Αγροτικά

Aδικαιολόγητες οι τιμές τροφίμων στην Ελλάδα

Η δημοσιοποίηση των στοιχείων της Eurostat για την κατανομή εισοδήματος στις χώρες-μέλη την περασμένη Τρίτη, που συνέπεσε με την έκδοση των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ για τον κίνδυνο φτώχειας και τις ανισότητες στην Ελλάδα, συζητήθηκε ευρύτερα. Κάποιες από τις διαπιστώσεις προβληματίζουν έντονα.

✱ Το 2020, η Ιρλανδία, μία χώρα μεσαίου μεγέθους, έχοντας και αυτή εξέλθει από μία βαθιά οικονομική κρίση, βρέθηκε στη δεύτερη καλύτερη θέση της ΕΕ με κριτήριο το κατά κεφαλήν Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν.

✱ Το ίδιο έτος, η Ελλάδα, μία εξίσου μεσαίου μεγέθους χώρα, βρέθηκε στη δεύτερη χειρότερη θέση της ΕΕ πάνω μόνο από την τελευταία Βουλγαρία.

Ο δείκτης αυτός καταγράφει το επίπεδο οικονομικής δραστηριότητας μίας χώρας. Αντίθετα, ένας άλλος δείκτης της πραγματικής ιδιωτικής κατανάλωσης καταγράφει το επίπεδο διαβίωσης του μέσου νοικοκυριού προσαρμοσμένο στα δεδομένα μίας χώρας. Με βάση τις μετρήσεις αυτές, η εικόνα για την Ελλάδα εμφανίζεται κάπως βελτιωμένη, αν και υπολείπεται κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες από τον μέσο όρο της ΕΕ-27 και η θέση της συνεχίζει να διολισθαίνει αντί να συγκλίνει.

Βέβαια, όλα τα παραπάνω αφορούν μέσους όρους, που συχνά υποβαθμίζουν το πραγματικό πρόβλημα σημαντικών κατηγοριών του πληθυσμού, όπως των κατοίκων της ελληνικής υπαίθρου, όπου οι ανισότητες και ο κίνδυνος φτώχειας είναι μεγάλος.

Μία από τις αιτίες που εξηγούν τη δυσμενέστερη θέση του ελληνικού νοικοκυριού είναι το κόστος διαβίωσης, το επίπεδο τιμών. Εδώ η Ελλάδα δεν βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις της ΕΕ, αλλά περίπου στον μέσο όρο της.

Υπάρχουν, μάλιστα, τέσσερις κατηγορίες δαπανών που βρίσκονται πάνω από τις μέσες ευρωπαϊκές: κόστος επικοινωνίας, ηλεκτρονικά είδη, υπόδηση, τρόφιμα και μη αλκοολούχα ποτά.

Μπορεί για κάποιες από τις κατηγορίες αυτές να υπάρχει εξήγηση ή δικαιολογία. Σίγουρα, όμως, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει υψηλές τιμές τροφίμων, τη στιγμή που, με βάση τα στοιχεία της Eurostat, ο αγρότης εισπράττει τις χαμηλότερες τιμές της ΕΕ σε πλειάδα προϊόντων. Κάτι σοβαρό συμβαίνει με τη λειτουργία της αγοράς!

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button