήχθησαν για παρακολούθηση 18 νέες περιπτώσεις, ενώ το τελευταίο δίμηνο άλλες 8 νέες περιπτώσεις παιδιών.
Η αρχική αναφορά για το ανήλικο έχει γίνει είτε με ανώνυμες καταγγελίες στο Χαμόγελο του Παιδιού, είτε στις κοινωνικές υπηρεσίες, είτε από το σχολείο του, είτε ακόμα κι από το ευρύτερο οικογενειακό περιβάλλον.
Από τις νέες περιπτώσεις που παρακολουθήθηκαν το 2019, για πέντε ανήλικα εκδόθηκε εισαγγελική εντολή φιλοξενίας σε εξωοικογενειακή δομή, ώστε στο διάστημα αυτό η οικογένεια να υποστηριχθεί για να προβεί σε ρυθμίσεις βελτίωσης, ώστε να επιστρέψουν τα παιδιά στην οικογενειακή εστία.   Στο πλαίσιο αυτό, υπήρξε ιδιαίτερα θετική συνεργασία με τα Παιδικά χωριά SOS, το Χαμόγελο του Παιδιού, την Κιβωτό του Κόσμου και τα Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας. Επίσης, μέσα στο 2019, δυο ανήλικα με δικαστική απόφαση επέστρεψαν στις οικογένειές τους, μετά από αξιολόγηση βελτίωσης των συνθηκών από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Νέες μορφές θυματοποίησης
Όλες οι υποθέσεις διερευνήθηκαν μέσω της αρμόδιας κατά περίπτωση Κοινωνικής υπηρεσίας, η οποία στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων ήταν η Κοινωνική Υπηρεσία της Διεύθυνσης Πρόνοιας του εκάστοτε Δήμου. Ωστόσο, υπήρξε πολύ σημαντική συνεργασία στο στάδιο της διερεύνησης και με τις κοινωνικές υπηρεσίες του χώρου υγείας.
Σε αρκετές δε περιπτώσεις διενεργήθηκε παιδοψυχιατρικός έλεγχος μέσω της Παιδοψυχιατρικής κλινικής του Νοσοκομείου Τρίπολης ή μέσω της συνεργασίας με την Εταιρεία Προστασίας Ανηλίκων του Δικαστηρίου Καλαμάτας.
Όλες οι περιπτώσεις αξιολογούνται από την Εισαγγελέα Ανηλίκων η οποία καταρτά, κατά περίπτωση, σε συνεργασία με την Επιμελήτρια Ανηλίκων, ατομικό πρωτόκολλο παρέμβασης για κάθε οικογένεια, περιλαμβάνοντας μέτρα περιοδικής παρακολούθησης, κοινωνικής και ψυχολογικής στήριξης, διασύνδεσης με κατάλληλους φορείς, ή προχωρά σε  έκδοση διατάξεων απομάκρυνσης κ.ο.κ.
Τέλος, αυτό που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι ότι από τις εισαγγελικές και δικαστικές αρχές αντιμετωπίστηκαν νέες μορφές θυματοποίησης και παραβατικότητας ανηλίκων. Πρόκειται για περιπτώσεις  ανηλίκων, οι οποίοι  εισήχθησαν  προς παρακολούθηση για θυματοποίηση άλλων ανηλίκων ή και αυτών των ιδίων,  με πράξεις όπως η παραβατική διαδικτυακή συμπεριφορά,  διαδικτυακή παρενόχληση,  διακίνηση παιδοπορνογραφικού υλικού,  διαρροή ευαίσθητου προσωπικού ηλεκτρονικού υλικού, αλλά και  διαδικτυακή ανακοίνωση αυτοκτονικών προθέσεων (καταγράφηκαν 2 τέτοιες περιπτώσεις),  οι οποίες παραπέμφθηκαν στην Υπηρεσία Επιμελητών Ανηλίκων για διενέργεια Κοινωνικής έρευνας, διασύνδεσης με τις αρμόδιες αρχές  και ένταξης στα προγράμματα πρόληψης και αντιμετώπισης της θυματοποίησης και παραβατικότητας.

Της Βίκυς Βετουλάκη στο Θάρρος

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button